Yeni yılın ilk günü, Vino Locale’deydim. Kumbasar çiftinin bu butik şef restoranı bölgede ilk kez verilen Michelin ödüllerinin yıldızı oldu. Şefin İtalyan mutfağındaki ustalığı, kuzugöbeği mantarlı taze makarnada iyice katmerleniyor. Dana yanak harikaydı. Bu lezzet son zamanlarda oldukça popüler, bilen bilmeyen pişiriyor. Bilmeyen, gitsin orada yesin de öğrensin…
#Vino LocaleEFENDİM, gastoromide dünyanın en prestijli rehberlerinin Türkiye ilgisi sürüyormuş.Michelin’den sonra, gazeteci ve yemek eleştirmenleri Henri Gault ile Christian Millau tarafından ilk sayısı 1969’da Paris’te yayımlanan Gault&Millau da Türkiye’yi 17’nci ülke olarak bünyesine katmış.
#1Gastronomi dünyasının merakla beklediği Michelin Rehberi seçkisi geçen hafta açıklandı. 3 ayrı kategoride aldığı ödülle Urla’daki Vino Locale restoran, törenin en çok parlayan yıldızlılarındandı. Şef Ozan Kumbasar 1 Michelin yıldızıyla 1 yeşil yıldızı kucaklarken eşi ve ortağı Seray Kumbasar da ilk kez takdim edilen Sommelier Ödülü’nü aldı. “Verdiğimiz emeğin, akıttığımız terin, gözyaşının bir karşılığı oldu bu bizim için” diyen çiftle başarılarını konuştuk...
#Gaye ŞahinMichelin Rehberi 9 Kasım’da düzenlenecek törenle 2024 yılının yıldız alan ve tavsiye listesine giren restoranlarını açıklayacak. Bu yıl İzmir ve Bodrum’un da dahil edilmesiyle heyecan daha yoğun. Gastronomi sektörünün uzman isimlerine tahminlerini sorduk. Kimler yıldız alır, kimler mutlaka almalı, neler değişmeli, fikirlerini aldık…
#Michelin RehberiGeçtiğimiz haftayı Urla ve Alaçatı’da geçirdik. İstanbul’dan yağmurlu ve soğuk bir havada çıkmamıza karşın çok şanslıydık, bizi Urla’da hafif serin ama güneşli bir hava karşıladı. Tüm sahil kasabaları gibi Urla da yeni sezona ve Ramazan Bayramı’na telaş içinde hazırlanıyordu.
#Osman SezenerBUNDAN uzun yıllar önce dost meclisinde dile getirdiğim bir hayalim vardı; o da Türk mutfağının dünya arenasına çıkarken bunu Ege mutfağıyla, İzmir Yarımadası’yla başarmasıydı. Bugün, senelerdir bereketine hayran olup desteklediğim Urla’nın gastronomideki yükselişini haklı bir gururla izliyor ve turizmin en lezzetli hâli için nitelikli bir merkeze dönüşmesine gülümseyerek şahit oluyorum.
#1İzmir’in ilk gastronomi festivali İzmir GastroFest, dördüncü yılında ‘Geleceğe Miras: Yaşayan Toprak’ temasıyla 24 Ekim’de Tarihi Havagazı Fabrikasında yeme-içme severleri ünlü şefler, yemek yazarları ve kanaat önderleriyle buluşturuyor.
#4. İzmir GastrofestFestivaller, oteller, restoranlar, yat limanı açılışları gibi birbirini takip eden etkinliklerle ekim ayına belki biraz yorucu ama çok hızlı ve hareketli bir giriş yaptık. Zaman zaman bu saptamam nedeniyle eleştirilsem de hep söylediğim gibi sonbahar gerçekten de eyleme geçilen başlangıçlar mevsimi, sanki gerçek hayata dönüş gibi...
#Müge AkgünTürkiye’de çok uzun bir süre yerel ürünlerin, yerli tohumların önemini göz ardı ettik. Şimdi ilgili bakanlıklardan belediyelere, sivil toplum kuruluşlarından yiyecek içecek sektörüne birçok kurum ve kuruluş coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkıyor. Üreticilerle, kooperatiflerle işbirlikleri yapıyor.
#Müge AkgünBisiklet tatilinin dünyayı iki tekerlek üzerinde fethetmek isteyen maceracı yol bisikletçileri için olduğu düşünülür genelde. Oysa bisikletle tatil herkes için... Türkiye’nin zengin tarih, doğa ve kültürünü bisikletle keşfetmek isteyen ama “Çok pedal çeviremem” diyenler elektrikli bisikletle yola çıkabilir, “Çadırda yatamam” diyenler yol üstlerindeki konforlu tesislerde konaklayabilir.
#Bisikletİzmir’in şirin mi şirin ama pek de minik olmayan bir ilçesidir Urla. 727 kilometrekarelik yüz ölçümüyle de İzmir’in en büyük ilçelerindendir hatta. Son yıllarda gastronomik açıdan harikalar yaratan restoranlarıyla sözünü ettiriyor. Aynı zamanda üzüm bağlarıyla da meşhur.
#UrlaHer ne kadar ilkbahar uyanışı simgelese de nedense sonbahar bana yaşamın başlangıcı gibi gelir. Okullar açılır, hasat yapılır, yeni yıla, kışa hazırlanılır. Ve gerçek hayat başlar. Bu haftanın konukları da yeme-içme sektöründen sosyal sorumluluk projelerine imza atarak yeni başlangıçlar yapan en önemlisi de işlerini aşkla yapan, farklılık yaratan isimler...
#Müge AkgünMICHELIN Rehberi’nin 2024 İstanbul, İzmir ve Bodrum seçkisi açıklandı. Geçtiğimiz yılla beraber toplam 111 restoran rehberin yeni seçkisinde yer aldı.Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de, 19’u ise Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti.İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’den de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü.
#1Türkiye'ye uzun zamandır beklenen kar yağışları geldi. Meteoroloji'nin uyarılarının ardından çok sayıda kent beyaza büründü. Bazı bölgelerde kar kalınlığı 15 santimetreyi bulurken zaman zaman ulaşımda aksamalar yaşandı. İşte yurttan kar manzaraları...
#MeteorolojiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriSon yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz. Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var. Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafyadır. Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık. Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz. Gastronomide de durum böyle...
#1Seversin 20. bölüm izleme ekranı, final bölümünün ardından yayınlandı. Kanal D’nin ekrana geldiği günden bu yana büyük bir ilgiyle izlenen dizisi Seversin 10 Ekim Pazartesi akşamı final yaparak sevenlerine veda etti. 20'nci bölümü ile ekran serüvenini sonlandıran Seversin'de Asya'nın, Tolga'yı kaçırması ve Asya'nın ilişkilerini teste tabi tutması ikili arasında yeni bir yol ayrımına neden olurken; Tolga'nın projesiyle aşıkların yeniden bir araya gelmesi ekranlara damga vurdu. İşte, kaçıranlar ve yeniden izlemek isteyenler için Seversin 20. son bölüm izleme ekranı ve final bölümünün özeti.
#SeversinYapımcılığını Kanal D İç Yapımlar’ın üstlendiği, başrollerinde 'Asya' karakteriyle İlayda Alişan ve 'Tolga' karakteriyle Burak Yörük’ün yer aldığı ‘Seversin’, 26 Eylül Pazartesi akşamı yeni bölümüyle ekrana gelecek. Asya "Konuştuk biz bunları seninle ama her şeyi yok saydın. Bizi yok saydın" diyerek Tolga'yı terk eder. Hakan'ın (Atakan Yılmaz) "Kız ne yaptıysa seni düşündüğü için yaptı, bunu çok iyi biliyorsun" sözleri de Tolga'yı sakinleştirmeye yetmez.
#KANAL D