GeriSağlık Yorgunluğun çaresi karnabaharda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yorgunluğun çaresi karnabaharda

Yorgunluğun çaresi karnabaharda

Düşük kalorili, bol lifli bu besinin faydaları bunlarla sınırlı değil.

Turunçgillerden olan karnabaharın sağlığımız açısından faydalı birçok özelliği olduğunu dile getiren Diyetisyen Tutku Tüzün, bu faydalar hakkında bilgi verdi.

Yoğun C vitamini ve manganez içeriğiyle antioksidan özelliği taşır. Bu özelliğiyle vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırarak kansere karşı koruyucu ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi görülmektedir.

Karnabahar, C vitamini ve manganez içermesinin yanı sıra A vitamini, B1, B2 vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir minerallerini de içerir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluğu gidermeye yardımcı olur. İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. 100 gr. karnabahar, yaklaşık 25 kkal. enerji içerir. Hem düşük kalorili hem bol lifli bir besin olmasından dolayı zayıflamaya yardımcı bir sebzedir.

Karnabaharın çiçek kısmını pişmiş veya çiğ olarak tüketmek mümkündür. Sofralarda, çorba şeklinde, haşlayarak veya buharda pişirerek yoğurtla birlikte, salatalarda, zeytinyağlı musakka, kıymalı şeklinde de değerlendirebiliriz.

Besin değerini kaybetmemenin yolu

Karnabaharı az suda, çok fazla haşlamadan ya da buharda pişirmek besin öğelerinin kaybını önleyeceğinden daha sağlıklı bir tercihtir. Özellikle yumurta ve una batırarak kızartma şeklinde tüketimi karnabaharın yararlı bir sebze olmaktan çok vücuda zararlı bir yiyecek haline gelmesine sebep olacağından kızartma şeklinde tüketiminden uzak durulmalıdır.

Karnabaharı haftada 2-3 kez ve 100-120 gr. porsiyonlar halinde tüketmek, yoğun vitamin ve mineral içeriğinden düzenli olarak yararlanmamızı sağlayacaktır. Karnabaharın aşırı tüketiminin iyot emilimini azaltacağı unutulmamalıdır.  

BOL MİKTARDA C VİTAMİNİ İÇEREN KARNABAHARI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN. ZEYTİNYAĞLI KARNABAHAR TARİFİ İÇİN TIKLAYIN!

False