Vitaminlere gerek var mı

Bu soruyu "Vitaminleri ne zaman kullanalım?" diye de değiştirebilirsiniz. Eğer iyi ve bilinçli beslenen, besin seçimlerine özen gösteren biriyseniz çok özel bazı durumlar dışında vitamin ve/veya mineral kullanmanıza gerek yoktur.

Yukarıdaki soru ile çok sık karşılaştığımız için (birçok yazımızda değinmemize rağmen) bir özet daha yapmayı uygun gördük. Özellikle bize ulaşma olanağı bulamayan ama sağlık planlamasını yaparken önerilerimizi dikkatle uygulayanların bu bilgilere ihtiyacı var. İşte "Vitamin ve diğer destekleri kullanırken" yararlanabileceğiniz kısa bir yol haritası:

- İyi beslenen biriyseniz yukarıda da belirttiğimiz gibi vitamin kullanmanıza gerek yoktur. Ama hastalık, ekonomik nedenler, şu veya bu sebeple bir beslenme sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, ek bir vitamin ve mineral karışımını kullanabilirsiniz.

- Gebelik adayı hanımların ve gebe kadınların her gün 400 mikrogram folik asit almalarında fayda var. Gebe kadınların ayrıca kalsiyum, demir ve benzeri mineralleri içeren bir vitamin-mineral desteğinden yararlanmaları da uygun olacaktır. Gebelikte demir ilavesi ve D vitamini desteği için doktorla görüşmekte fayda var. Gebeliğin ilk üç ayında fazla miktarda A vitamini almamak ve gebelik süresince Omega-3 alımını artırmakta da gerekir.

- Menopoz çağındaki hanımların ilave kalsiyum ve D vitamini almaları öneriliyor. Bu ilaveler yapılırken 50 yaş üzerinde günlük kalsiyum ihtiyacının 1200-1500 miligram civarında olduğunu bilmek gerekiyor. İyi beslenen, aktif genç kızlara ek kalsiyum vermeye gerek yok. Menopoz döneminde kalsiyumu mutlaka D vitamini ile birlikte kullanmak tavsiye ediliyor. Bunun için günde 200 ünite kadar D vitamini almak gerekli görülüyor.

- Sık sık ve fazla miktarda alkol kullananların B12 vitamini, folik asit, B1-B6 vitamini, A vitamininden faydalanmayı düşünmeleri iyi olur.

- Vejetaryen beslenme planı uygulayanların B12 vitamini, demir, çinko, kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duyabileceklerini bilmeleri şart.

- Sigara içenlerin C vitamini, folik asit ve B6 gibi desteklerden faydalanmaları uygun ama bu vitaminlerle sigaranın herhangi bir zararını azaltabilmeleri mümkün görülmüyor. Her bir sigara vücuttan yaklaşık 50 mg C vitamini götürüyor.

Ve son bir hatırlatma: Bazı yaşlılar (yaşlıların neredeyse üçte biri) B12 vitaminini bağırsaklarından yeteri kadar ememiyor. Bu insanlarında B12 vitamini desteği kullanmaları tavsiye ediliyor.

Bizim önerimiz bir "vitaminomania" hastası haline gelmemenizdir. "Ben neden bir vitamin kullanmıyorum?" sorusu ile telaşlanmanızı hiç ama hiç arzu etmiyoruz. Eğer altmışlı yaşları deviren biriyseniz ve bir danışmana başvurma olanağınız yoksa düşük dozda vitamin ve mineral karışımlarından birini kullanmanızın uygun olabileceğini düşünüyoruz. Üzerinde "Mega", "Ultra", "Hiper", "Süper", "Plus", "Forte" yazan ve çoğu kez gereğinden fazla vitamin içeren ürünlerden, kapıdan kapıya evden eve pazarlanan besin destekleri ve vitaminlerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz. Umarız bu yazı size vitamin ve mineral kullanırken yol gösterici olmuştur.

Kırmızı dövmeler daha tehlikeli

Dövme yaptırmanın kolay ve sakıncasız olduğunu düşünen onlarca genç, bu uygulamanın sanıldığı kadar masum olmadığını ancak yaptırdıktan sonra, başına gelenleri fark edince anlıyor. Dövme yaptırmadan önce bazı bilgileri öğrenmek ve riskleri iyi bilmek gerekiyor. Dövme cildin üst katmanına yüksek devirli, boya içeren, iğneli bir makinenin girip çıkmasıyla yapılan kalıcı bir iz, bir dizayn işlemidir. Yapılan dövmenin büyüklüğüne göre birkaç saat sürebilen bu işlem az miktarda kanamaya ve ağrıya sebep olsa da dövmeyi kolay ve risksiz bir yöntem zannetmeyin.

Enfeksiyonlar görülür

Dövme yaptırırken karşılaşabileceğiniz pek çok risk var. Öncelikle dövme vücudunuzun koruyucu katmanı olan cildinizin bütünlüğünü bozarak sizi enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirir. Dövme esnasında kullanılan iğne veya diğer malzemeler daha önce başkasında da kullanılmışsa Hepatit C, Hepatit B, Tüberküloz ve HIV, Tetanoz gibi enfeksiyonlara yakalanabilirsiniz. Dövmeler ayrıca bölgesel cilt enfeksiyonlarına da davetiye çıkarır. Enfeksiyona karşı iyi önlem alınmamış bir işlemde dövme bölgesinde kırmızılık, sıcaklık, ödem ve akıntı halinde bazen antibiyotiklere de dirençli enfeksiyonlar oluşabilir. Yüzeyel mantar veya Herpes enfeksiyonları oluşabilir. Bir dövme işlemi "nekrozitan fascit" adı verilen ciddi bakteri enfeksiyonlarına bile neden olabilir.

Kırmızı mürekkep kullanılarak yapılan dövmelerin etrafında "granüloma" denilen cilt çıkıntıları oluşabilir. Daha az görülmekle birlikte dövme boyaları alerjilere sebep olabilir. Özellikle kırmızı boya yıllar sonra bile dövme bölgesinde döküntülere neden olabilir. (Devamedecek...)

Sağlıklı cildin düşmanları

n Alkollü içecekler

n Tuzlanmış her türlü kırmızı et

n Salam, sosis, sucuk gibi mandıra ürünleri

n Şekerleme, reçel, kek, çikolata, kurabiyeler ve hamur işi

n Mayonez

n Patlamış mısır (yağlı), mısır nişastası, mısır ekmeği

n Patates

n Puding

n Tereyağı

n Krem peynir

n Un

n Sert peynirler (parmesan, kaşar)

n Soda

n Şerbet

Balık sevmeyenlere çözüm

Eğer beslenmede balık yemeden Omega-3 yağ asitlerini almak istiyorsanız, EPA kapsülleri, balıkyağı, Maxepa, Omega-3 softgel kapsüllerini kullanabilirsiniz. Keten tohumu da Omega-3 yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır. Günde birkaç çorba kaşığı keten tohumunu salataların üzerine ekleyerek yeterli miktarda Omega-3 yağ asidini almamız mümkündür. Başlangıçta bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için hafif gaz ve ishal görülebilir. Düşük dozlardan başlayarak, miktarı yavaş yavaş artırmakta fayda vardır. Omega-3 zengini cevizi de keten tohumu gibi öğüterek salatalara, yoğurda ekleyebilirsiniz. Omega-3 yağ asidinin kolay ve ucuz diğer bir kaynağı da semizotudur. Çiğ olarak rahatlıkla yenebilir.

Kalsiyum: Kilo verdiren

yeni bir mucize mi


Sütteki kalsiyum çok alınınca kilo verdirir mi? Kalsiyum yağları eritiyor mu?

Kalsiyum kemik sağlığınızın sürdürülmesi açısından mineraller arasında başrol oyuncusudur. Son yıllarda yapılan çalışmalar, uygulanan diyetlerde kalsiyum alımının kilo verme sürecini destekleyebileceğini göstermektedir. Alınan kalsiyumun artan miktarı yağ metabolizmasını hızlandırırken yağ sentezi azalır ve yıkımı artar. Yağ metabolizmasındaki bu değişiklik yağ depolarında boşalma ve vücut ağırlığında azalmaya neden olur. Bunun yanı sıra bu uygulama sağlıklı bir beslenme planı ile yürütülmelidir.

Özellikle kolesterol yüksekliği olan kişilerin az yağlı süt ve süt ürünleri tercihi "zayıf ama kolesterolü yükselmiş" biri haline dönemlerini önlemek açısından son derece önemlidir. Peki, ne kadar kalsiyum almak gerekir? Bu konuda yapılan bir çalışmada diyetten sağlanan günlük 1200 mg kalsiyumun kilo vermeye yardımcı olacağı saptanmıştır. Çalışmada kalorisi sınırlı bir diyette kalsiyumun alım yolları da araştırılmıştır: Az yağlı süt ve süt ürünleri, kalsiyum ile zenginleştirilmiş besinler, kalsiyum içeren koyu yeşil yapraklı sebzeler.

Kola kilo aldırır mı

Merhaba, 16 yaşındayım. Kilom 85, boyum 1.64 cm. Sürekli kilo alıyorum. Çok fazla kola içiyorum. Bağımlı oldum kolaya. Kola, kilo aldırır mı? Kolayı bırakıp kilo vermek için ne yapmalıyım?

Bir gün içinde yiyeceklerle ve içeceklerle aldığınız kaloriden daha fazlasını harcayamıyorsanız kilo alabilirsiniz. Yiyecek ve içeceklerin kalorisine, miktarına, glisemik indeksine, sizin metabolizma hızınıza, günlük aktivitenize, genetik mirasınıza göre kilo alma hızı değişir. 16 yaş ve 1.64 cm boya göre günde ortalama 1800 civarında kalori alınması gerekiyor.

"Çok fazla kola içiyorum" demişsiniz. 1 kutu kola 135 kalori. Günde 3-4 kutu kolayı buluyorsa 500-550 sadece koladan geliyor demektir. Yani; alınması gereken toplam enerjinin dörtte biri. Yiyeceklerin porsiyonları ile oynamadan ve hatta spora başlamadan önce sadece kolayı hayatınızdan çıkararak bile kilo kaybı başlayacaktır. Ama sadece bunu ayarlamak yeterli değil. Bu sebeple dengeli bir beslenme programı ve egzersiz ile bu işi çözebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları