GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir ve nasıl düşer? Çocuklarda yüksek ateşe ne iyi gelir ve nasıl düşürülür
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir ve nasıl düşer? Çocuklarda yüksek ateşe ne iyi gelir ve nasıl düşürülür

Çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir ve nasıl düşer? Çocuklarda yüksek ateşe ne iyi gelir ve nasıl düşürülür

Çocuklarda yüksek ateş, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da yüksek öneme sahip konular arasındadır. Bu bakımdan çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir öğrenebilir nasıl düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için çocuklarda yüksek ateş kaç derecedir ve nasıl düşer? Çocuklarda yüksek ateşe ne iyi gelir ve nasıl düşürülür detaylarıyla derledik.

Çocuklarda yüksek ateş 38 derecenin üzeri olarak tanımlanır. Çocuklarda normal kabul edilen ateş ise 36,5 olarak kabul edilir.

 Çocuklarda Yüksek Ateş Kaç Derecedir?

 Çocuklarda yüksek ateş şikayeti ile sık sık karşılaşıldığı için yüksek ateşin kaç olduğu merak edilmektedir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında çocuklarda yükse ateş ile karşılaşmak ebeveynleri endişeye düşürmektedir. Bulaşıcı hastalıklar bu dönemlerde daha fazla olduğu için çocuklara da bulaşır. Çünkü çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha düşüktür ve bu sebeple çocuklar daha kolay ve hızlı bir şekilde hasta olurlar. Yüksek ateşe sebep olan enfeksiyonlar ile mücadele eden çocukların bağışıklık sistemlerini de bu dönemde güçlü tutmak gerekir. Ateşin nasıl düşürüleceğine de bilmek oldukça önemlidir.

 Ateş vücut enfeksiyonlar ile savaşırken tepki olarak yükselir ve bu da biyolojik bir yanılgı olarak karşımıza çıkar. Gerekli durumlarda beynin hipotolamus bölgesindeki ısı ayar merkezi aktif olur ve bunun sonucunda da ateş yükselebilir. Vücut ısısı normal şartlarda 36,5 ile 37 derece arasında olması gerekmektedir. Çocuklarda yüksek ateş de 38 derecenin üzeri olarak karşımıza çıkar. 38 derece ile 39 derece arası yüksek ateş kabul edilir.

 Nasıl Düşer?

 Ateşe iyi gelen durumlar birçok kişi tarafından merak edilir ve araştırılır. Özellikle ebeveynler çocuklarının ateşi çıktığı zaman bunu nasıl düşürecekleri konusunda düşünürler. Yüksek ateş durumunda ateşli havale adı da verilen bir durum ortaya çıkar. Ateşli havale olması halinde vücut ısısı 39 derece dolaylarında olur. Bu gibi durumlar havaleye sebep olduğu gibi aynı zamanda bilinç kaybına da sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin panik yapmaması ve çocuğun güvende olmasını sağlaması gerekir.

 Çocukları hemen sırt üstü çevirmek ve kendinize dönük bir şekilde tutmak gerekir. Bir yandan hava kanallarının açık olmasına ve nefes almasına da özen göstermek gerekir. Bu derece yüksek ateş durumlarında hızlı şekilde doktora gitmek gerekir. Çocuklarda yüksek ateşi düşürmek için üzerindeki farklı kıyafetleri çıkarmak ve oda sıcaklığını da en fazla 20 dereceye getirmek gerekir. Ateş düşürücü ile sürekli olarak ateşi kontrol etmek de bu esnada önemlidir.

 Ateş düşürücü de kullanılması önerilen bir durumdur. Çocukları yüksek ateş durumunda ılık bir duşa sokmak da vücut ısısının düşmesini ve dengelenmesini sağlar. Aynı zamanda doktor bilgisi dahilinde yüksek ateş durumunda çocuğunuza antibiyotik de verebilirsiniz.

 Çocuklarda Yüksek Ateşe Ne İyi Gelir ve Nasıl Düşürülür?

 Çocuklarda yüksek ateş özellikle bahar ve kış aylarında sıkça karşılaşılan bir durumdur ve bunun nasıl düşürüleceği de merak edilmektedir. Çocuklarda yüksek ateşin düşmesi için öncelikle üzerindeki fazla ve kalın kıyafetleri çıkarmak ve oda sıcaklığının da 20 derece civarında olmasını sağlamak gerekir. Sonrasında mutlaka çocuğu ılık duşa sokmak ve bu sayede vücut ısısının düşerek dengelenmesini sağlamak gerekmektedir.

 Vücut ısısı duş sonrası kısa bir süre içinde yerine gelir fakat sonrasında bir daha ateşte yükselme meydana gelebilir. Bu durumda doktor kontrolü ve bilgisi dahilinde ateş düşürücü ya da antibiyotik kullanmak mümkündür. Bu sayede ateşin daha hızlı düşmesini ve vücut ısısının dengelenmesini sağlamak mümkündür.

False