Turizmde yeni dönem

KONUTLARIN kontrolsüz biçimde turizm amaçlı kiralanmasını Antalya’da uzun süre tartıştık.

Haberin Devamı

Özellikle otelcilerin bu duruma itirazı vardı.

*

Bu itirazı da her platformda yüksek sesle ve etkili biçimde dile getirdiler.

*

Sektör profesyonellerinin, “Otellerimiz boş kaldı, bıçak kemiğe dayandı” feryadının hemen ardından hazırlanan kanun da resmî gazetede yayımlandı.

*

Peki yeni dönemde neler olacak?

*

En önemlisi konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi alınması zorunlu hale geldi.

*

Belge başvurusu yapabilmek için turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görülen binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunlu tutuldu.

*

Ayrıca, izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı.

Haberin Devamı

Turizmde yeni dönem

CEZALAR ÇOK AĞIR

Peki, söz konusu şartlar yerine getirilmeden günübirlik turizm yapılırsa ne olacak?

*

İlgili kanunun tüm maddelerini dikkatli biçimde inceledim.

*

İhlallerin sonuçları tartışmaya mahal vermeden çok açık biçimde belirtilmiş.

*

İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak, izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilecek.

*

Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesiz turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlerin cezası katlanarak 500 bin TL’ye çıkacak. İhlalde ısrar edilmesi halinde ceza miktarı 1 Milyon TL’ye kadar ulaşabilecek.

ARACILAR DA SORUMLU

Yine izin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

*

Düzenlemede izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler de unutulmamış. Bu şekilde yasayı ihlal edenlere her bir sözleşme için 100 bin TL idari para cezası kesilecek.

*

Haberin Devamı

Ayrıca her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenlere 1 milyon TL idari para cezası kesilecek.

TÜKETİCİ DE KORUNUYOR

Düzenlemede tüketici haklarının korunmasına yönelik konular da düşünülmüş.

*

Buna göre; turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin yazı, reklam, afiş, broşür, sosyal medya, web sayfası ve benzeri araçlarla kullanıcıya yanıltanlara, turizm amaçlı kiralama yapılan konutu sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edenlere de 100 bin TL idari para cezası uygulanacak.

*

Haberin Devamı

Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlaka aykırı olarak kullanıldığının tespiti halinde ise tüm izinler iptal edilecek.

*

Düzenleme öncesinde turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar da bir ay içerisinde izin belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapmak zorunda.

*

İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri ise başvuru tarihinden itibaren üç ay içinde sonuçlandırılacak.

AKTOB'un yeni başkanı Kavaloğlu

ANTALYA FARKI

Turizm sektörüne zor günler yaşatan bu sorunun çözümü konusunda an fazla mücadele eden isimlerden biri Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu’ydu.

*

Kaan Bey, kanunun sektörün taleplerini karşılayan bir biçimde hazırlanması için Antalya-Ankara arasında adeta mekik dokudu.

*

Haberin Devamı

Sorunları 360 derece bir batış açısıyla yetkililere anlattı, öneriler sunarak kanunun hazırlanma sürecine katkı sundu.

*

O yüzden sıcağı sıcağına kendisini arayarak görüşlerini sordum.

*

İşte yanıtları:

MÜCADELEYİ KAZANDIK

“Uzun süreden beri bu konuyla ilgili yoğun bir mücadele verdik. Bugün çıkan kanun da tüm taleplerimizi karşılıyor diyebiliriz. Bir kere artık denetimsiz biçimde günübirlik kiralama yapılamayacak. Kat maliklerinin izniyle bu işin yapılabilecek olması da çok değerli. Yine kiralama yapılması istenen alanda bölüm sayısı 5’i geçerse sadece yüzde 25’i karalanabilecek. Yani birisi çıkıp, tüm bloğu satın alıp orada kafasına göre turizm yapamayacak.

Haberin Devamı

CEZALAR CAYDIRICI

Bu düzenleme sadece kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla da oluşturulmamış. Kalitenin korunması için de adımlar atılmış. Cezalar son derece caydırıcı nitelikte. Bundan sonraki süreçte kanunun doğru şekilde uygulanması, varsa açıklar gündemimizde olacak. Yani biz takibi bırakmadık. Kaliteli ve doğru rekabet koşullarının oluştuğu bir turizm anlayışı için çalışmaya devam edeceğiz.”

*

Bence de kanunun çıkması kadar uygulanabilirliği de önemli.

*

O yüzden bu konudaki hassasiyetleri önemsiyorum.

ATSO Başkanı Bahar: Kanun teklifinin genel kurulda kabulünü bekliyoruz

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

Bu süreçte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar’ın hakkını da teslim etmek şart.

*

Hemen hemen her mecliste bu konuyu gündeme taşıdı, ilgili bakanlıklarla sürekli temasta kaldı.

*

Bakın Ali Bey yeni kanunla ilgili neler söyledi:

KAMUOYU OLUŞTURDUK

“Biz bu konuyu sürekli sıcak tutuk. Gerek meclisimizde gerekse ilgili bakanlıklarla yaptığımız istişarelerde dünya örneklerini de masaya koyarak çözüm üretilmesini istedik, kamuoyu oluşturduk. Bugün görüyorum ki sunduğumuz fikirlerin büyük bölümü yeni kanunun içinde aynen yer almış.

KARARLI OLUNMALI

Biz özellikle ve ısrarla kayıt dışılığa ve güvenlik sorununa dikkati çekmiştik. Yasa içinde bu sorunların çözümü noktasında son derece açık maddeler yer alıyor. Ayrıca turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmek istenen binalarda tüm kat maliklerinin onayının isteneceği konusunu da hatırlayacağınız gibi yine ilk kez biz gündeme taşımıştık. Bugün bu şartın da yasanın içinde yer alması mutluluk verici. Yasanın uygulanabilirliği konusunda da kararlı bir anlayış içinde olunursa turizm sektörünü ve kent imajına zarar veren bu sorunun tamamen ortadan kalkacağını düşünüyorum.”

*

Kaan Bey’le Ali Bey’in söyledikleri arasında güçlü bir bağ var.

*

Onaylar da endişeler de aynı minvalde.

*

Anlıyorum ki kanun çıksa da turizm sektörü adına takip devam edecek.

*

Umarım yeni sezonla birlikte bu sorun gündemimizden tamamen çıkar.

Yazarın Tüm Yazıları