Bir Samir Handal öyküsü...

Samir Handal, 64 yaşında, 40 sene önce Haiti’ye göç eden, 20 yıldır ABD’de ikamet eden Filistinli bir işinsanı. ABD vatandaşı eşi, üç kızı ve üç torunu ile mutlu bir hayat yaşayan Handal’ın yaşamı, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı sonrası tamamen değişti.

Haberin Devamı

85 yaşındaki annesini ziyaret için Filistin’e giderken uçağı kalktıktan sonra düzenlenen bir kırmızı bülten ile aktarma sırasında İstanbul’da gözaltına alındı. Handal’a atılı suç, geçtiğimiz yıl öldürülen Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise suikast şüphelilerinden birisi olması idi.

Bu iddiayı tamamen reddeden ve muhtemel faillere sadece ev kiralamış olan Handal hakkındaki kırmızı bülten, bariz nitelikte hatalı bilgilerle donatıldığı ve siyasi motivasyon kaynaklı düzenlenmiş olduğu için avukatlarının itirazı sonucu 8 Nisan 2022’de kaldırıldı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 7.5 ayı tutuklu geçen bir iade yargılaması yapıldı.
4 Temmuz 2022 tarihinde davası reddedilip tahliye edildi. Hiçbir adli kontrole hükmedilmedi.

6 Temmuz 2022’de sınır dışı edilme kararı verildi. 15 Temmuz’da İstanbul Havalimanı sınır kapısına götürüldü ancak üzerine Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla konulan Interpol aranması konulu çıkış yasağı nedeniyle Türkiye’den çıkamadı.

Haberin Devamı

Ancak kırmızı bülten iptali de mahkemenin tahliye kararı da idarenin sınır dışı kararı da Samir Handal’ın hürriyetine kavuşmasına yetmedi. Tahliye kararının üzerinden 23 gün geçmesine rağmen Kocaeli’ndeki geri gönderme merkezinde idari gözetim altında tutuluyor Samir Handal.

Bu konuda açılan idari gözetime itiraz ve tahdit kodu iptal davaları ise sürüyor.

Handal’ın vekilince aktarılan bilgiye göre “Bu dava asla açılmamalıydı”. Keza insan onuruna yakışmayan hapishane koşulları ve sair insan hakkı ihlalleriyle uzun yıllardır boğuşan Haiti’ye iade asla mümkün değildi. Gelen iade talepnamesi de Haiti kanun metnini ve delilleri içermiyordu.

Ancak avukatın iddiasına göre Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, kanun emrine (6706 sayılı Kanun 13/2) aykırı bir dava açılması için Savcı’ya talimat verdi, kırmızı bültenin kaldırıldığını mahkemeye bildirmedi, mahkemenin reddettiği güvence talebi için Haiti ile resmi yazışma yaptı, son 23 gündür de mahkemenin koymadığı yurtdışı yasağını uyguluyor.

Bütün bunları avukat Mahmut Barlas’ın anlatımından özetledik. Aleni mahkeme dosyasının bilgileri İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi 2021’e 528 E.’dir.

Haberin Devamı

Takdir yüce Türk milletinindir.

HAİTİ’NİN DURUMU KÖTÜ

Haiti’de, 2.5 yıldır parlamentonun feshedilmiş olması, yüksek yargıç atamalarının yapılamaması, seçimlere gidilememesi ve şiddet olayları nedeniyle toplumsal güvensizlik, sorunların sadece bazılarıdır.

YARGI SİSTEMİ İÇİN YENİ ÖNERİLER

 

Daha İyi Yargı Derneği, ‘A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu’ önerisini, Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) Yönetim Kurulu’na sundu. Türkiye’de “Tam bağımsız yargı olsa iyidir ama yargıçları bağımsız bırakırsak başımıza dert olur” diye yaygın bir kanaat bulunduğunu bildiren Av. Mehmet Gün, hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmek ve yargıyı tam bağımsız, kaliteli hizmet veren ve aynı zamanda hesap verir hale getirmek için Daha İyi Yargı Derneği’nin önerdiği dokuz temel reform önerisini aktardı. Bunlardan bazıları şöyle:

Haberin Devamı

* Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nu, toplumun tüm kesimlerini temsil eden, hiçbir kişi, grup veya koalisyonun etki edemeyeceği, tam bağımsız hale dönüştürerek, kaliteli yargı hizmeti üretimine odaklanan düzenleyici bir kurum olarak Adalet Yüksek Kurumu oluşturmak ve bu kurumu tüm paydaşlarla sürekli olarak danışan ve tavsiyeler oluşturan Daimi Hukuk Şûrası ile güçlendirmek.

* Yargının idaresiyle ilgili, Adalet Yüksek Kurumu kararları da dahil her türlü karar ve işlemi etkin yargısal denetime açmak ve bu amaçla yargı konularında uzmanlaşmış Adalet Yüksek Mahkemesi oluşturmak.

* Anayasa Mahkemesi’nin daire sayısını 3’e çıkarmak, üye sayısını 15’ten 30’a yükseltmek, seçimlerini kamuoyunun katılımına açık, şeffaf ve yargı denetimine tabi tutarak kapasitesini artırmak ve siyaseten tarafsızlığını geliştirmek.

Haberin Devamı

‘GELDİĞİ GİBİ GİTMİCEK’

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel salgın için diyor ki:

Türkiye’de COVID-19 günlük vaka sayısı 100 binin üstünde. Test için gitmeyenler, gidip de test yaptırmayanlar, test olup da numunelerin zamanında çalışmaması nedeniyle yanlış negatif çıkanlar bu sayıya dahil değil. Toplam gerçek sayısal durum, pandeminin en başından beri en yüksek sayısal rakamdır. Bu sayıya yazın ortasında ulaşmak, sonbahar öngörüsü açısından korkunçtur. Bir gün herkes Fenerbahçeli olacak iddiası fantastik bir şakadan ibarettir. Ama yıl sonuna kadar herkes korona olacak iddiam ise acı bir gerçektir.

Bu yüzden herkes bilmelidir ki “Geçcek geçcek, elbet bu da geçcek ama geldiği gibi gitmicek”.

Haberin Devamı

BASIN ENFLASYONA KARŞI EZİLDİ

Anadolu Gazete Sahipleri Platformu tarafından yapılan açıklamada, Anadolu basınının döviz kurundaki aşırı artış ve enflasyondaki yükselişin neden olduğu sorunlarla yayınlarını sürdüremez hale geldiği belirtildi. Basın, bir yanda ekonomik sıkıntıların, diğer yanda basın ve ifade özürlüğünü kısıtlamaya yönelik düzenlemelerin gölgesinde varlık yokluk savaşı vermektedir.

Resmi ilan tarifesinin dört ayda buharlaştığı belirtilen açıklamada, “Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun ivedi şekilde toplanıp resmi ilan fiyat tarifesine en az yüzde 40 oranında zam kararı alarak Cumhurbaşkanlığı onayına sunması, Anadolu’da yayınlarını bin bir güçlükle sürdüren yerel gazetelere can suyu olacaktır, aksi halde kapılarına kilit vurmaları kaçınılmazdır” denildi.

MESAJ PANOSU

ÜZERİNDE yaşadığımız ülkenin değerini anlamayan akıl fakiri beyinler zaman zaman ülke idaresini ele geçirip etraflarına sadaka dağıtmayı amaçlamaktalar. Artık bu hesap tutmayacak, Aşık Mahzuni Şerif ne demişti: “Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner” diye bir sözüm geldi, söyledim hem nalına hem mıhına!

        Metin ATAMER

SÜS HAVUZUNDA SERİNLEMEK

ANKARA Kurtuluş kavşağındaki süs havuzunda, Ankara’nın gelir dağılımından en az pay alan ailelerinin çocukları süs havuzlarında serinlemeye devam ediyor. Bu çocukları mahallelerinden alıp onları havuzla tanıştıran bir proje hemen hayata geçirilmeli. Havuzun dip kısmında kablolar açıkta, çocukları elektrik çarpar. Ölümler olur. Başkan Mansur Yavaş, bu çocukları süs havuzundan kurtarın. 

      Umut ÖZKAN

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

SUNA ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan derlenen ‘Konstantiniyye’den İstanbul’a’ sergisinin, Dubrovnik Yaz Festivali kapsamında Hırvatistan’da sanatseverlerle buluşacağını; serginin 5 Ağustos’a kadar Dubrovnik Etnografya Müzesi’nde ziyaret edilebileceğini...

SİNCAN Belediyesi’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücreti 5 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, belediyede en düşük maaşın 6 bin 600 lira olduğunu açıkladığını...

130 senelik bir mirası devralmış olmanın bilinciyle hareket eden Mey Diageo’nun kültür sanat danışmanlığını Banu K. Zeytinoğlu’nun yürüteceğinin açıklandığını...

ABB Başkanı Muhittin Böcek’in bir araya geldiği turizmcilere (AKTOB), altyapıya 5 milyar 112 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söylediğini...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları