Üç kadın sanatçı

Türkiye'de var olan erkek egemen anlayışının son 14 yılda bilinçli olarak daha da güçlendirilip, toplumun tüm katmanlarına enjekte edilmeye çalışıldığını gözlemliyoruz.

Haberin Devamı

Bu ülkede kadına yönelik şiddet her zaman vardı. Ancak kadını hedef alan şiddetin son yıllarda giderek arttığını görebiliyoruz. Sadece sanatın değil yaşamın her alanında kadınların etkili ve güçlü olması, toplumsal huzur ve barış için çok önemli. İşte bu kapsamda Ankara’da sergileri açılan üç kadın ressamı sizlere tanıtmak istedim. 

Üç kadın sanatçı

SETENAY ÖZBEK

Köşemizin ilk konuğu, sergisi Kent Sanat’da (Yıldız) 10 Mayıs’a kadar sürecek olan Setenay Özbek. Özbek’in soyut ağırlıklı çalışmalarında kompozisyonların dinamikliği ve renklerin canlılığı dikkat çekiyor. Sema Olgaç, Özbek’in resimleri için “Söylemek istediği o kadar çok şey vardır ki, onun için tuvalindeki resim ne tam lirik non figüratif soyutlamadır, ne de geometrik soyutlamadır. Setenay’ın resimlerinin öne çıkmasında sanatçının bu iki sınıflandırmayı bütünleştirmesi resimlerini özgün kılar. Sanatçı kullandığı renk, doku ve kendine özgü biçimiyle kendini ele verir. Soyut dışavurumcu bu yaklaşımında onun derinlik ve üçüncü boyut arayışında renkleri daha yetkin kullanmaya başladığını görürüz. Setenay’ın resimlerini izlediğinizde renklerin sizi dinginleştirdiğini, size umut verdiğini, karamsarlığınızı yok ettiğini fark edersiniz” diyor.

Haberin Devamı

Üç kadın sanatçıSAADET GÖZDE

Gözde Sanat’ın (Aşağı Ayrancı) duvarlarını 30 Nisan’a kadar suluboyanın önemli kadın sanatçılarından Saadet Gözde’nin eserleri süsleyecek. Saadet Gözde, sanat dünyasının dikkatini, büyük ebatlardaki suluboyalarıyla çekmiş, uzun yıllar kişisel sergilerini suluboya resimleri ile gerçekleştirmiş bir sanatçı. Kendini tekrardan hoşlanmayan sanatçı, araştırma ve incelemelerini son yıllarda Anadolu uygarlıkları, özellikle Hititler ve mitoloji üzerinde yoğunlaştıran Gözde, buradan elde ettiği birikimler ve özgün figürlerinin senteziyle oluşturduğu akrilik, suluboya, yağlıboya ve gravür yapıtlar üretmeyi önemsiyor. Sanatçı “Dünden gelenler” adını verdiği bu sergisinde eski ve yakın zamanda ürettiği, ancak sergilemediği çoğunluğu suluboya resimlerinden oluşturulan bir seçkiyi “Nostalji” havasında sunuyor. Bir dönem özellikle Anadolu tanrıçalarını konu alarak, toplumda kadının önemini vurgulamayı hedefleyen Gözde, seramik ve bronz heykel çalışmalarıyla da tanınıyor.

Haberin Devamı

Üç kadın sanatçıAYŞE ARKÜN

Ayşe Arkün’ün aynı zamanda yöneticisi olduğu Medya Sanat’taki (Çankaya) sergisi “20’de İz” adı altında 16 Nisan’da açılacak. Arkün’ü, soyut figüratif, kendine özgü canlı renkler ve zarif formlardaki kadınlarıyla tanıyoruz. Arkün, çocukluğunda en sevdiği oyuncakları olan cam bilyelerin içindeki renklerin “S” şeklindeki yansımalarından etkilenerek kadın bedenlerini oluşturduğunu söylüyor. Sanatçı kolsuz kadın figürleriyle vermek istediği mesajı da, “Kadınlar tarih boyunca çeşitli kısıtlamalar, engellemelerle karşı karşıya kalmıştır ki, bunlar tuvalime çoğu zaman çizgiler olarak yansır. Oysa tüm bu engellere, ellerinin kollarının bağlanmaya çalışılmasına rağmen, diğer bir deyişle kolları olmasa da, hep ayaklarının üstünde durabilmişlerdir. Kadın daima mücadele etmeyi, tek başına da olsa ayakta kalmayı bilmiştir” diye açıklıyor.

Haberin Devamı

PEKER SANAT ÖDÜLLERİ

Peker Grubu’nun geleneksel hale gelen resim yarışmasının üçüncüsü için eser gönderme süreci başladı. Yarışmaya katılmak isteyen sanatçılar eserlerini 25 Nisan tarihine kadar Peker Sanat’a teslim etmek zorundalar. Yarışmada dereceye giren 3 eser ödüllendirilecek ve başarı kazanan her sanatçıya 7 bin 500 lira ödül verilecek. Yarışmada 5 esere de mansiyon verilecek. Mansiyon kazanan sanatçılar da 3 bin 500 lira ile ödüllendirilecek. Yarışmaya katılım şartları, jüri heyeti ve merak edilen diğer konularla ilgili tüm ayrıntılı bilgilere internette “www.pekersanat.com” adresinden ulaşabilirsiniz.

KENTTE NE VAR?

İLK duyuruyu kendi içimizden verelim. Haşim Kılıç bizim gazetenin acar muhabirlerinden. Özellikle Ankara sosyetesinde neler olup bittiğini onun kendi çektiği fotoğraflarla süslediği haberlerinden okursunuz. Haşim deklanşöre sadece haber için değil, serbest kaldığı zaman sanat için de basıyor. Haşim’in “Ters ışık” adını verdiği sergisi 13 Nisan’da Köksal Eğitim Vakfı’nda (GOP) açılacak.
Kentteki diğer bazı etkinlikler de şöyle:
Cengiz Savaş-29 Nisan’a kadar (Sevgi Sanat/Çankaya), Osman Akbay-Bahar Akçura-3 Mayıs’a kadar (Fırça Sanat/Hilal Mah.), Aşan Cora-27 Nisan’a kadar (Alev Sanat/Çayyolu), Hüseyin Sartaş-16 Nisan’da açılacak (Emin Antik/Kale), Hülya Canbaz-16 Nisan’da açılacak (Galeri M/Armada), Zakir Mehtiyev-30 Nisan’a kadar (Krişna Sanat/Çankaya), Gür Dalkıran-15 Nisan’da açılacak (Transparan Sanat/Birlik Mah.), Makbule Ayaz-14 Nisan’a kadar (Stillife/Yıldızevler), Funda Açıkgöz-16 Nisan’a kadar (Zeren’le Sanat/Çayyolu), Koreli Sanatçılar Resim Sergisi-13 Nisan’da açılacak (Küratör Kültür Sanat Merkezi/Çankaya), RC Sanat resim müzayedesi-17 Nisan’da (Bilkent Center AVM).

Yazarın Tüm Yazıları