GeriSağlık Ayak yapımızı keşfettiler!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ayak yapımızı keşfettiler!

Ayak yapımızı keşfettiler!

Türk insanının ayak yapısıyla ilgili çarpıcı özellikler...

Bir ayakkabı markası olan King Paolo, 3 bin kişinin katıldığı bir araştırma yaptı. Kadın ve erkeklerin ayak yapısını ortaya koyan bu araştırmada, “i-Step Foot Scanner” cihazı ile yapılan ölçümler, Türk insanının ayak yapısıyla ilgili çarpıcı özellikleri gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmada, ayak basınç analizi, ayakta dururken ve yürüyüş sırasında ayak yapılarında görülen değişiklikleri gösterdi. İnsanların ayak yapısını inceleyerek ayak sağlığını koruyucu ürün üretimine ağırlık verilmesi hedefiyle yapılan araştırma, ayak büyüklüğüne bağlı olarak ayak parmaklarında ve ayak tabanında görülen farklılıkları belirledi.

Erkeklerin yüzde 94’ünün sol topuğunda basınç fazlalığı var

Kadınlarda 35 – 41, erkeklerde 39 – 45 numara ayakkabı giyen 3 bin kişinin katıldığı analiz, Türk insanının ayak yapısını ortaya koydu. Ağırlıklı olarak erkekte 42 numara, kadınlarda 37 -38 numaralarda yapılan ölçümler, değişik ayak numaralarının biyo-mekaniğini belirledi. Ölçümler, en yaygın erkek ayakkabı numarası olan 42 numara giyen erkeklerin yüzde 88’inin genel vücut basınç dağılımında sol ayağın baskın olduğunu gösterdi. Yine 42 numara erkek ayaklarının yüzde 94’ünün sol topukta basınç fazlalığı olduğu, yüzde 71’inin küçük parmaklarını kullanmadığı ortaya çıktı.

Kadınların vücut basıncı dağılımında sağ ayakları daha baskın

37 numara ayakkabı giyen kadınların yüzde 52’sinin genel vücut basıncı dağılımında sağ ayağın baskın olduğu görülürken, yüzde 50’sinin küçük ayak parmaklarını kullanmadığı gözlendi. Kadınlarda 38 numara ayakkabı giyenlerin yüzde 54’ünün genel vücut basıncı dağılımında sol ayağın baskın olduğu, yüzde 46’sının sağ topuk basıncının fazla ve yüzde 70’inin küçük parmaklarını kullanmadığı kaydedildi.

Araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlar

Araştırma, ayak taraması yapılan kişilerdeki düztabanlılık ve sağ-sol dengesizliği gibi bazı ortak noktaların tespit edilmesini sağladı. Bunun yanı sıra kişiye özel durumlar gözlemlenmesi nedeniyle, ayakkabı satışı yapılmadan önce herkesin ayak taramasından geçirilip, ayak yapılarının ortaya çıkarılmasının yararlı olabileceği görüldü. Bu sayede ayak ağrıları ve yürüyüş bozukluklarının önüne geçilmesi mümkün olabiliyor. 

False