Yeter Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Matematiksel bilim yapıcıdır

Uygulamalı Matematik, Fizik ve Mühendislik Bilimleri'nin en güncel dallarından biri olan Nonlineer ve Ters Problemler ile ilgili Uluslararası Matematik Sempozyumu, genç ve dinamik Kocaeli Üniversitesi bünyesinde 17-22 Ağustos 1998 tarihleri arasında düzenlenmiştir.

Çok kısa bir geçmişi olmasına rağmen Kocaeli Üniversitesi birçok bilim dalında adını dünyaya duyurmuştur. Bunlara örnek olarak, Mühendislik-Malzeme Bilimleri, Tıp Bilimleri ve Fen Bilimleri'ni göstermek mümkündür. Uygulamalı Matematik ile ilgili araştırmaların üniversitemiz için özel bir yeri vardır. Şöyle ki; Türkiye'de ilk defa Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı ‘‘Uygulamalı Matematik Bilimleri Araştırma Merkezi’’ kurulmuştur. Bu merkezin en önemli niteliklerinden biri de burada Moskova Lomonosov Üniversitesi'nde doktora unvanı almış bilim adamlarının çalışmasıdır. Bunun sonucu olarak Rusya Bilimler Akademisi'nin ve dünyaca ünlü Moskova Lomonosov Üniversitesi'nin ve dünyanın bu bilim alanındaki saygın kişileri, çok değerli bilim adamları bu çok önemli toplantıya katılmışlardır.

Kocaeli Üniversitesi'nin yürüttüğü bilim politikasının felsefesi ve temeli, Uygulamalı Matematiği sadece akademik alanda değil, aynı zamanda çeşitli teknolojik ve ekonomik projelerde kullanmaya dayanmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak, Kocaeli Üniversitesi Uygulamalı Matematik Bilimleri Araştırma Merkezi, Türkiye'nin en büyük projelerine imza atmıştır. 1994-97 yıllarında Kocaeli Valiliği, İzmit Büyükşehir Belediyesi ve DPP tarafından desteklenen ‘‘Kocaeli Yarımadası Stratejik Master Planı’’, Kocaeli Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü'nce desteklenen ‘‘Kocaeli İli Çevre Kirliliği Proseslerinin Matematik Modeli ve Bilgi Bankası’’, Koç Holding Arçelik A.Ş. Araştırma Merkezi'nce desteklenen ‘‘Valf Yaprağı ile İlgili Ters Problemlerin Çözümü’’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ‘‘İstanbul Çevre Kirliliği Bilgi Bankası’’ gibi projeler sonuçlandırılmıştır. Bu projeler halen adı geçen kuruluşlar tarafından kullanılmakta ve diğer kuruluşlarca da uygulanmaktadır. Araştırma Merkezi'nin 1997-98 yıllarında ABD'nin Nebraska Üniversitesi ile geliştirdiği ve ‘‘National Science Foundation’’ tarafından desteklenen uluslararası nitelikli bilimsel projeleri halen sürdürülmektedir. Son beş yılda bu projelerin sonuçları uluslararası bilimsel yayınları değerlendiren Science Citation Index'e giren 8 değişik dergide, 15 makale halinde yayınlanmıştır, ayrıca bu konularda yüksek lisans ve doktora tezleri yapılmıştır.

Merkezimizin ABD ve Rusya ile kurduğu sağlam bilimsel bağlar üniversitemize ve ülkemize çok faydalar sağlamaktadır.

Kocaeli Üniversitesi olarak her zaman bilimsel araştırmaların destekleyicisiyiz. Bu arada dünyamızda insanlığın aleyhine gelişen Ters Problemler olan savaşın, açlığın, çevre kirliliğinin, nükleer tehlikenin, silahlanmanın da invers problemleri çözerek bilim dünyasına hediye eden bilim adamlarının katkılarıyla çözümlenebileceğine inanmak istiyoruz, çünkü matematiksel bilim yapıcıdır.

Dünyanın bozulan sıcaklık dengesinin sonucunda oluşan, bu sıcak günlerde bile bilim adamlarının söylediği ölümsüz fikirler, ortaya koyduğu denklemler düşüncelere serinlik ve canlılık getirmektedir. 2 kere 2'nin her zaman 4 ettirilmediği dünyamızda, gerçeğe, pozitif bilime her zaman gerçek bilim adamlarıyla ulaşılacaktır.

Prof. Dr. Atıf URAL-Kocaeli Üniversitesi Rektörü

Ekmek poşete girmeli

SAYIN Tarım Bakanı Mustafa Taşar'ın ileri sürdüğü fikirler doğrultusunda sağlık açısından ekmeğin poşete girmesini geç alınmış olan bir karar da olsa destekliyor ve kendisini tebrik ediyorum.

Şöyle ki; insanoğlu aslında gezen ve farkında olmadan mikrop taşıyan ve bulaştıran bir varlıktır. Toplumumuzda temizliğe dikkat edenlerle etmeyenler iç içe birlikte yaşamaktayız. Umumi tuvaletlere gidip büyük ve küçük aptestlerini yaptıktan sonra sabunla kavgalı birçok insanı görüyoruz.

Yollarda sümkürüp, elini üstüne sürünce temizlendiğini sananları görüyoruz. İnşaatlarda, yol kanalizasyon çalışmalarında terli ve kirli vücudunu eliyle kaşıyıp rahatlayanları, apseli dişi ağrıdığı için eliyle dişini karıştıranları, kedi köpek ve diğer hayvanlarla oynayan insanları hepimiz bu toplumda görüyoruz. Sonra bu insanların gidip bir ekmek için 10 ekmeği altüst ettiğini de görüyoruz.

Fırıncılar kendi ekmeklerini taze taze el değmeden yedikleri gibi, seyahatte ve mekân değişikliklerinde mikroplu ekmekle tanışacaklarını unutmamalıdırlar.

Alınmış olan kararı bir vatandaş olarak destekliyoruz.

Tümay GÜNDOĞAN-ANKARA

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘(Emniyet Müdürlerine...) İllerinizde mafya ve çete istemiyorum.’’

(İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş)













Yazarın Tüm Yazıları