GeriÇocuk Sağlığı Cinselliği Keşfeden Çocuklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cinselliği Keşfeden Çocuklar

Cinselliği Keşfeden Çocuklar

Yanlış bilgilerle çocuğunuzun cinsel yaşamını olumsuz etkilemeyin.

Çocuklar cinselliği 5-6 yaşlarında keşfetmeye başlarlar. O andan itibaren de kendini tanımak ve sorular sorarak meraklarını gidermek isterler. Böyle bir durumda ebeveynlerin çocuklarına karşı anlayışla yaklaşmaları, doğru bilgilerle ve basit bir anlatımla onları bilgilendirmeleri gerekir.

Annelerimiz bize özellikle çocukları ile ilgili olarak cinsellikle ilgili konularda yazıyorlar. Bazen sadece paylaşmak için, bazen nasıl davranması gerektiği konusunda tereddütleri olduğundan, bazen danışmak, bazen de çare aramak için yazıyorlar. Cinsellik konusunda bize yazan annelerimizin bazılarının yazılarını isimlerini gizli tutarak sizlerle paylaşıyoruz..

“Anne Pipim Büyüdü”

32 yaşındaki okurumuzun oğlu 5 yaşında. Kreşe gidiyor. Son 7 aydır pipisiyle sürekli oynadığından bahseden okurumuz oğlunun “anne pipim büyüdü” dediğini söylüyor. Okurumuz ise oğlunu bu noktada “çişinin gelmiş olabileceğini” söyleyerek tuvalete gitmesi için yönlendiriyormuş. Ancak bu davranışının doğruluğundan emin değil. Çocuk doktoruna konuyu açtığında doktor ona çocuğa tepki göstermemesi, anlayışla karşılaması gerektiğini, kendini tanıdığı bir dönemde olduğunu söylemiş. Ancak okurumuz bu konuda kendisini çaresiz hissediyor.

Bir Kız Çocuğu

Bizimle sıkıntısını paylaşan 29 yaşındaki bir başka okurumuz 5 yaşındaki kızının koltuğun kenarına at biner gibi bindiğinden ve cinsel organını kızartacak sıklıkta koltuğa sürtündüğünden bahsediyor. Aynı şeyi yastıkla da yapmaya çalıştığını söyleyen okurumuz kızının bu davranışı karşısında nasıl bir tavır alması gerektiğini bilemediğini belirtiyor.

Okurlarımızın mektuplarından örnekleri artırmak mümkün. Ancak aşağı yukarı yazılanların ana fikri yukarıdaki yazılar gibi. Hal böyle olunca Çocuk Ergen Psikiyatri Birimi Uzman Psikolog Aynur Sayım’dan konuya ilişkin bilgiler aldık.

Bu Tür Davranışların Açıklaması

Cinsel gelişim çok erken dönemlerde başlayan bir kavramdır, bahsettiğiniz davranışları “mastürbasyon” olarak tanımlıyoruz, mastürbasyon bebeklerde de görülebilir. Bunlar bebeğin-çocuğun bedenini, bedensel zevki keşfetme çalışmalarıdır. Ve bu son derece doğaldır. Toplumsal olarak utanılan, ayıp olarak algılanan bir davranış olması nedeniyle, anne-babalar çocukta bu davranışı görünce panik oluyor.

Mastürbasyon çocuğun gelişim sürecinde olması gereken ve normal bir davranıştır diyebiliriz. Fakat hangi durumlarda normal, hangi durumlarda soruna işaret eder, bunu belirlemek de önemli. Çocuk zamanının büyük kısmını bu davranışa ayırıyorsa, kontrolsüz bir şekilde, yani gizli olmaktan öte her ortamda, herkesin yanında mastürbasyon yapıyorsa dikkate almak gerekir. Bu noktada bir uzman yardımı alınmalıdır. Kardeş kıskançlığı, aile içi sorunlar, anne-babanın yanlış tutumları, boşanma, okul başarısızlığı gibi sorunlar, mastürbasyona neden olabilir.

Çocuğu Merakından Dolayı Yargılamayın!

Cinsellikle ilgili merakları ve sorularından dolayı çocuğu yargılamak, konuyu kapatmak ya da tam aksine zamanından önce ve ayrıntılı bilgi vermek ve uyarıcı davranmak da son derece sakıncalı. Çocukta erken uyarılma, davranış sorunlarına ya da erken cinsel eylemlere yol açabileceği gibi, yetersiz bilgilendirme ve suçluluk duyguları yaratmak da çocuğun ileriki cinsel yaşamını olumsuz etkileyebilir.

Hazırlayan: Funda Çamözü 

False