Aslı Sinman Kutluay’ın sanatsal tatları

Bu sezon yazılara başlarken planlamamda Aslı Sinman Kutluay’ın geçen ay Platform A’da sona eren “Evrenin Suskun Cevabı” adını verdiği sergisini de yazmak vardı. Ancak araya giren diğer etkinlikler nedeniyle bu mümkün olmadı. Kutluay’ın kısmetinde yeni yılın ilk yazısı olmak varmış.

Haberin Devamı

Aslı, dinamik ve zamanla uyum içinde oln modern kadın kimliğiyle resmi, edebiyatı, müziği, fotoğrafçılığı, sinemayı, kısaca birden fazla sanat tekniğine hakim olan biri. Kutluay, sanatçı kimliğini ve sanat anlayışını özetle şöyle tanımlıyor:

Aslı Sinman Kutluay’ın sanatsal tatları

“Bir dönem sadece ‘tasarım’ üretmiş olsam da, hikayesi olan kişiye özel tek parça ürünlere eğilim gösterdim. Ürettiklerimde hep bir sanatsal tat aradım. Bir dönem çok yolculuk yaptım, dünyada gidebildiğim kadar kentlerde müze ve galerileri gezdim. Her dönüşte gezi notlarımdan ve okuduklarımdan etkilenip, atölyeme kapanıp resimler ve heykeller ürettim. Benim için tasarım ve sanatın kesiştiği bir dünya oluştu ve sonrasında bu hayal ettiğim dünyada yolculuk yapmaya devam ettim. Kitap okumak ve film izlemek benim çok beslendiğim başka bir yolculuk çeşididir. Felsefe, tarih, sanat tarihi, mitoloji, dünyada ve Anadolu topraklarında olup bitenler, yaşadığım coğrafyanın çıkmazları ve zenginlikleri yani kendi kişisel öyküm her zaman başucumdaki en değerli kitap gibidir.
Sanat yaşadığımız ve bilinç altında saklı kalan, sözle ifade edemediğimiz duygularımızı estetik, muzip ve yaratıcı bir şekilde ve kimseyi incitmeden dışa vurabildiğimiz evrensel bir ifade biçimidir.
Sanatçı kendi ruhundan daha fazla ruhla dolabilendir. Yaşama sevinci olan, sorgulayan, sınırları zorlama gücü ve cesareti olandır. Tüm bu yetenekleri barındırıp son derece alçak gönüllü kalabilendir. Hiçlik duygusuyla karşılaşmış ve bir hiç olduğunu kavramış kişidir. Evrenin ve tuvallerin suskunluğunda gizlenen büyük mesajın bazen verilecek en iyi cevap olduğunu düşünüyorum.”
Aslı Sinman Kutluay, Fransa, İtalya, Almanya ve ABD’de sergiler açmış bir sanatçımız. Aslı’nın 2016’da Venedik’te açtığı serginin küratörlüğünü yapmış İtalyan Vittorio Urbani de sanatçının eserlerinde kadın olgusuna şöyle dikkat çekmiş:
“Aslı yapıtlarında kadını tüm güzelliği ve cazibesiyle göklere çıkartır. Eserleri sanatçının eski işinin (tasarım) izlerini taşır. Sanatçı figürlerini parlak renklerle zenginleştirmeden önce eskizlerini ince bir şeffaflık oyunu ile siyah üzerine çizer. Zarif tasvirleri, Parisli haute couture (Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin beğenisine göre hazırlanan) evlerinin krokilerini anımsatır. Aksesuar seçimiyle, kükreyen 1920’ler modasını ve Coco Chanel’in sitilini anımsatır. Hayal kurmanın en önemli yaratıcılık ve yaşama sevinci olduğunu vurgular. Kendi yetiştiği coğrafyanın çıkmazlarını ve zenginliklerini gözlemler, buradaki içerikleri resim, heykel, tasarım ve düzenlemelerinde öyküleştirerek hayalperestliği izleyicilerine bir çözüm yolu olarak önerir.”
Ben yazmakta geciksem de, Aslı Sinman Kutluay’ın eserlerini Platform A ve Armoni Sanat’ın desteğiyle Arkadaş Kitapevi’nde (One Tower AVM) açılmış ve 15 Ocak’a kadar sürecek “Ustalar ve Gençler” isimli karma sergide görebilirsiniz. Herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir 2021 diliyorum.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Haberin Devamı

Orhan Umut-Nurettin Akkaya-Behzat Feyzullah-8 Ocak’ta açılacak (Galeri Soyut/Yıldız), Tahassüs ve heyecan-9 Ocak’a kadar (Galeri Nev/Kırlangıç Sok. GOP), Devrim Erbil-28 Şubat’a kadar (Ziraat Sanat/Next Level AVM), Bora Saraçoğlu-11 Ocak’ta açılacak (ÇSM/Çankaya), Orta Rota-11 Ocak’ta açılacak (ÇSM/Çankaya), Funda Şişci-12 Ocak’ta açılacak (ÇSM/Çankaya), Sadık Aslan-13 Ocak’ta (ÇSM/Çankaya), Papirüs-22 Ocak’a kadar (Platform A/Taurus AVM), Hüseyin Yıldırım-31 Ocak’a kadar (Zülfü Livaneli Kültür Merkezi/Yıldız), Aykut Öz-24 Ocak’a kadar (CerModern/Sıhhiye).

Yazarın Tüm Yazıları