Hareketsiz Yaşam
Hareketsiz Yaşam Haberleri
Dikkat, pandemide bu şikayetler yaygınlaştı! Omurga sağlığını korumak için…
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde; karantinalar, evde kalma sürelerinin uzaması, hareketsiz yaşam ve tele-iletişim olarak da bilinen uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, omurga sağlığını tehdit ederken, duruş bozukluklarının da artmasına neden oluyor.
Hipertansiyon çocuklarda büyüme geriliğine yol açabilir
Hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
“Hipertansiyon, çocuklarda büyüme geriliğine yol açabilir”
Primer hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
Her bel ağrısı fıtık belirtisi midir?
Hemen hemen her gün bel, boyun ağrıları ile ilgili problemlerle karşılaşıyoruz. Çünkü hareketsiz yaşam tarzı ile birlikte daha çok artan bu sorunlar, pandemi sürecinin getirdikleri ile sıkça karşımıza çıkıyor.
Yanlış beslenme obezite ve taş oluşumuna neden olabilir
Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Gençbay, fast food tarzı beslenme, meşrubatlar, genetiği değiştirilmiş ürünler, yetersiz ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve az su tüketiminin obezitenin artmasına neden olduğunu, idrardaki dengeyi de taş oluşumu lehine bozduğunu söyledi.
İnflamasyona sebep oluyor; bu besinlere dikkat
İltihaplanma ya da yangı olarak bilinen, stres, depresyon ve hareketsiz yaşamla da ortaya çıkan inflasmasyona karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin uyarılarda bulundu. İnflamasyona sebep olan besinleri açıklayan Şahin, diyet içeriği ve beslenme alışkanlıklarının inflamasyon göstergeleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Fiziksel aktivite şimdi daha da önemli
Koronavirüs salgınının öğrenim çağındaki çocuklar için en önemli olumsuz etkilerinden biri, hareketsiz yaşam olarak karşımıza çıkıyor. Okullarda uzaktan eğitim yoluyla derslerin verilmesi ve virüs nedeniyle dışarıdaki hayatın güvensiz oluşu çocukları evin içinde bir yaşama mahkum ediyor.
İltihaplanmaya sebep olan besinlere dikkat... Bunlardan uzak durun
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kübra Şahin, ''iltihaplanma'' ya da ''yangı'' olarak bilinen inflamasyona karşı uzak durulması gereken besinlerin yanı sıra stres, depresyon ve hareketsiz yaşam şeklinin de inflamasyona neden olabileceğini söyledi.
Yetişkin hastalığı olmaktan çıktı… Çocuklarda diyabetin bilinmeyenleri
Diyabet bir yetişkin hastalığı olarak kabul edilse de çocuklarda da sıklıkla görülüyor. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan diyabetin, yetişkin hastalığından çıkıp çocuklara kadar ulaşmasındaki en önemli etkenlerin başında ise çığ gibi büyüyen obezite geliyor.
Postür Bozukluklarına Karşı: İdeal Duruşun Püf Noktaları
Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Pandemide kamburluk riski herkesi etkiliyor
Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
Malzemesi az, hazırlanışı basit… Vücuttan ödemi söküp atan özel tarifler
“Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam stili ödemin başlıca nedenleri arasında yer alır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, vücuttaki ödemi atan tarifler verdi ve ödemi atan besinleri sıraladı.
Her bel ve sırt ağrısı koronavirüs belirtisi midir?
Küresel bir salgın haline gelen koronavirüs aşısında olumlu gelişmeler yaşanırken yapılan araştırmalar neticesinde ise virüs, her geçen gün yeni bir belirtisi ile kendini gösteriyor. Yüksek ateş, nefes darlığı ve eklem ağrıları ise en bilindik semptomlar olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki hareketsiz yaşam tarzının da arttığı bu dönemde kişiler yaşadıkları ağrı sorunlarını virüsün belirtisi sanıyor. Peki, her bel, sırt ağrısı koronavirüse mi işaret ediyor?
Birçok hastalığı tetikliyor... Kolesterolden korunmak için beslenmenize dikkat!
İlerleyen yaşlarda pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biri de kolesteroldür. Kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörüdür. Korunmak ve riski en aza indirmek için ise beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Peki kolesterolden korunmak için nasıl beslenilmelidir? Kolesterol düşmanı besinler nelerdir? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım ile Diyetisyen Deniz Zünbülcan açıkladı.
Kalın Bağırsak Kanseri Belirtilerini Hemoroid İle Karıştırmayın
Kalın bağırsak kanserleri, ülkemizde ve dünyada en yaygın kanser türleri arasında yer alıyor. Belirtilerinin genellikle hemoroid ile karıştırılması, hastalığın tanı ve tedavisinin gecikmesine neden olabiliyor.
Böbrek taşı oluşumunu engellemek için öneriler
Koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle evde kaldığımız ve hareketsiz yaşam sürdüğümüz bu dönemde değişen beslenme alışkanlıkları ve yetersiz sıvı pek çok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Bunlardan biri de dayanılmaz ağrı ile belirti veren böbrek taşı… Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Levend Özkan, böbrek taşı oluşumunu engellemek için önerilerde bulundu.
Kararı uzman hekime bırakın
'Çalışan her 3 kadın ve 5 erkekten 1'inde varis görülüyor'
BAŞKENT Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay, varisin her 3 kadından ve 5 erkekten 1'inde görüldüğünü söyleyerek, "Ülkemizde şu anda 10 ila 15 milyon kadar varis hastası mevcut. Özellikle kılcal damarlar kadın hastalarda kozmetik sebeple daha çok şikâyet yaratıyor" dedi.
Çocuklarda obezite nasıl önlenir?
Modern çağın getirdiği yeni yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilerinin ürünü olan obezite, çağımızın en yaygın hastalıklarından biri haline geldi.
Pandemi sürecinde anne adayı hareketsiz kalmamalı
Uzmanlar koronavirüs dolayısıyla fazlasıyla evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde anne adaylarını hareketsiz yaşam ve aşırı kiloya karşı uyardı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Karas, "Hareketsiz yaşam gereğinden fazla kilo alımına sebep olabilir. Bu da anne ve bebek sağlığı açısından bir çok sorunu beraberinde getirir" dedi.
'İnme, koronavirüsten daha ölümcül'
ADANA Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnme Merkezi Sorumlusu ve Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Üyesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, Türkiye'de yılda ortalama 200 bin inme geçiren hastadan yüzde 20'sinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, inmenin koronavirüsle karşılaştırıldığında daha ölümcül ve riskli olduğunu söyledi. Arlıer, ani görememe, kısmi uyuşma, kuvvetsizlik, dengesizlik, çift görme gibi semptomlarda ilk 6 saatte inme merkezlerine başvurulduğunda 3 hastadan 1'inin hayata döndürüldüğü, 1'inin ise sakat kalmaktan kurtarıldığını kaydetti.
Koronavirüs eklemleri de etkiliyor! Bu dönemde kireçlenmeyi önlemek için...
İnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
Koronavirüsle gelen hareketsiz yaşam kireçlenme nedeni
İnsan bedeninin çok hareketsiz kalmaya uygun bir yapısı olmadığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, koronavirüsle birlikte evlerde uzun süre hareketsiz kalmanın kireçlenme nedeni olduğunu söyledi. Op. Dr. Erdağ, “Yarım saatte bir eklemlerinizi hareket ettirin. Sabah uyandığınız zaman eğilme, gerilme, gövdeyi çevirme, bacakların gergin biçimde öne kaldırılması gibi kültür fizik hareketlerini yapın” dedi.
Kovid-19 Salgını Gıda Tüketim Alışkanlıklarını Değiştiriyor!
Prof. Dr. Nevzat Konar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesine neden olduğunu bildirdi.
Salgın sürecinde 65 yaş ve üstü hangi aktiviteleri yapmalı?
Pandemi kısıtlamalarıyla 65 yaş üstü bireylerin fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr.Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktördür. Bu yüzden 65 yaş üstü insanların her şart altında fiziksel aktivitelerini artırması gerekiyor. Ev içinde yürüyüş yapmak, çeşitli ağırlıklar kaldırmak ve taşımak, merdiven çıkmak, sandalyeye oturup kalkmak, lunge (adımlama), squat (çömelme), mekik, şınav, yoga, pilates gibi dar alana ve az ekipmana ihtiyaç duyulan, her yerde ve zamanda uygulanabilen egzersizler ev içinde ve sosyal izolasyon şartlarında yapılabilecek egzersizlere örnek olarak sayılabilir’’ dedi.
Pandemi döneminde 65 yaş ve üstü nasıl aktiviteler yapmalı?
Koronavirüs salgınında son dönemdeki sayı artışlarından dolayı 65 yaş ve üstü vatandaşların dışarı çıkma saatlerinin kısıtlanmasıyla fiziksel aktiviteleri de sınırlandı. Öğr. Gör. Muammer Çorum ‘’Hareketsizlik insan sağlığını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biri” dedi.
Koronavirüs günlerinde bağışıklık sistemini güçlendiren besinler
İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Covid-19 salgını sürecinde bağışıklığı güçlendirmek için süt ve süt ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu ve tahılların yeterli derecede tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Vücuttaki ağrılar koronavirüs belirtisi olabilir mi?
Salgın döneminde şiddetlenen ağrı şikayetleri hakkında açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Ağırman, vücuttaki ağrıların koronavirüs habercisi olabileceğini söyledi.
Pandemi sürecinde artan depresyon çeşitli ağrıları tetikleyebilir
Pandemi döneminde bazı eklem ağrılarına önem vermeyen hastalarda eklem kısıtlılıkları ve kireçlenmelerin arttığını belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Doç. Dr. Mehmet Ağırman, "Özellikle hareketsiz yaşam, ağrı ve tedavinin ötelenmesi, pandemi ile artan depresyon da ağrılara sebep olabilir" ifadesini kullandı.
Kas Kaybını Engellemek İçin Alınabilecek 5 Önlem
Covid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
Sabahları Yorgun Uyanmanızın Nedeni: Kireçlenme
Günlük hayatınızın rutin hareketlerini yaparken zorlandığınız oldu mu? Kireçlenme en basit hareketleri yaparken dahi zorlanmanıza neden olabilir. Sabahları eklem ağrılarıyla uyanmanıza ve sürekli devam eden ağrılara neden olan kireçlenmeyi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Ortak anlatıyor.
Diyabet şüpheniz varsa hemen test yaptırın
Diyabette erken teşhisin önemine vurgu yapan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Balcı, "Bir damla kan ile açlık kan şekeri ölçülerek yapılan, çok basit olan bu işlemle diyabeti erken teşhis edebiliriz. Tedavi aşamasında da tam uyum çok önemli'' dedi.
Çağın En Büyük Sorunları Arasında: Diyabet (Şeker Hastalığı)
En önemli organlarımızdan pankreasın yeteri kadar insülin üretememesi ya da ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ‘Diyabet’ halk arasında bilinen adıyla ‘Şeker Hastalığı’ çağımızın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Rakamlarda sorunu net bir şekilde orta koyuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) 2019 verilerine göre 11 yetişkinden biri diyabetle yaşarken, 2045 yılında 700 milyon kişinin bu kronik hastalığa yakalanacağı tahmin ediliyor.
Diyabet riski olanlar belirti olmasa bile düzenli şeker ölçümü yaptırmalı
Kan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
İnsülin direnci farklı hastalıkların habercisi olabilir
İnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması gibi hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.
Donuk Omuz Sendromu Nedir?
Her 100 kişiden üçünde ortaya çıkan ve kadınlarda erkeklerden daha çok görülen ‘Donuk Omuz Sendromu’, omuzun sertleşerek hareket kabiliyetinin azaldığı yaygın bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor.
“Her 10 kiloluk artışta, uyku apnesi riski 2 kat artıyor”
UYKU apnesi 50 yaş altında olan ve obez olmayan kişilerde yüzde 1 ila 4 arasında görülme sıklığına sahip. Obez kişilerde ise bu oran sağlıklı kilosu olanlara göre yüzde 30’ların üzerine çıkıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Şilek vücutta her 10 kiloluk artışın da uyku apnesi riskini 2 kat artırabileceği uyarında bulundu.
Meme kanseri hakkında merak edilen her şey: Belirtileri, tedavisi, risk faktörleri
Memede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
D vitamini eksikliği osteoporoz riskini artırıyor
İZMİR Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Prof. Dr. Rezzan Günaydın, Dünya Osteoporoz Günü’nü hatırlatıp, D vitamini eksikliğinin osteoporoz riskini artırdığını söyleyerek hastalıktan korunma ve tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Hareketsiz Yaşam Tarzının Hayatımıza Getirdikleri Nelerdir?
Tüm dünyayı etkisi altına Koronavirüs ile mücadele hız kesmeden devam ederken, evlerde daha çok vakit geçirdiğimiz bu süreç ile beraber kişilerin hareketsiz kalma oranı da arttı. Uzmanlar ise bu durumunun sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguluyor.
Yaygın rahatsızlıklardan biri! En önemli sebebi ise hareketsizlik
İster 9 ister 90 yaşında olun, 24 ayrı omur ve 60'ın üzerinde eklemden oluşan omurga yapısı sağlığımız için büyük önem taşıyor. Öyle ki dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i yaşamlarının bir noktasında omurgasında bir sorun yaşıyor.
Mamografiyi Kimler Ne Zaman Çektirmeli?
Birçok kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Prof. Dr. Güner Sönmez, mamografinin önemini ve kimlerin ne zaman çektirmesi gerektiğini anlatıyor.