Yeni bilgisayarla gelen baş belası yazılımlar!

Araştırmalar, yeni dizüstü bilgisayarlara yüklenen istenmeyen programların, bilgisayarları %40’a kadar yavaşlattığını gösteriyor. Peki, bu programların gerçekten bilgisayarınızda yeri var mı ve onlardan nasıl kurtulursunuz?

Haberin Devamı

Yeni bir dizüstü bilgisayar yeni bir heyecan demektir. Büyük bir hevesle kutusunu açarken, bilgisayarınızın marifetlerine dair aklınızda onlarca soru belirir.  Ancak bir süre sonra daha keyifsiz sorularla baş başa kalabilir, bilgisayarı ilk kez açtıktan sonra bir dizi soru işaretiyle cebelleşirsiniz: “Masaüstümdeki tüm bu simgeleri kim döşedi?”, “Bu açılır pencereler ne böyle?” ve “Neden her şey bu kadar yavaş?” diye uzun uzun hayıflanabilirsiniz. Evet, sizin talebiniz dışında yeni dizüstü bilgisayarınıza eklenmiş tüm bu yazılımları kapsayan ve pek de hoşnut kalmayacağınız çöp yazılım (crapware) dünyasına hoş geldiniz!

 

Yeni bilgisayarla gelen baş belası yazılımlar

 

Haberin Devamı

Birazdan göreceğiniz gibi bu terim oldukça sevimsiz olsa da anlamını gayet iyi taşıyor.

 

Etrafınız sarıldı!


Rekabetin en üst seviyede yaşandığı kalabalık bilgisayar pazarında üreticiler de çok küçük farklarla kâr marjını yakalıyor. Bu nedenle, satışlardan birkaç kuruş daha fazla kazanabilmek adına her şeyi yapıyorlar. Yazılım firmaları da bilgisayarlarınıza eklenecek programlar karşılığında, üreticilere bu paraları yatırmaktan gayet mutlu oluyorlar.


Maalesef bizim için durum pek de iç açıcı olmuyor. Yeni bilgisayar keyfimiz bir anda sefil oluyor. Şahsen talep etmediğiniz ve hiçbir zaman kullanmayacağınız tüm o istenmeyen programlar, sabit diskinizin alanından ve bilgisayar performansından çalıyor.  En iyi ihtimalle bu yazılımlar, başka şeyler için kullanmayı düşündüğünüz boş alanları kullanıyor. En kötü ihtimalle de, Windows'unuzu berbat bir hâle sokup yavaşlamasına neden olarak sinirlerinizi büsbütün bozmaya devam ediyor. Düşündüm ki bu yazımda bu yazılımları tek tek bulup sorumlularını arayalım ve istenmeyen programlardan kurtulmanın yollarını sizlerle paylaşayım.

 

Haberin Devamı

İstenmeyen programları ne yapmalı?


Donanımla birlikte gelen programlar sizin cebinizden çalmaz ama karşılığında belli bir bedel ödemek zorunda kalırsınız: Sabit diskinizdeki alandan yerler, açılır pencereler ve güncelleme hatırlatmalarıyla sizi sık sık rahatsız ederek zamanınızı boşa harcarlar. En önemlisi de, bilgisayarınızın performansını düşürürler.
Bilgisayarınız açılıp bir sürü ek programı da beraberinde açmaya çalıştığında, başlatma işlemi çok daha uzun sürecektir. RAM'iniz gereğinden fazla veri taşıdığında da bilgisayarınızın genel performansı olumsuz etkilenecektir. Kısıtlı belleği olan veya bellek kullanımı yüksek olan bilgisayarlarda bu sorun çok daha belirgin hâle gelecektir. Yani, bilgisayarınız ne kadar çok çalışırsa istenmeyen yazılımların etkisi de o kadar fazla hissedilecektir.

Haberin Devamı


Yeni dizüstü bilgisayarınızdaki gereksiz programları kaldırmak istiyorsanız PC Decrapifier’la başlayabilirsiniz. www.pcdecrapifier.com adresinden ücretsiz olarak edinebileceğiniz bu araç, çöp yazılım listelerinin üst sıralarında yer alan yazılımları tespit edecek ve sizin için ortadan kaldıracaktır. Hangi programları silmenin güvenli olduğu konusunda tereddüt yaşıyorsanız, bu araç en büyük yardımcınız olacaktır.


Bilgisayarınız istenmeyen bir sürü yazılımla dolmuşsa ve elinizin altında Windows kurulum DVD'si varsa, basit bir çözüm olarak dosyalarınızı yedekleyip Windows'u yeniden kurmayı düşünebilirsiniz. Gerçi çoğu zaman durum, göründüğünden çok daha karmaşıktır; özellikle de dizüstü bilgisayarlarda... Dizüstü bilgisayar üreticiniz, birçok firmanın yaptığı gibi kendi kurulum disklerinizi oluşturmanız için size sistem geri yükleme programı verdiyse, sisteminiz eninde sonunda fabrika ayarlarına geri dönecek demektir. Bu da istemediğiniz diğer tüm programların yeniden bilgisayarınızda yer alacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı


Aşağıdaki kutuda da göreceğiniz gibi, istenmeyen programlardan kurtulmak için birçok araç mevcut; ama bilgisayarınızı istediğiniz hale getirmek için tüm o palavralarla yeniden uğraşmak istemiyorsanız, iki farklı çözüm üzerinde durmanız gerekecek.

 

Yeni bilgisayarla gelen baş belası yazılımlar


Birincisi, bilgisayarınızı sıfırlamak istediğinizde, geri dönmek istediğiniz ayarlara yeniden ulaşabilmek için yeni bir Geri Yükleme Noktası oluşturmak.

 

İkinci seçenekse harici disk veya DVD üzerinde disk kalıbı almak için tasarlanan Acronis True Image (www.acronis.com, 50 $) gibi üçüncü parti yazılımlar kullanmak.


Bu uygulamalar, bilgisayarınızı en etkili şekilde klonluyor ve ihtiyacınız olduğu zamanlarda tüm sisteminizi bu klon üzerinden yeniden kurmanızı sağlıyor. Windows'u yeniden kurmaktan, sonu gelmeyen Windows güncelleştirmeleriyle boğuşmaktan ve kurtarma disklerinin bilgisayarınıza geri yüklediği tüm o yazılımları kaldırmaktan çok daha hızlı bir yöntem.

 

Lütfen!

Haberin Devamı


Sonuç olarak, kısıtlı kâr marjlarının hüküm sürdüğü bu pazarda, üreticilerin, ısrarla yeni bilgisayarlara neden ücretli yazılımlar eklediğini anlayabiliyoruz. Ancak bu tercihlerinin, tüketicilerin “yeni bilgisayar heyecanı”na gölge düşürdüğünü de unutmamaları gerekiyor.
Üreticilere artık yalvarıyoruz: Çöpleri bilgisayarlarımıza doldurmayı ve boş söylemleri bırakıp kaliteye bakın. İşte o zaman tüketiciler paralarını seve seve size verecek.

 

E-posta: ekaplanseren@hurriyet.com.tr
Twitter:
https://twitter.com/kaplanseren

Yazarın Tüm Yazıları