Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Tarihiyle, doğasıyla, tarımdaki zenginliğiyle, gıda endüstrisindeki markaların gastronomi ile değer yaratan birbirinden lezzetli ürünleriyle öne çıkan Bursa, İstanbul’daki Gastro Show’da güçlü bir şekilde yerini aldı.

Haberin Devamı

Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Verimli tarım alanlarında üretilen meyve ve sebzeleri, gelişmiş gıda endüstrisi ile Türkiye’de ‘Gıdanın başkenti’ unvanını hak eden Bursa, tarihsel geçmişinden bugünlere gelen birbirinden lezzetli ürünlerini, markalarıyla birlikte Gastro Show’da gastronomi kanaat önderlerinin beğenisine sundu.

ŞEHİRLER BULUŞTU

Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük gastronomi etkinliği olan, ACE of MICE etkinliği ile eş zamanlı olarak Turizm Medya Grubu ve Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ortaklığıyla gerçekleşen Gastro Show, Türkiye’nin ünlü gastronomi şehirlerini bir araya getirdi.
Bursa, İzmir, Bolu, Malatya, Hatay, Erzurum, Trabzon şehirlerinin birbirinden lezzetli yemekleri, yiyecek ve içecekleri fuara gelen misafirlere ikram edildi.
Bursa’nın İstanbul Çıkarması

Haberin Devamı

BURSA LEZZETLERİ TANITILDI

Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Bursa’nın yüz altmış yıllık leziz geleneği Bursa Kebabı, coğrafi işaretli Türkiye’nin eşsiz lezzeti kestane şekeri, probiyotik özelliğiyle sağlıklı sofraların vazgeçilmezi Gedelek turşusu, peynirin lezzetli bir tatlıya dönüştüğü Kemal Paşa tatlısı, Balkan mutfağının Bursa’ya ve Türkiye’ye armağanı İnegöl köftesi, benzersiz lezzeti ve hikayesiyle Bağdat hurma tatlısı, Bursa denilince akla gelen sadece Bursa’ya özgü olan tahinli pide, bir yiyenin bir daha unutmadığı bir lezzet olan, Bülent Şefi’n titreyen lezzeti Bursa süt helvası; Gastro Show’un Bursa stantlarında ziyaret edenlerin gönüllerini fethetti, büyük beğeni kazandı.

‘7 Şehir 7 Bölge 7 Ülke’ mottosuyla 160 katılımcı, 15.000 ziyaretçi ve 50 konuşmacı ile gerçekleşen Gastro Show’a Türkiye’nin ve dünyanın değişik yerlerinden gastronomi sektörüne damga vurmuş üst düzey şefler ve gastronomi uzmanları katıldı.

Değerli konuşmacılar arasında; Dünya Gastronomi Derneği Başkanı Erik Wolf, Respond on Demand kurucusu ve Dünya Yemek SanatIarı Derneği Üyesi Bergamo Üniversitesi Profesörü ve Gıda Turizmi Araştırmacısı Roberta Garibaldi gibi değerli konuşmacılar oturumlarda tecrübe ve bilgilerini paylaştılar.
Ayrıca Türkiye’nin en değerli şefleri Somer Sivrioğlu, Murat Bozok, Umut Karakuş, Sahrap Soysal, Aydın Demir, Deniz Temel’in yanısıra, TC. Kültür Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Nadir Alparslan, Fatma Şahin, Demet Sabancı Çetindoğan, İlhan Koçulu, Mine Ataman, Dilara Koçak, Bülent Akarcalı, Cenk Girginol, Gizem Şalçıgil White, Mutfak Sanatları Gastronomi Derneği Başkanı Salih Güney, STK Başkanları ve akademisyenler panel ve oturumlara katılarak yerel lezzetlerin ülke turizmindeki önemini vurguladılar.

Haberin Devamı

YEREL MUTFAK ÖNEM KAZANACAK

Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Gastronomiyi ekonomik kalkınmanın, sosyal gelişmenin bir kaldıracı haline getirebiliriz. Kore, bir tek turşuyla kendini gastronomi turizminin merkezi olarak anlatıyor, biz anlatamıyorsak demek ki birtakım şeylerde eksiklik yapıyoruz. İğneyi de, çuvaldızı da, her şeyi kendimize batırmamız lazım” diye konuştu.

Özgül Özkan Yavuz ayrıca “Menülere, yerel tariflerin de konulması konusunda çağrı yapmak istiyorum; Türk yemeklerini lütfen dünyaya yabancı kavramlarla açıklamaya çalışmaktan vazgeçin. Adı mantıysa bunu dünyaya mantı diye öğreteceğiz. Pandemiden sonra deneyimleme alanı geliyor. İnsanlar gelip bir bağ bozumu yapmak, hasat yapmak istiyor. Bunun dilini iyi oluşturmamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Bilir ise dünyada seyahat edenlerin yüzde 90’nının gidecekleri yerlere gitmeden önce gastronomisini incelediklerini belirterek, “Dünya turizminin yüzde 30’u şu an gastronomi içerikli, gelirin yüzde 30’unu yeme-içme sektörü oluşturuyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 20 civarında, son yıllarda hızla artıyor. 4-5 yıl önce yüzde 5’ler civarında olan rakam, 2019’a geldiğimizde yüzde 20’lere kadar çıktı. Pandemi olmasaydı dünyadaki orana yakın olurduk” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan ve ekibine teşekkürler

Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş ve ekibinin hem Bursa’nın tanıtımını yapmak hem de Bursa gastronomisini anlatmak üzere Gastro Show’a yaptıkları bu çıkarmada, gastronomi basınına ve turizmcilere muhteşem Bursa yemeklerinden oluşan gala menüsü ikram edildi.
Bursa tanıtımına çok önemli katkıları olacağına inandığım bu değerli organizasyonun mimarları olan başta Başkan Alinur Aktaş olmak üzere Dış İlişkiler Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk, Turizm Tanıtma Şube Md. Ercüment Yılmaz, Turizm Koordinatörü Anıl Bayık’ı Bursa’nın gastronomisine ve Bursa tanıtımına verdikleri destekten dolayı tebrik ediyorum.

Haberin Devamı

TANITIM ÇOK ÖNEMLİ

Bursa’nın markalaşmasındaki önemini, Bursa gastronomisini ve lezzetlerini bu sayfada her hafta yazan, aynı zamanda Bursa Gastronomi Turizmi Derneği’nin kurucu başkanı olarak gastronomi turizminin Bursa’yı dünyaya tanıtmadaki en önemli araç olduğunu, bu tür etkinliklerin sürdürülebilir hale gelmesinin önemini her fırsatta dile getiriyorum.
Şehir içerisinde birbirimize plaket vermekten öte yapacak çok işimiz var. Bursa Bursa’nın dışında İstanbullulara, Ankaralıya, Konyalıya, Trabzonluya ve dünyaya tanıtılmalıdır.

TURİZM BÜROLARI KURULMALI

Bursa İstanbul’un üçüncü yakasıdır. İstanbul’dan 90 dakikalık bir uzaklığa sahip olması, kara ve deniz yolunun aktif kullanılır halde olması çok önemli bir avantajdır. Bursa İstanbul’dan daha fazla günübirlik veya yatılı yerli yabancı turisti ağırlayabilir. İstanbul’daki önemli AVM’lere yıl boyu Bursa’yı tanıtan turizm büroları kurulmalıdır.

Haberin Devamı

GEÇMİŞİMİZE BUNU BORÇLUYUZ

Bursa yiyeceklerinin yanında Bursa içeceklerine de odaklanılmalıdır. Dedelerimiz, büyüklerimiz Bursa Kebabı’nın yanında kola mı içiyordu? Bizler için tarihsel bir geleneği olan şıra kültürüne eklenmesi gereken, bölgemizde yetişen ahududu, böğürtlen, vişne, kızılcık, kiraz, armut, şeftali, yaban mersini gibi meyvelerinden ve Uludağ’ın eşsiz endemik bitki örtüsünde yer alan baharat ve bitkilerle reçetelenerek ‘Bursa şerbetleri menüsü’ nü ortaya çıkarmak, geçmişimize borçlu olduğumuz ev ödevimizdir. Şehrimizin dinoması olan Turizm sektöründe nitelikli personelin yetişmesi, akademik çalışmaların yapılarak ‘Bursa saray mutfağı’nın araştırılmasında, bir çok tarihi lezzetin gün yüzüne çıkarılmasında büyük rolü olacak olan ‘Turizm Fakültesi’ ve dört yıllık gastronomi bölümünün hayata geçirilmesi Bursa Gastronomi Turizmi nin başarısı için gereklidir.

Markalar Bursa için ne yapacaklar?

Coğrafi işaretli ürünlere önem verilmeli, Karacabey için de eski isimi olan Mihaliç peyniri ile lezzet menüleri oluşturulmalı, Gemlik zeytini, Karacabey soğanı, Kemalpaşa tatlısı için yeni içerikler, yeni Z ve Alfa kuşağının seveceği alternatif menüler oluşturulmalı, ar-ge çalışmaları yapılmalıdır. Türkiye’nin en büyük gıda endüstrisi kuruluşları Bursa’dadır. Hastavuk, Sütaş, Eker, Tat, Tamek, Golf Dondurma, Marmara Birlik, Emek yağ, Süperfresh-Kerevitaş, Besaş, Nestle, Uludağ İçecek, Erikli, Baktat, Penguen, Aroma, İnoksan gibi markalar Bursa Gastronomisi için, yerel ve global lezzetlerin inovasyonu için bir araya gelemezler mi? Genç şefler için gastronomi akademisi kurulamaz mı?

LEZZET MÜZELERİ KURULMALI

Tarladan çatala kadar uzanan gastronomi sektörünü turizm ile buluşturan ‘Gastronomi turizm’inin şehre kattığı değeri daha fazla arttırmak için zeytinin başkenti olan Bursa’mıza Zeytinyağı Müzesi’ni, mutfak sektörünün başkenti olan şehrimizde, gelenekten geleceğe mutfak aletlerinin sergileneceği ‘Mutfak Müzesi’ni, Bursa denilince akla gelen meşhur gazozlarımızın nasıl yapıldığı, şişe koleksiyonerlerinin ilgisini çekecek ‘Gazoz Müzesi’ ni, Uludağ’ın eşsiz bitki örtüsünü ortaya çıkaracak ‘Bitki Müzesi’ni Bursa Turizmine bir an evvel kazandırmalıyız.

ANLATMAK ZORUNDAYIZ

Bursa sadece Osmanlı’nın başkenti değildir, ‘gıdanın başkenti’, ‘tarımın başkenti’, ‘Balkan mutfağının başkenti’, ‘meyvenin başkenti’, ’yoğurtun başkenti’, ‘bıçağın başkenti’dir.
Bu güzel şehirde olmanın mutluluğunu yaşamak ve yaşatmak için şehrimizi daha fazla tanıtmalı, daha çok yerde anlatmalıyız.

‘SÜT HELVASI SENİ BURSA’YA ÇAĞIRIYOR’

Bursa mutfağı İstanbul’u titretti

Gastro Show’da yer alan Bursa stantlarda en çok ilgi görenlerden biri de Bülent Şef standıydı. Bülent Şef Bursa’yı tanıtmak amacıyla yer aldığı Gastro Show’da Bursa lezzetlerine yer verdi.
Üç gün boyunca Bursa’nın en değerli tatlısı olan ‘Süt helvası’nı fırında sıcak sıcak servis eden, kendi tabiriyle titrete titrete servis yapan Bülent Şef, Gastro Show ziyaretçilerinden çok büyük ilgi gördü.

‘MUTLAKA TİTREMELİ’

Tatlı ve süt tatlıları Bursa’ya ve Bursalılara Osmanlı mutfağının bir armağanıdır. Süt Helvası tarifi yakın zamanda Master Chef programında yayınlandığında 100 bin ve üzeri arama ile internette günün en çok aranan tatlısı olmuştu. Bülent Şef’e göre bu güzel lezzetin olmazsa olmazı üzerinin hafifçe yanması ve tatlının ‘titriyor’ olması önemlidir.
Üç günde yaklaşık 150 tepsi süt helvası yapan ve gelen ziyaretçilere ikram eden Bülent Şef’in ziyaretçileri arasında başkanlar, şefler ve gastronomi uzmanları vardı.

BÜLENT ŞEF’İN ‘KALYE’Sİ

Bülent Şef süt helvasının yanında Osmanlı saray yemeklerinden biri olan ‘Vişneli Kuzu Kalye’yi de Gastro Show’da gelen ziyaretçilere ikram etti.
‘Vişneli Kuzu Kalye’ Bursa’nın Saray Mutfağından günümüze kadar gelen lezzetli yemeklerinden biridir. Vişneli yemekler Osmanlı mutfağında şeker kullanılmadığı dönemlerde meyvelerin ağırlıklı kullanıldığı yemeklerdendir. Kayısılı, incirli, ayvalı yemekler de Osmanlı mutfağının diğer önemli yemeklerindendir.
Bülent Şef Gastro Show’da gelen ziyaretçiler için ayrıca ‘Kestaneli Pilav’da yaparak lezzetli bu yemekle de büyük beğeni kazandı.
Ziyaretçiler Bursa yemeklerinin tadına bakarak Bursa’ya gitmeleri için kendilerine bir neden oluşturdular. Bursa yerli yabancı tüm turistlere gastronominin en güzel menülerini sunmak için hazır.

Yazarın Tüm Yazıları