Zeytinlere kıymayın ‘Homo Sapiens’ler

BUGÜNKÜ insanlara benzeyen hayvanlar 2.5 milyon yıl kadar önce Afrika’nın doğusunda bir yerlerde ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Bu insan türleri 1 milyon yıl öncesine kadar şempanze, kuşlar gibi ağaçlardan meyve toplayarak, böcek yiyerek, tilkiler gibi tavşan avlayarak yaşarmış. Gruplar halinde dolaşarak karınlarını doyurdukları yerlerde kalırmış. Dünyanın değişik yerlerinde 100 bin yıl kadar önce bizim atalarımız olan Homo Sapiens dışında Homo Erectus, Neandertal, Homo Solonesis denilen az altı insan türü mevcutmuş.
Son yılların en ilgi çeken yazarlarından Hararı, “İnsanlığın Kısa Tarihi” adlı kitabında, bizim atalarımız olan Homo Sapiens’in 70 bin yıl önce Afrika’dan çıkıp önce Arap yarımadası oradan Avrasya’ya yayılmasından sonra dünyadaki değişime dikkat çeker. Homo Sapiens dilini diğer canlılardan çok daha iyi kullanarak Bilişsel Devrimi başlatır. Birbirleriyle iletişimi geliştirerek kurdukları tuzaklarla büyük hayvanları avlayıp tehlike olmaktan çıkarır, gittiği yerlerdeki diğer insan türlerini yok eder.

Haberin Devamı


TARIM DEVRİMİNİN FELAKETİ
Ama dünya ekolojik sistemi için asıl felaket 10 bin yıl kadar önce gerçekleşen tarım devrimi ile başlar. Toprağı sürüp buğday, arpa yetiştirmeye başlayan insanlar yerleşik düzene geçer. Tarihi 8 bin yıl öncesine kadar giden İzmir’de, tarım devriminin ilk başladığı ve yerleşim alanın kurulduğu yerlerden biri.
Aslında Homo Sapiens’in yazına göre, tarım devriminden önce bulduklarıyla karınlarını doyurup mutlu bir şekilde yaşayan insanlar, çiftçiliğe başladıktan sonra sabahtan akşama kadar çalışmak zorunda kalır, topraklarını savunmak için savaşlara başlar ve daha mutsuz olur. Ama o ayrı bir tartışma konusu.
Tarım devriminden sonra biz Homo Sapiens’ler köyler, şehirler kurmak için ormanları yakar, aslandan, file kendi dışımızdaki canlılara yaşam hakkı tanımadık. Giderek diğer canlı türleri ve doğa erimeye başladı. Bugün ise yine insanların da neden oldukları küresel ısınmanın katkısıyla ekolojik felaket boyutlarına ulaşmış durumda.

Zeytinlere kıymayın ‘Homo Sapiens’ler

Haberin Devamı


EN YAŞLI ZEYTİN AĞACI
Zeytin ağaçları uzun ömürlü olur. Girit Adası’ndaki dünyadaki en yaşlı zeytin ağaçlarından birisinin 3 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor. Tarım devriminin zaten sadece 10 bin yıl önce başladığını düşünürsek bin yaşın üzerindeki zeytin ağaçlarının değeri daha iyi anlaşılır. Anıt ağaç Türkiye’de de çok sayıda var. Seferihisar Belediyesi bin yaşın üzerinde anıt zeytin ağaçlarının yağlarını özel olarak şişeleyip, satmaya başladı bile.
Ama huylu huyundan vazgeçmez. Sonunda hepimiz ‘Homo Sapiens’iz. Türkiye’de gözlerini zeytinlik alanlara dikenler yeni bir yasa ile yeni talanların önünü açmaya çalışıyor. Yasa gerçekleşirse eminim çok sayıda bin, iki bin yıllık ağaç yerinden, yurdundan edilecek.
Neyse ki, artık dünyaya verdikleri zararın sonunda kendilerini de yok edeceğini gören daha akıllı Homo Sapiens’ler de var da bu girişimlere dur diyor. Bakalım, bu saldırı ne kadar savuşturulabilecek, bir daha ki ne zaman gelecek.

Yazarın Tüm Yazıları