İyi bir Uzakdoğu veya Asya mutfağında tecrübe edinmek, farklı tekniklere, özellikle de farklı lezzet dengelerine hâkim olabilmek adına çok önemli. Roka’nın da şef Suna Hakyemez’in gelişimine çok katkısı olmuş. Mesela damak tadı Japon malzemelerinin tat profilleriyle şekillenmiş, mükemmeliyetçi Japon mutfak tekniklerinde ustalaşmış.
#Uzakdoğuİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenHâlâ şansınız var! Yeni yıla hayallerinizdeki vücut ölçülerine sahip olarak girebilirsiniz. Mucize de şans da tamamen sizin elinizde. “Peki ama nasıl” dediğinizi duyar gibiyim. İşte sadece yılbaşı akşamı değil bütün bir yıl boyunca hayat tarzı haline getirip uyguladığınızda idealinizdeki fiziksel görüntüye ulaşmanıza yardımcı olacak 12 öneri...
#YılbaşıGoogle trend verileri airfry satışlarında baş döndürücü bir artış olduğunu söylüyor. Kızartma makinesi ve kaloriden tasarruf denince hepimizin aklına ilk olarak patates geliyor ama hayalleri daha geniş tutmak gerek. Sosyal medyada biraz araştırma yapınca güzelcekızarmış tost mu istersiniz, unsuz çikolatalı kek mi yoksa cheesecake mi? Neler var, neler...
#KızartmaStrong Group Medya bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleriyle sanat, iş ve bilim dünyasını bir araya getirdi. Kazananların Strong Bosses Dergisi ve strongbosses.com okurlarının oylarıyla belirlendiği Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri İstanbul Hilton Bomonti Otel’de gerçekleşti.
#Sponsorlu İçerikYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriYağlar, mutfakta en büyük yardımcımız ve yemeğe lezzet katan en temel besin maddelerinden biridir. Makarna soslarına, lezzetli zeytinyağlılara, hatta hamur işlerine hayat verir diyebiliriz. Temel olarak kullandığımız bazı yağlar varsa da aslında farklı tariflerde yer verebileceğimiz birçok çeşit yağ bulunuyor. Peki bu yağların hangisi ısıya dayanıklı ve en faydalısı? Hangi yağı nasıl kullanmalıyız? İşte cevabı…
#ZeytinyağıDondurma özellikle son yıllarda hafifliği ve lezzetiyle iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarının başında geliyor. İster meyveyle, sütlü ya da şerbetli tatlıyla eşleştirin, ister farklı dondurma çeşitlerini harmanlayın her zaman yemeği mutlulukla sonlandıracağınız kesin... İster çocuk ister yetişkin olsun dondurma sevmeyen yok gibi. Onun serinleten tadı, hatta adını duymak bile insana mutluluk veriyor. Zaten son yıllarda yapılan araştırmalar da mutluluk ve dondurma arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. İngiltere’de bir psikiyatri merkezinde yapılan bir araştırmaya göre dondurma beyindeki haz merkezini uyarıyor. Hatta yerken sevilen bir müzik parçasını dinlemeye eşdeğer bir etki yaptığı söyleniyor.
#DondurmaHavalar ısındı diye kahve keyfinden vazgeçecek değiliz ya, soğuk kahveler ne güne duruyor? Yunanların frappe dediği soğuk kahvenin bugün onlarca çeşidi var. Dondurmalısı, çikolatalısı, karamellisi veya vanilyalısı... Bu uluslararası lezzetlere bu yıl yerli reçeteler de katılmış: Buzlu Türk kahvesi ve lokumlu soğuk kahve gibi...
Aşılanmamış antepfıstığının meyvesi olan menengiç yeşil renkli tane karabibere benziyor. Gaziantep’in yerlisi olan Ragıp Bey’se menengiç ya da diğer adıyla çitlembiğin, fıstık ağaçlarını döllemek için kullanılan erkek ağacın meyvesi olduğunu söylüyor. Ragıp Bey’in söylediğine göre bazen menengiç ağaçları da döllenerek fıstık ağacı haline getirilebiliyormuş.
Ülkemizde Harvard Medical School Department of Continuing Education sertifikasını alan iki diyetisyenden biri olan Amerikan Diyetisyenler Derneği Türkiye Temsilcisi, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, 17-23 Haziran tarihlerinde Harvard Medikal School’da yapılan International Conference on Practical Approaches to the Treatment of Obesity toplantısında “Kilo yönetimi, şişmanlığın güncel ve yeni tedavilerini” yakından takip etti.
Kafeler son yıllarda zaman geçirmek için en ideal mekanlar haline geldi. Bir zamanlar sadece kahve ve çay içmek için giderdik, şimdi yemek de yiyoruz, kahvaltı da ediyoruz. Bu değişimde, dünyanın dört bir yanından gelmiş kahveleri aynı dekor ve dizaynda satan kafe zincirlerinin bir bir açılmasının büyük etkisi oldu. Ama zincirlerin yanı sıra kendi konseptleriyle öne çıkan kafeler de kısa sürede tanındı, müdavimleri oluştu. Biz de bu hafta, konusunda uzman jüri üyelerimize İstanbul’un kafeleriyle ünlü Kadıköy Bağdat Caddesi’ndeki en iyi kafeleri sorduk.