Küresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin yapacağı açıklamaların yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) başta olmak üzere veri akışı takip edilecek.
#Küresel PiyasalarKüresel piyasalarda, artan enflasyon endişeleriyle şahinleşen para politikaları ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yükselen vaka sayılarının ekonomileri beklenenden daha olumsuz etkileyebileceği korkusuyla satış ağırlıklı bir seyir izleniyor.
#Küresel PiyasalarKüresel piyasalarda, şirket karlılıklarının 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleşmeye devam etmesine karşın Çin'de emlak sektörü kaynaklı riskler ve ABD ile Çin arasında gerilimin artabileceğine ilişkin endişeler fiyatlamaları zorlaştırıyor.
#Küresel PiyasalarAvrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarınki toplantısında varlık alım programına ilişkin yapacağı yönlendirmeler piyasaların odak noktasında bulunurken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'na (PEPP) ilişkin ucu açık mesajların verilmesi ve yapılacak açıklamaların da öngörülebilir olmaması bekleniyor.
#Avrupa Merkez BankasıAvrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesi ekonomilerinin 2022’nin ikinci yarısında ortalama olarak pandemi öncesi düzeylere döneceğini vurguladı; buna karşılık, bazı ülkelerin "geride kalacağı" uyarısı yaptı.
#Avrupa Merkez BankasıABD enflasyonunun beklenmedik bir şekilde rekor kırmasıyla piyasalarda risk iştahı düşmeye başlarken, Fed Başkanı Powell’ın verdiği mesajlarla riskli varlıklardan kaçış devam etti. Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda sert hareketler görülürken; piyasalar yeni haftaya pozitif başladı. Peki, ABD ekonomisinde neler oluyor? Fed’in faiz artışları ekonomiyi yavaşlatabilir mi? Piyasaların ‘resesyon korkusu’nun gerçekleşme ihtimali ne kadar yüksek? Piyasalar neyi fiyatlıyor? Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
#ABD EkonomisiEkonomi yönetimleri yüksek enflasyona karşı en etkili mücadele aracı olarak bir nevi panzehir gibi faiz artırımlarına gittiler. En dikkat çekeni ABD Merkez Bankası (Fed) oldu. 75 baz puanlık artışla birlikte son 28 yılın en sert artışını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomideki büyüme tahminleri aşağıya çekilirken agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali verildi.
#FedPiyasaların gündemini merkez bankaları belirliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısının ardından yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi oldu. Fed faizi artışı ve parasal sıkılaştırma politikasına geçtiğini duyurmuştu. Bu arada ABD’de TÜFE 8.6 ile beklentilerin üstünde geldi. Bu durum enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmalarını azaltabilir.
#ABDDün açıklanan ABD enflasyon verisi sonrası küresel resesyon kaygısı artarken; piyasalar negatife döndü. Böyle bir ortamda altın ve gümüşteki baskı artabilir mi, yoksa şansları daha mı yüksek? Peki, altının mı yoksa gümüşün mü yükseliş potansiyeli daha fazla olabilir? Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, Gedik Yatırım Başekonomisti Serkan Gönençler ve ALB Yatırım Araştırma Müdürü Emre Çayırlı hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıAltın fiyatları, 30 Mart itibari ile araştırılan konulardan biri oldu. Altın fiyatlarında yaşanan düşüş ve yükselişlere göre vatandaşlar alım ve satım işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, ‘Her hâlükârda, bundan sonraki süreçte Ons Altın fiyatlamaları için üç ana senaryo üzerinde durmakta fayda var.’ dedi ve bu senaryoları açıkladı. Peki, çeyrek altın ve gram altın ne kadar? Altın düşer mi, yükselir mi?
#Altın Fiyatları