VR bizi seyahate çıkar!

Kısıtlamalar, sanal gerçeklik (VR) teknolojisini keşfedenlere vız geliyor! Bu teknoloji bulunduğumuz yerden tamamen başka bir gerçekliğe geçişi sağlıyor. Bu dönemde özellikle ailenin en büyüklerinin ve en küçüklerinin çok işine yarar...

Haberin Devamı

VR bizi seyahate çıkar
Evde kal 2.0 dönemi geçen salı resmen başladı. Geçen yılın başındaki ilk yüklemeye nazaran daha ılımlı bir atmosferdeyiz...

Yine de dikkat etmezsek iki hafta sonra yeni bir sistem güncellemesi geleceğini biliyoruz.

O yüzden evde kalma pratiğimizi sistemin gereksinimlerine göre geliştirmemizde fayda var. Kastettiğim sağlık sistemi, zira bütün çabalar sisteme aşırı yüklenmeyi engellemeyi amaçlıyor... En nihayetinde bir gün herkesin koronavirüsü kendi DNA portfolyosuna katacağını -ister aşıyla, ister doğrudan- biliyoruz. Şimdi madem yeni bir güncelleme geldi, öyleyse evde kalma deneyimimizi nasıl ‘yükseltebiliriz’ bakalım...

Sanal gerçeklik (Virtual Reality-VR) teknolojisi, tamamen başka bir gerçekliğe geçişimizi sağlıyor. Pandemiyle gelen seyahat kısıtlamaları VR için eşsiz bir fırsat yarattı. Sanal seyahat uygulamaları çok yatırım almaya başladı.

Haberin Devamı

VR setleri üreten öncü marka Oculus’un Facebook himayesine girmesiyle teknolojisi hızla gelişti. Öne çıkan diğer üreticiler Sony ve Vevo ise sektörü büyütmeye devam ediyor.

Teknolojiye meraklı değilseniz, VR’ı bir ihtiyaç gibi görmeyebilirsiniz. Ancak hayat kalitesini yükseltebilecek iki kesim var. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü bireyler kısıtlamalar başladığında ilk eve kapatılanlar oluyor maalesef. Oysa bir kesimin sağlıklı bir psikolojiyle büyüyebilmesi, diğerinin uzun ömür sürebilmesi için daha fazla dışarıda bulunmaları gerekiyor. Açık hava kadar olmasa da VR deneyimleri, beyni gerçekçi simülasyonlarla etkileyebiliyor. İnsanın iyi hissetmesini sağlayan serotonin ve dopamin hormonları aktive oluyor...

Teknolojinin gelişmesiyle kaliteli VR setleri son derece gerçekçi deneyimler sunabilir hale geldi. The Guardian’a konuşan bir kullanıcı, YouTube VR ile gökyüzünden dünyanın kürvatörünü (eğriliğini) izlediği yolculuğunu
“Başlığı çıkarınca bir süre kendime gelemedim. Hemen tüketebileceğiniz bir deneyim değil, mola vermeniz gerek” diye anlatıyor.

Haberin Devamı

Sanal gerçeklik, seyahatin ötesinde spor, eğitim ve kültür alanında seçenekler de sunuyor. İmkânlarınız el veriyorsa ailenizin küçüklerini ve büyüklerini düşünerek bir VR seti edinebilir, önce kendiniz tadını çıkarıp sonra da onlara gerçekten anlamlı, hayatı zenginleştiren bir armağan verebilirsiniz.

SANAL YOLCULUKLARLA DÜNYAYI KEŞFEDİN

Sanal seyahatlere katılabilmek için bilgisayarınıza seyahat programlarının olduğu yazılım ve uygulamaları yüklemeniz yeterli. Dünyanın dört bir yanına rehberli turlarla ziyaret edebilirsiniz. İşte birkaç örnek:

TROPİK ADALARDAN TARİHİ YERLERE

Alcove

Alcove, özellikle aileleri hedefleyen; seyahat ve oyun, eğlence, eğitim ve sağlıklı yaşam seçenekleri sunan bir VR platformu. Tropik adaları, ünlü zirveleri ve tarihi yerleri rehberler eşliğinde gezebiliyor, sıcak hava balonuyla gökyüzü ve denizaltı dalış deneyimleri yaşayabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

BELGESELİN İÇİNE GİRMEK GİBİ

National Geographic

Ünlü belgesel kanalının VR uygulamasıyla Antarktika’yı bir kâşifin gözünden izleyebilir, buzul maviliklerde kano turlarına katılabilir, buzdağlarına bile tırmanabilirsiniz. Başka bir deneyimde Machu Pichu’nun tarihini geçmiş zaman öğeleriyle keşfedebilirsiniz.

IŞIK HIZIYLA DÜNYANIN HER YERİNE

Wander

Dünyanın her yerine ışık hızından süratli ulaşabileceğiniz Wander uygulaması, Google Street View altyapısını kullanıyor. Gitmek istediğiniz şehri, hatta adresi yazabilir veya ‘rastgele’ tuşuyla dünyanın herhangi bir yerine ışınlanabilirsiniz. Arkadaşlarla seyahat deneyimi de sunuyor.

ETKİLEYİCİ TUR DENEYİMLERİ

Haberin Devamı

When We Stayed Home

Türkçesi ‘Evde kaldığımızda’ anlamına gelen WWSH, dünyanın gözde şehirlerinden Paris, Venedik, Tokyo ve Kudüs’te sanal seyahat için özel planlanmış, görselliğiyle etkileyici tur deneyimleri sunuyor.  

ANTİK ŞEHRİ REHBERLE DOLAŞIN

Özel Turlar

Travel Mag dergisinin önerdiği, ilgi çekici bazı turlar şöyle: Kenya, Borneo, Raja Ampat gibi lokasyonlarda vahşi doğanın keşfedildiği Ecosphere VR; antik şehrin rehberlerle dolaşıldığı Rome Reborn: The Pantheon; arkeoloji alanında uzman Lithodomos yapımı Olympia in VR.

PİLOTLUK BECERİNİZİ GELİŞTİRİN

Microsoft Flight Simulator

Ünlü uçuş simülasyonu artık VR destekli. Dünyayı gökyüzünden keşfederken pilotluk becerilerinizi geliştirmek isterseniz MS Flight Simulator eşsiz bir deneyim olabilir. Bu arada, tam bir deneyim için kokpit kontrol ünitesi de ayrıca satılıyor.

VR SETLERİ

Haberin Devamı

Kumandalı model

Rift modeli piyasadaki popüler başlıklardan. İnternet mağazalarında fiyatı 4.600 ile 5.900 lira arasında seyrediyor. Oculus’un en gelişmiş modeli Quest 2, ABD’de 300 dolardan başlıyor, Türkiye’ye yurtdışından getirtilebiliyor, Hepsiburada fiyatı 64GB 6.005 lira, 256GB 6.780 lira. Kumandalar da fiyata dahil.
VR bizi seyahate çıkar
Başa rahat oturuyor

PS üniteleriyle kullanılan Sony VR setleri performans konusunda en iyilerden. Başa rahat oturuyor ve oyun sırasında etkileyici bir deneyim sunuyor. 5.700 lira.
VR bizi seyahate çıkar
Telefonla birlikte...

Cep telefonunuzu kullanarak VR deneyimi yaşayabileceğiniz Samsung VR başlıkları Oculus tarafından üretiliyor. Fiyatları 500-900 lira aralığında.
VR bizi seyahate çıkar
Ergonomik

WebTekno’nun değerlendirip önerdiği VR Shinecon, fiyat-performans dengesiyle ve ergonomik rahatlığıyla öne çıkıyor. Akıllı telefonunuzu içine takarak sanal deneyim yaşayabilirsiniz. 250 lira.
VR bizi seyahate çıkar

Yazarın Tüm Yazıları