GeriSağlık Migren Hastalarına Ramazan Önerileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Migren Hastalarına Ramazan Önerileri

Migren Hastalarına Ramazan Önerileri

Migren ataklarından kurtulmak için az ve sık beslenmek gerekiyor.

Ramazanda migren ataklarından kurtulmak için iftardan sonra az ve sık beslenmek gerektiğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Gülümser Tokmak Kızıltaş, migren hastalarına önerilerde bulundu.

Migrenin çoğunlukla tek taraflı, zonklayıcı baş ağrısı, bulantı hissi, ışık ve ses hassasiyeti ile kendisini gösteren bir hastalık. Özellikle kadınlarda daha sık görülen migren ataklarını uzun süren açlık periyotları tetikler.

Migren Hastalarına Öneriler

- Normal beslenen bir insan öğün atladığında bile migren ağrıları tetiklenebilir. Atak sıklığı fazla olan ve özellikle açlık ile migren atakları tetiklenen hastaların oruç tutmamaları gerekir.

- Tetikleyici gıdalardan özellikle uzak durmalıdırlar.

- Atak sıklığı az olan ve oruç tutan hastaların iftarda aşırı yağlı, karbonhidrat ve kızartma şeklindeki gıdalardan ziyade sebze yemekleri tüketmeleri, bol sıvı almaları, iftardan sonra sık sık az az beslenmeleri gerekir. Bu süre zarfında uyku düzenin de değişmesi atak sıklığını artırabilir.

- Açlık ve atak sıklığının artması kişiyi sinirli yapabilir. Beraberinde stres faktörünün olmaması için günde en az 30 dakika süren tempolu açık hava yürüyüşleri yapılmalıdır.

- Migren ağrıları başladığında oruçluysanız ağrının başlayacağını hissettiğiniz anda karanlık, sessiz bir odada dinlenebilir, uyuyabilir, başınızın ağrıyan kısmına buz koyabilirsiniz.

- Sahurda migren atağı geçireceğinizi hissederseniz ağrı kesici alabilirsiniz. 

False