Salgının arttığı bu günlerde beslenmemizin ve besin içeriklerimizin de önemi de günden güne artmakta. Aldığımız hayvansal proteinlerin yanı sıra bitkisel proteinlerin de vücut direncimizi artırmak ve korunma mekanizmamızın güçlenmesini sağlamak için; bitkisel proteinler hangi besinlerde ne oranda bulunur siz değerli okurlarımla paylaşmış bulunuyorum. Sağlığımızın kıymetlendiği bu günlerde keyifli okumalar dilerim. Sağlıkla kalın…
#Bitkisel ProteinKuru fasulye, mercimek, nohut, bakla, barbunya, börülce… Türk mutfağının geleneksel yiyeceği, kışın olmazsa olmazı kuru baklagiller hem içerdiği bitkisel kaynaklı proteinler hem de lifli yapılarıyla sağlığımıza oldukça faydalı… Bu faydaları ve kuru baklagillerin besin değerlerini Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir anlattı.
#KurubaklagilLezzetli, sağlıklı ve ekonomik... Hem bir protein kaynağı hem de içeriğindeki kakaoyla tatlı ihtiyacınızı karşılıyor. İster kaşık kaşık yiyerek, ister ekmeğe sürerek tüketebilirsiniz ya da sütle karıştırıp smoothie’sini yapabilirsiniz. Son günlerde yemek blog’larının en popüler lezzeti olan çikolatalı humusu diyetisyen ve beslenme uzmanı Dilara Koçak anlattı.
#ÇikolataBir oturuşta 12 tane elma ya da 2 su bardağı yulaf ezmesi yediğinizde şüphesiz mideniz fazlasıyla dolar ve uzun süre bir şey yiyemeyecek hale gelirsiniz. Oysa bazı besinler var ki tam da böyle bir etki yaratıyor ve uzun süre tok kalarak kilo vermek de mümkün oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, tokluğu sağlayarak kilo vermeye yardımcı olan 10 besini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BaklagilÇocukların ve yetişkinlerin ihtiyaç duydukları protein miktarları farklı. Yetişkinlerin de ihtiyaçları kadın ya da erkek, orta yaşlı ya da yaşlı olmalarına göre ufak değişimler gösteriyor. Ama yine de ortalama bir rakam vermek mümkün: Sağlıklı birinin saf protein olarak her gün düzenli bir şekilde her kilosu için günde 1-1,2 gram protein kazanması lazım.
#Osman Müftüoğluİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde Türkiye'nin yüksek miktarda ithal ettiği soya proteinine alternatif olarak fındık proteini üretildi - Bu proteinin kolon kanseri hücrelerinin gelişimini durdurduğu, yüksek antioksidant aktivite gösterdiği ve tansiyonu düşürücü etki gösterme potansiyeli olduğu da tespit edildi - Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yemenicioğlu: "Fındık, yakın gelecekte artık sadece çerez veya sıvı yağ olarak değil gıda katkısı hatta ambalaj malzemesi olarak da hayatımıza girebilir".
Havalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikKalp ve damar hastalıkları, dünyadaki ölümlerin en önde gelen nedenidir. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin en sık sebepleri kalp krizi ve inmedir. Yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yaparak, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi hastalıkları kontrol altına alarak kalp ve damar hastalıklarından korunabiliriz. Peki bu değişiklikler neler olabilir? Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Polat Canbolat kalp ve damar sağlığını korumanın yollarını anlattı.
#Kalp Ve DamarSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlık