Sancak 100 bin konuta talip

GEÇTİĞİMİZ günlerde Yeni Zelanda’da yaşanan 7.8 büyüklüğündeki deprem İzmir’de olsa şehrin büyük bölümü yerle bir olup binlerce kişi yaşamını yitirirdi.

Haberin Devamı

Yeni Zelanda ise bu büyüklükteki depremi sadece 2 ölü ile atlattı. Nedeni çok basit. İzmir’de depreme dayanıksız tam 320 bin konut var.

Birkaç yıl önce aramızdan ayrılan deprem dede Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Işıkara “İnsanları deprem değil, binalar öldürür” derdi. Eğer İzmir çürük yapılardan bir an önce kurtulmazsa, şehir hep sırat köprüsünün üzerinde olacak.
Uzundere’deki kentsel dönüşümün ilk adımı için Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihaleye katılan tek şirket Folkart Yapı’ydı. Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la konuşurken çok iddialı bir çıkış yapıp, “Kentsel dönüşümde İzmir’deki riskli konutların üçte birine yani 100 bin konuta talibiz” dedi. Bir başka ifadeyle, riskli 100 bin konutu yıkıp yerine Yeni Zelanda’da olduğu gibi şiddetli depremlerden etkilenmeyecek derecede güvenli yaklaşık 250 bin konut yapacak Folkart. Kentsel dönüşümle ilgili Sancak’ın görüşleri bakın nasıl:
“İzmir’de 315 ile 320 bin civarında dönüşmesi gereken konut var. Önümüzdeki 20 - 30 yılda 320 bin konut yıkılıp, yerine 800 bin civarında konut yapılacak. Yani her yıl ortalama 10 bin konut yıkılacak, yerine 20 ile 25 bin yeni konut yapılacak. Bu ciddi bir ekonomi ve iş demek. Biz bu işteki en önemli aktörlerden biri olmak istiyoruz. Uzundere kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek bir proje olacak. Bu projeyle kentsel dönüşümde neler yapabileceğimizi göstermeye çalışacağız. İzmir’de dönüşmesi gereken 315 bin konutun üçte birini yani yaklaşık 100 binini biz dönüştürmek istiyoruz. Buna talibiz ve yapabilecek kabiliyete de sahibiz.”

Haberin Devamı

Sancak 100 bin konuta talip


YATIRIMA DEVAM TALİMATI
Basmane Çukuru başta olmak üzere İzmir ve çevresinde halen 11 proje yürütmekte olan Mesut Sancak’a ekonomideki dalgalanmaların yeni yatırımlarını etkileyip, etkilemeyeceğini sorduğumda, “Geçen hafta yönetim kurulu toplantımız vardı. Ben, kesinlikle hiçbir yatırımımız durmayacak dedim” cevabını verdi.
‘Ekonomik daralmadan çekinmiyor musunuz?’ diye tekrar sorduğumda, “Ben 2017 yılından umutluyum, çünkü 2016 yılında Türkiye’nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Bundan daha kötüsü olamaz ki” dedi ve açtı ağzını yumdu gözünü:
“Türkiye 2016’da darbe gördü ülke kalleşçe işgal edilmeye çalışıldı. Bu kadar teröre, PKK’nın bu kadar azmış olmasına rağmen bir taraftan Suriye ve Irak’la, diğer taraftan Avrupa’yla, Amerika’yla mücadele ediyor. Bundan daha kötüsü ne olabilir artık. Şimdi ekonomik darbe vurmaya çalışacaklar, ama ben ülkenin dinamiklerinin bu tür sıkıntıları atlatabileceğini düşünüyorum. Bir işadamı olarak ülkenin geleceğine 15 Temmuz öncesine göre çok daha fazla inanıyorum. Onun için hiçbir yatırımı durdurmadım. Şu anda sadece inşaat değil bizim başka işlerimizde de motor, ilaç, maden şirketlerimizin hiç birinde yatırımlar durmadı. Aksine yakında göreceksiniz çok büyük yeni projeler için imzalar bile attık.”

Yazarın Tüm Yazıları