Geriİsimler Sözlüğü Padişah Kızı İsimleri - Osmanlı'da Padişah Kızlarının İsimleri Ve Anlamları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Padişah Kızı İsimleri - Osmanlı'da Padişah Kızlarının İsimleri Ve Anlamları

Padişah Kızı İsimleri - Osmanlı'da Padişah Kızlarının İsimleri Ve Anlamları

Günümüze gelmemizi sağlayan en önemli unsurların başında Osmanlı gelmektedir. Atalarımız yapmış oldukları mücadeleler ile birçok savaş kazanmışlardır. Osmanlı'yı yöneten padişahlardan ise bugün bile söz edilmektedir. Bunun yanında padişahların kızlarına verdikleri isimlerde sıkça merak edilmektedir. Padişah kızı isimleri - Osmanlı'da padişah kızlarının isimleri ve anlamları hakkındaki detayları derledik.

Padişahların kızlarına verdikleri isimler genellikle benzer isimler olmaktaydı. Çünkü o dönemlerde popüler olan belirli isimler vardı. Bundan dolayı padişah kızlarına ait olan isimler sık sık tekrarlanmıştır. Özellikle bazı isimler anlamından dolayı çok fazla sevildiğinden sıkça tercih edilmiştir. 

 Padişah Kızı İsimleri - Osmanlı'da Padişah Kızlarının İsimleri ve Anlamları 

 Padişah kızlarının isimleri arasında çok fazla seçenek bulmak mümkündür. Bu isimlerden bazıları farklı olmasıyla bazıları ise sıkça tercih edilmesiyle popülerdir. Günümüzde de padişahın kızlarına vermiş oldukları isimlerin çoğu halen kullanılmaktadır. 

Mihrimah 

Ayşe 

Fatma 

Gevher 

Rukiye

Mihriban 

Hatice 

Aynişah 

Hüma 

Hafsa 

- Mihrimah 

 Daha çok Kanuni Sultan Süleyman'ın kızının ismi olarak bilinen Mihrimah başka kişilere de isim olmuştur. Oldukça hoş olan bu isim günümüzde halen tercih edilen isimler arasında bulunmaktadır. Birçok ebeveyn çocuğu için bu ismi kullanmaktadır. 

 Anlamı: Mihrimah ismimin anlamında güneş ve ay geçmektedir. Farsça kökenli olan bu isim anlamı bakımından büyük bir ilgi görmektedir. 

 - Ayşe 

 Yaşadığımız çağda birçok kişinin ismi Ayşe olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayşe ismi padişahlarında sevdikleri isimlerden birisi olarak bilinmektedir. 

 Anlamı: Ayşe isminin anlamı mutlu, huzurlu ve zenginlik içinde yaşayan olarak ifade edilmektedir. 

 - Fatma 

 Fatma isminin de birçok padişah kızının ismi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bunun yanında günümüzün en yaygın isimlerinden birisi olduğunu da söyleyebiliriz. 

 Anlamı: Fatma ismi temizlik, namus ve dürüstlük gibi anlamlar taşımaktadır. 

 - Gevher 

 Farklı isimlerden birisi olan Gevher, Fatih Sultan Mehmet'in kızının ismiydi. 

 Anlamı: Değerli taş, elmas, mücevher ve bir şeyin aslı gibi anlamları olan Gevher çok duyulan isimlerden birisi değildir. 

 - Rukiye 

 Rukiye ismi de padişahların tercih ettiği bir işin olarak dikkat çekmektedir. 

 Anlamı: Rukiye ismi büyüleyici ve sihirleyici anlamlarına sahiptir. Arapça kökenli olan bu isim en güzel kız isimleri arasında gösterilmektedir. 

 - Mihriban 

 Mihriban ismi birçok türkü ve şiirde geçmektedir. Bundan dolayı sıkça duyulan ve sevilen bir isim olduğu rahatça dikkat çekmektedir. 

 Anlamı: Mihriban ismi anlam olarak da oldukça hoş bir isim olduğunu görmektedir. Çünkü nh ismin anlamı sevgi dolu ve şefkatli gibi anlamlar içermektedir. 

 - Hatice 

 Hatice ismini zaten duymayan insan yoktur. Çünkü bu isim yoğun bir kullanıma sahiptir. Orhan Bey ve II. Murad başta olmak üzere birçok padişah kızlarına bu ismi vermiştir. 

 Anlamı: Hatice ismi erken doğan kız çocuğu anlamında kullanılmaktadır. Ayrıca bu ismin özellikleri arasında dürüstlük ve erdem ilk sıralarda gelmektedir.

 - Aynişah 

 Belki de birçok kişi bu ismi duymamıştır. Ancak Aynişah ismi Bayezid'in kızının ismidir. Farklı ve özel bir isim olduğunu söylemek doğru olur. 

 Anlamı: Şahın ta kendisi anlamına gelmektedir. 

 - Hüma 

 Hüma ismi de padişahın kızlarına verilen isimlerden birisi olmuştur. Özellikle mutluluk anlamı olan bu isim birçok kızın ismi olarak karışımıza çıkmaktadır. 

 Anlamı:  Mutluluk, saadet ve devlet kuşu anlamları bulunmaktadır. 

 - Hafsa 

 Hafsa ismi de nadir duyulan isimler arasında yer almaktadır. Ancak bu tarz isimler daha çok ilgi çekmeyi başarmaktadır. Çünkü insanlar değişik ve nadir duyulan isimleri daha çok sevmektedirler. 

 Anlamı: Hafsa ismi koruyan ve gözeten gibi manalar içermektedir. Ayrıca bu isim Farsçada 'aslan yavrusu' anlamına da gelmektedir. 

 

False