Bartholin kisti ve Bartholin absesi nedir?

Bartholin kisti ve absesi, Bartholin bezlerinin şişmesi ya da iltihaplanması ile karakterize olan sorunlardır. Bartholin bezleri, vajina girişinin sağ ve sol bölgesinde bulunur.

Haberin Devamı

Cinsel ilişki sırasında vajinanın ıslak olmasını sağlayan bu bezler, penisin penetrasyonunu da kolaylaştırır. İnce bir kanalla kızlık zarının ön kısmına açılan Bartholin bezleri, ergenlik döneminden sonra, cinsel olgunlukla birlikte aktifleşir. Bu kanallarda herhangi bir tıkanıklığın olması ise Bartholin kisti ya da absesine yol açar. Tıkalı kanalların sağ alt kısmında yaptığı sıvı birikimi büyük, kistik bir görünüme ‘Bartholin kisti’ adı verilmektedir. Peki bu durumda Bartholin kisti ve Bartholin absesi arasındaki fark nedir? Bartholin kisti; yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bartholin bezlerinde meydana gelen şişkinliktir. Eğer bu şişkinlik iltihaplanmışsa; buna da ‘Bartholin absesi’ denmektedir.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi nedir

Haberin Devamı

BARTHOLİN KİSTİ NEDEN OLUR?

Bu soruya yanıt verebilmek için Bartholin bezindeki kanalları tıkayan faktörleri ele almak gerekir. Bartholin bezlerindeki kanalların tıkanması genellikle bakteri benzeri mikroorganizmalar nedeniyle olur. Bel soğukluğu hastalığına yol açtığı bilinen Neiseria Gonore ve cinsel yolla bulaşan Klamidya bakterileri Bartholin kistine neden olabilir. Bununla birlikte E. Coli gibi cinsel sağlığı tehlikeye atan bakteriler de kanalların tıkanmasına neden olabilir. E. Coli, makat bölgesinden bulaşan bir bakteridir. E. Coli ve diğer zararlı mikroorganizmalardan korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek ve vajina temizliğini doğru şekilde yapmak (önden arkaya doğru) önemlidir. Bununla birlikte daha önce geçirilmiş genital ameliyatlar ve bu operasyonlardan kalan sekeller de Bartholin kistine neden olabilir. Eğer hasta ileri yaşlardaysa Bartholin kanseri riski de değerlendirilebilir.

Bartholin kisti ve Bartholin absesi nedir

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bartholin kistinin en önemli belirtisi vajinanın sağ veya sol dış dudaklarında görülen şişliklerdir. Kistler genellikle vajinanın tek tarafında olur. Nadir durumlarda her iki tarafta da görülebilir. Eğer abse yani cerahat de söz konusuysa bu şişliğe hassasiyet, ısı artışı, şiddetli ağrı ve batma hissi de eşlik edebilir. Bartholin kisti belirtileri kendiliğinden kaybolabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Rahatsızlığın gidişatına göre şişlik büyüyüp küçülebilir.

Haberin Devamı

TEDAVİSİ NASILDIR?

Bartholin kisti abse yapmadığında kendiliğinden yok olabilir. Fakat kist sürekli büyümeye devam ediyor ve abse riski taşıyorsa bu durumda iltihap engelleyici ilaçlarla drenajla müdahale gerekebilir. Bartholin abseleri ise mutlaka tedavi edilmelidir. Şişliğin içerisindeki irin, sürekli ağrı ve acı hissine neden olur. Abse boşaldığı anda acı ve ağrı hissi de yok olacaktır. Bartholin abselerinin tedavisinde uygun cerrahi yöntemler kullanılır. Bartholin absesi, mutlaka uzman bir hekim tarafından, steril bir ortamda tedavi edilmelidir. Aksi takdirde enfeksiyonun ilerlemesi ve daha ileri cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulması söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİKLE GEÇER Mİ?

Her zaman olmasa da bartholin kistinin bakteriler ile iltihaplanması tespit edildiğinde antibiyotik kullanılabilir. Öncelikle kistin neden dolayı ortaya çıktığı tespit edilmeli ve sonrasında tedavi antibiyotik tedavisine başvurulmalıdır

Yazarın Tüm Yazıları