Nedir bu kedilerin karton kutu tutkusu

EVİNE herhangi bir kargo teslim edilen her kedisever bilir ki o kutular bir süre evin ortasında, kediniz sıkılana kadar öylece durur. Kediniz onunla kavga eder, onu parçalar, bazen içine bazen üzerine oturur etrafı izler, zaman zaman içine saklanır oradan size saldırmaya çalışır.

Haberin Devamı

Peki köpekler neden bunu yapmaz?

CNN International, kedi davranışı uzmanı Ingrid Johnson’a sormuş ve şu cevabı almış: “Bence unutmamamız gereken şeylerden biri de kedilerin hem avcı hem de av olan bir tür olduğudur. Bu yüzden kediler için karton kutular bir emniyet ve güvenlik noktası olabilir. Saklanmak, rahatlamak ve kestirmek için güzel bir yer olabilir.”

Ayrıca pusu arzularını karşılayabilecekleri bir nokta olarak da görülebilirmiş: “Kediler pusuda bekleyen yırtıcılardır ve bir çalının altında oturup yavaşça avlarının yanlarından geçip gitmesini beklemeyi tercih ederler, böylece onu yakalamayı başarabilirler. Bir karton kutu da benzer bir amaca hizmet edebilir ve onlara saldırabilecekleri bir yer sağlayabilir.”

Nedir bu kedilerin karton kutu tutkusu

 

Haberin Devamı

GÜVENDE HİSSEDİYORLAR

Bu detayları öğrendiğimiz iyi oldu. Uzmanımıza göre karton kutular kedilerin mutluluğu için çok önemliymiş. “Kendilerini güvende hissedecekleri ve saklanabilecekleri bir yere ihtiyaç duyduklarından, bir kutu sağlandığında kedilerin çok daha az stresli oldukları ve hastalıktan korundukları gözlemlenmiştir” diyor Jonhson.

Kutular, kedilerin vücut ısılarını korumalarına da yardımcı olurmuş. Buradayken vücut ısısını korumak için enerji harcamasına gerek olmuyormuş. Bir de daha basit bir nedeni var. O da kendilerini küçük yerlere sıkıştırmayı severler. Bunu da eğlenceli olduğu için yaparlarmış. Tüm bu durum büyük kediler için de geçerli.

Uzmanımız ayrıca kedilerin çevresel ihtiyaçlarını gözardı ettiğimizi belirterek evimize bir kargo geldiğinde o kutuyu bir süre oynaması için bırakmamızın kedimize de güzel bir ödül olacağını savunuyor.

Baştaki soruyla bitirelim: Köpekler neden bu kutulara bu kadar takıntılı değil? Dinleyelim: “Aynı avlanma stratejisine sahip değiller. Aynı korunma ve saklanma ihtiyacına sahip değiller. Bazı köpekler onları toprağı kazır gibi kazıyor ama çoğunlukla onları parçalamaktan hoşlandıklarını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

Nedir bu kedilerin karton kutu tutkusu

 

ROBOT KÖPEKLER ARAMA KURTARMA YAPIYOR

NEW York’ta 18 Nisan’da çöken bir otopark, ilginç bir arama kurtarmaya sahne oldu. New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın duyurduğu üzere ‘Digidog’ adı verilen ve sosyal medyada gördüğümüz Boston Dynamics’in geliştirdiği robot polisler arama kurtarmanın kritik zamanlarında kullanıldı. Köpeğin canlısı da robot olanı da insanlığın faydası için sahaya sürülmüş görünüyor ama robot köpekler için durum biraz tartışmalı. Yorulmak bilmeyen, her yeri gözetleyip kayıt altına alabilen bu robotlar için eleştiride bulunanlar bu tür robotların bina çökmesine müdahalede kullanılmasının, robotların gözetleme ve agresif polislik için kullanılmasına ilişkin meşru endişeleri ortadan kaldırmadığını söylüyor. Daha neler göreceğiz kim bilir...

Haberin Devamı

Nedir bu kedilerin karton kutu tutkusu

TAKİP ÖNERİSİ

 

KEFİRİN MACERALARI

RUSYA’da, sahibi Yuliya Minina’yla beraber yaşayan Maine Coon cinsi Kefir adlı kedi, son dönemde internetin en büyük sansasyonlarından biri. Fotoğrafları büyük ilgi görüyor ve gördüğünüzde anlıyorsunuz ki bu ilgi boşa değil. Zira Kefir, gerçekten dev bir kedi. Kefir’in maceralarını instagram.com/yuliyamnn/ adresinden takip edebilirsiniz.

Nedir bu kedilerin karton kutu tutkusu

OKUR FOTOSU

MAYA’YLA TANIŞIN

OKURUMUZ Mazlum Alptekin’den kısa bir mesaj ve bir dünya güzeli fotoğrafı. Notta şu yazıyor: “Dikkat, her an konuşabilir.” Gördüğümüz fotoğrafta keşke konuşsa da ne diyecek öğrensek diyerek bakakaldığımız bir güzellik. Maya konuşsaydı bize güzel şeyler söylerdi, karşılığında da güzel bir mama kapardı, eminim. Yine de biz onu güzel şeyler söylemiş sayalım ve Mazlum Alptekin’den, bizim için Maya’ya bir ödül maması vermesini rica edelim. Sizden de kedinizin, köpeğinizin fotoğrafını isteyelim.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

 

Yazarın Tüm Yazıları