İBB güzel bir çalışma yapmış ama niyet yeşile dönük

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, aday gösterildiğinde yaptığı basın toplantısının benzeri bir basın açıklamasını ‘İstanbul Deprem Seferberliği Planı’ adıyla yaptı dün.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde 2 bin personelin çalıştığını belirterek, “Güçlü bir inisiyatif alıyoruz” sözleriyle başladı. Depremin, ülkemizin birinci sorunu -beka sorunu- olduğunu belirtken, “Deprem nedeniyle, işbirliğine, kaynağa ve bilime ihtiyacımız var. Çünkü önümüzde devasa işler var” diye konuştu. Yeni bir İstanbul Yasası hazırlanmasını da isteyen İmamoğlu’nun ardından ekibinin yani üst bürokratlarından da 9 genel müdürü sahalarıyla ilgili bilgiler aktardı; metro, ulaşım, imar, güçlendirme, konut, su ve yeni yatırımlar üzerinde bilgi verdiler.

İstanbul’un depreme karşı tam bir röntgeni çekilerek konu başlıkları tespit edilmişti anlatımlarda.

Başkan, bu işlerin merkezi yönetimle birlikte çalışılması gerektiğini vurgulaması dikkat çekti. Bunun dışında muhtemel bir depreme karşı ne gibi önlemler alınacağını anlatırken, İstanbul’un kuzey kesiminde yani Trakya yönüne doğru yeni bir karayolu ve deniz yoluyla kurtarma gibi alternatif projelerinden de söz etti.

Haberin Devamı

İmamoğlu’nun eleştirilecek bir projesi de İstanbul ve Marmara Konseyi’nin (her partinin katılımı ile) oluşturulması. Bu bize göre ‘tehlikeli’ bir düşünce. Çünkü burada amaç konut alanlarının Karadeniz’e (ormanlara) doğru açılması, Trakya’nın tarım topraklarının yağmalanması (aynı şekilde Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale Bursa, Kocaeli ve Balıkesir’e el atılması) anlamına geliyor. İlk depremden sonra aynı konular İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde de gündeme getirilmiş, ancak Trakya’ya nüfus aktarımı ve arazi talepleri büyük tepki yaratmıştı. Birçok öğretim üyesi bu projelere karşı direnmiş, önerileri püskürtmüştü.

Deprem de olsa neden her konu Türkiye coğrafyasının yüzde 3’lük bölümünde gündeme getirilmek isteniyor.

İstanbul’a daha fazla yazık etmeyelim, İç Anadolu’ya doğru yeni kentler yaratamaz mıyız?

İLK AYLIKLAR NİSANDA ÖDENECEK: EYT’DE MUTLU SON

Milyonların sabırsızlıkla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası sonunda çıktı. İlk aylıklar nisan ayında ödenecek.

Türkiye’yi derin acıya boğan deprem nedeniyle TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri üç hafta geciken EYT yasa teklifi tüm partilerin 395 oyu ile kabul edildi. Yasaya göre emekli olabilmek için SGK’lılar da 5 bin ile 5 bin 975, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı‘na tabi kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin prim günü şartı aranacak. İYİ Parti’nin prim ödeme gün sayısını 5 bine düşürülmesine yönelik önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyu ile reddedildi.

Haberin Devamı

8 Eylül 1999 ve bu tarihten önce iş yaşamına atılan 1.7 milyon 4/A (SSK), 89 bin 4/B (Bağ-Kur), 496 bin 4/C Emekli Sandığı kapsamındaki 2 milyon 285 bin kişi yaş şartı aranmaksızın prim ödeme gün sayısı ile sigortalılık süresini tamamlayarak hemen emekli olabilecek. Önümüzdeki yıllarda 4 milyon 788 bin kişi daha emeklilik hakkını edinebilecek.

Yasa uyarınca ortalama SSK’dan emekli olacaklara 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklara 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklara ise 12 bin 389 lira aylık bağlanacak. EYT’de ortalama aylık 8 bin 733 lira olacak. Yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yurttaşlar bu ay içinde SGK’ya emeklilik dilekçesini verip, nisan ayında ilk aylığına kavuşacak. Bu kapsamda emekli olanlar ilk bayram ikramiyesini nisanda Ramazan Bayramı öncesi alacak.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeler sırasında yasa teklifinde değişiklik yapılarak EYT’den yararlanan özel sektör çalışanlarının yeniden aynı iş yerinde çalışması için öngörülen10 günlük başvuru süresi 30 güne çıkarıldı. Emekli olan çalışanına yeniden işbaşı yaptıran patrona yüzde 5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) indirimi uygulanacak.

Yenilerin katılmasıyla emekli, dul ve yetim sayısı 16 milyonu aşarak dev kitleye ulaşacak.

EYT’liler 17 Ağustos 1999 depreminin hemen ardından bir gecede çıkarılan 4447 sayıl yasa ile ellerinden alınan emeklilik hakkını 24 yıl sürdürdükleri mücadele sonucunda edindi... Hayırlı olsun.        Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

GÜNÜN SORUSU

Depremzedelere şimdiden zekat verilebilir mi?”

Prof. Dr. Mehmet OKUYAN

PERDE BETON HAYAT KURTARIR

Muratpaşa, Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’nın tam da merkezi. 520 bini aşkın nüfusa sahip. İlçede, belediye meclisi, Türkiye’yi sarsan ikiz deprem felaketi sonrası, yeni yapılacak tüm binalarda ‘depremde hayat kurtaran perde beton uygulaması zorunluluğu getirdi. 

Karar Meclis’te oyçokluğuyla alındı. Belediye Başkanı Ümit Uysal, uygulamanın Güney Amerika ülkesi Şili başta olmak üzere deprem riski taşıyan birçok ülkede hayat kurtaran bir model olduğunu belirtti. Perde beton uygulamasıyla inşaat maliyetlerini arttırmadan depreme dayanıklı bir kent oluşturulabileceğini aktaran Başkan Uysal, ayrıca ilçede bina güçlendirme çalışmalarında vatandaşın belediyeye ödemesi gereken ücretleri de kaldırdıklarını belirtti.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

-CHP Muğla milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay’ın, çadır temininde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdığını ve “Bu tür bir afet durumunda felaketten etkilenen vatandaşların barınmak için kullanacağı çadırlar hangi kurum ve kuruluşların envanterlerinde bulunmaktadır” diye sorduğunu...

-Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından afetzedelerin tahliyesi için havayolu şirketlerinin başlattığı ücretsiz uçuş uygulamasının dün sona erdiğinin açıklandığını...

MESAJ PANOSU

- Devlet, vatandaşın sigortası ne zaman olacak? Canın mali bedeli ölçülemez ama geri kalanlar borç batağına mahkum edilemez.               Alaettin HACIMÜEZZİN

- Yan sanayi oluşturacak güçlü grupları deprem bölgesine yatırım ve üretim yapmaya, istihdam sağlamaya davet ediyoruz. Türkiye’nin ve yatırımcıların önceliği deprem bölgesi olmalıdır.

İş Kadınları Derneği (İŞKAD)

Yönetim Kurulu Başkanı

Berman MANTI

Yazarın Tüm Yazıları