GeriSağlık Şekli bozuk besinler doğal mı, GDO’lu mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şekli bozuk besinler doğal mı, GDO’lu mu?

Şekli bozuk besinler doğal mı, GDO’lu mu?

GDO’lu besinlere etiketlenme zorunluluğu…

Doğal besinleri GDO’lu besinlerden ayırt etmek için dikkat edilmesi gereken noktaları, SGS Türkiye Tüketici Ürünleri Gıda Bölümü Teknik Satış Yöneticisi Nur Altuğ anlattı.

GDO’lu ürünleri mevsimi dışında tezgahlarda görebilirsiniz. Bu ürünler daha iridirler ve şekil bozuklukları bulunur. Her ürünün kendine has olan kokusu bu gıdalarda bulunmaz, tadı da orijinali gibi değildir ve lezzeti eksiktir.

GDO içeren bir gıda tüketmek istenmiyorsa; organik ürünler satın almaya dikkat edilmelidir. Sertifikalı organik ürünler GDO içeremezler. Yani " %100 organik içeriklidir " etiketi taşıyan bir ürün satın aldığınızda bu ürünün GDO'lar ile üretilmiş olma ihtimali yoktur çünkü yasaktır.

GDO’lu besinlerin etiketlenme zorunluluğu var mı?

5977 no’lu Biyogüvenlik Kanunu çerçevesinde, herhangi bir ürünün T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen eşik değerin üzerinde GDO ve ürünlerini içermesi halinde; etikette, GDO içerdiğinin açıkça belirtilmesi zorunlu bulunuyor.

GDO’lu ürünlere ilişkin eşik değeri yüzde 0,9 olarak belirlenmiştir. Yani yüzde 0,9’un altında GDO içeren ürünlerde etikete gerek yok. Sonuç olarak belirli eşik değerlere kadar GDO’lu ürün ithal etmek yasak değildir.  

False