Geleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaDünyada eşine az rastlanan jeolojik yapısı nedeniyle önemli bir termal kentimiz olan Denizli’yi gezmek için en güzel zamanlardayız. Pamukkale’den Hierapolis’e, Kaklık Mağarası’ndan Karahayıt’taki kırmızı sulara, doğal güzelliklerle ve antik hazinelerle dolu iki günlük bir tur için yola çıktık...
#Başak DizdarDenizli’de tadıp hayran kaldığım yemeklerin başında geleneksel Denizli kebabı geliyor. Temelinde doğru et seçimi var. Yaşını doldurmamış erkek kuzu eti tercih ediliyor. Daha sonra et şişlere geçirilip dikey olarak yavaşça pişiriliyor, böylece tatların ete karışması ve demlenmesi sağlanıyor. Sunumu da başlı başına bir şaheser…
#KebapŞifalı kaplıcaları, kuş cenneti gölleri ve ilham veren doğasıyla büyülü su diyarı Denizli, zengin bir kültürel miras saklıyor topraklarında. Anadolu’nun görkemli antik kentlerinden doğup Osmanlı’nın zarif dokuma tezgâhlarından geçen tekstil geleneği de hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor.
#HürriyetSiz de tatil için çalışanlardan mısınız? İşte ben tam da buyum. Tatile bir de yemeği ekleyebilirsiniz. İki hafta önce rotayı çevirdim Alanya’ya. Ailemle birlikte belirlediğim lezzet noktalarında molalar verdim. İlk rotam Sakarya’daki “Baytar Steakhouse” oldu. Şirketin kurucusu Enes Baytar ile bol bol sohbet ettik, kendi yetiştirdiği ürünlerin tadına baktık. İkinci durağım ise Aydın Koçarlı’da yeni açılan “Kavurmacım” isimli mekan oldu. Kuyruk yağıyla yapılan kavurmayı denedim. Son durağım ise Denizli... Bölgenin en ünlü ustasın yetiştirdiği Kebapçı Mehmet Usta’nın ünlü şefi Zafer Bey’in elinden yediğim Denizli Kebabı bambaşkaydı....
#SteakhouseDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriTürkiye’nin en köklü ‘aeresol’ üreticilerinden Matsan Group’un kurucusu Atilla Öztürk, 1976’da ‘sinek ilacı’ üretmek için memur babasını kefil göstererek kredi aldı. 1997’de en büyük üreticilerden biriyken fabrikası yandı. Küllerinden yeniden doğan firma geçen yıl yüzde 60’ı ihracattan olmak üzere 12 milyon lira ciro yaptı.
Bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı ve yaban hayatı gözlemciliği gibi pek çok seçenek sunan tabiat parklarında keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı… Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kışın en çok yakıştığı tabiat parkları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 10 tabiat parkını önerdiler.
#RotaMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZDenizli kültürel yemekleri bakımından çok zengin bir ildir. Ege kültürünün tam olarak yansıtıldığı bir ildir. Bu bakımdan kültürel çeşitlilik bakımından çok zengindir. Üstelik sadece yiyecek değil içecekleri de çok meşhur ve güzeldir. Bu bakımdan Denizli'ye gidildiğinde yenecek çok şey vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Denizli YemekleriBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaYeni rotalarla birlikte Türkiye kayak turizminde bir cazibe merkezi olmaya başladı. Dünyadaki her kayak bölgesinde bu kadar iyi ve popüler restoran varken Türkiye’nin dağlarında ünlü bir mekânımızın olmaması bizim için büyük bir eksiklik. Bence otellerin iyi müşteriyi çekebilmek için sadece sosyal medya fenomenlerine değil, bölgeyi ve yemeği iyi anlayan şeflere de çok ihtiyacı var.
#KayakKoyun tereyağı ve Konya obruk peyniriyle yapılan Konya yağ somununu düşününce bile ağzım sulanıyor. Balık ekmekteki levrek çok iyi pişirilmiş, altına tarama sürülmüş, sadece dereotu ve kırmızı soğanla lezzetlendirilmiş; küçük ama doğasına aykırı olmayan dokunuşlarla gastronomik açıdan zirveye çıkmış. Tatlılar da çok iyi. Özellikle içi çikolata musla doldurulmuş Kale biberi bir başyapıt. Şef Murat Deniz Temel işini seviyor ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Umarım bu yolda devam eder.
#Murat Deniz TemelDenizli, Türkiye’nin ve dünyanın bir numaralı kekik üreticisi. Narı ve üzümüyle turizmin yanı sıra tarımıyla da öne çıkan ender şehirlerden. Ziyaretim sırasında tattıklarımdan aklıma kazınan Kale biber tatarı -altındaki kuru yoğurdu, ortasındaki küçük ve etrafındaki büyük; çıtır Kale biberleriyle- denediğim diğer versiyonların çok üzerinde...
#DenizliÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#Rota