Bursa Bülbülü kenti tanıtır mı

Filmler, diziler şehirlerin hatta ülkelerin tanıtımı için fırsata dönüşebiliyor. Kınalı Kar dizisiyle turizmden payını alın Cumalıkızık gibi... Bugünlerde ise Bursa Bülbülü filmi gündemde... Film Bursa’nın 80’lerdeki değerlerini ve hatıralarını yaşatıyor...

Haberin Devamı

Bursa Bülbülü kenti tanıtır mı
Türkiye’de Cumalıkızık neresidir diye merak edenlerin büyük kısmı Kınalı Kar dizisini izlemişlerdir. 2002- 2004 yılları arasında Kanal D’de 90 bölüm yayınlanan dizi nedeniyle Cumalıkızık’a turlar düzenlenmiş, dizi nedeniyle oluşan turizmden Cumalıkızık ve Bursa önemli ölçüde faydalanmıştı.

Yine 2002-2003 yıllarında Asmalı Konak dizisi nedeniyle Kapadokya iç turizmden nasibini almış, filmin çekildiği konak, o kadar ünlenmişti ki, konağın sahibi müze gibi paralı giriş yapmıştı.
Filmler, diziler şehirlerin hatta ülkelerin tanıtımı için fırsata dönüşebiliyor. Kazablanka (Casablanca) filmi nedeniyle hala filmin konusunun geçtiği adresler turizm destinasyonları arasında geçiyor.

Haberin Devamı

SEKSENLİ YILLARIN BURSA’SI

Bursa Bülbülü kenti tanıtır mıBursa tarihi yapısı ve tarihsel kişilikleriyle pek çok filme ve diziye konuk oluyor. Bursa, Osmanlı’nın kurulduğu şehir olmasına rağmen son dönemde çekilen Osmanlı dizileri Kuruluş, Yükseliş gibi dizilerden pek nasibini alamadı. Bu yönde bir turizmi gerçekleştiremedi maalesef.
Beyazıt Öztürk’ün 2006 yılında Karagöz Neden Öldürüldü? tarihi dönem komedisi filminden de yine tanıtım ve turizm anlamında bir fayda sağlayamadık. Bu dönemde Karagöz ve Hacivat’ı Türkiye’de daha fazla tanıtabilir, daha fazla Karagöz Hacivat turizmi yaratabilirdik.
Son günlerin popüler filmi, Disneyplus tarafından yayınlanan Bursalı hemşerimiz Ata Demirer’in başrolü oynadığı Bursa Bülbülü yine bir dönem filmi komedisi ile en çok izlenen filimler arasında.
Senaryosunu Ata Demirer’in yazdığı filmde, Ata yaşadığı şehrin önemli adreslerini, ikonlarını, şehre mal olmuş karakterlerini komedi üslubuyla izleyenlere aktarırken, Bursalıların hatıralarını da beyaz perdeye aktarmış oldu.

KAMBERLERİ HERKES BİLİR

Ata 1972 Bursa doğumlu. Bursa’da çocukluğu, gençliği geçmiş. Şarkıcılık geçmişi onu komedyenliğe, film oyunculuğuna taşımış. İçimizden biri haliyle, sesiyle, jargonuyla başarılı bir oyunculuk çıkarmış.
Bursalılar Kamberler’i bilir. Ben de Elmasbahçe çocuğuyum. Kamberler’in içinden geçerken neredeyse her evde bir müzik aleti çalar, söyleyen, oynayan biri olurdu. Filmdeki Özge Özacar Roman bir genç kızı canlandırıyor. Şive ve konuşmasıyla çok başarılı.
BKM’nin yapımcılığında, Hakan Algül yönetmenliğinde çekilen film,13 Ocak’ta izleyiciyle buluştu. Filmde Bursalı Ata Demirer haricinde Cem Gelinoğlu, Özge Özacar, Tarık Papuçcuoğlu ve Melek Baykal paylaşırken onlara Celil Nalçakan, Toygan Avanoğlu, Berkay Tulumbacı, Seda Türkmen, Aycan Koptur, İnci Şen, Hakan Akın, Seçil Mutlu, Erkan Taşdöğen, Murat Kılıç, Neslihan Arslan, Ramiz Mullamusa ve Cem Zeynel Kılıç oyunculuk yapmış.

Haberin Devamı

ÇEKİMLER ERDEK’TE OLDU

Filmin bir çok sahnesi Erdek’te çekilmiş. Erdek’e kaptırmışız maalesef. Ama yine de filmin konu ve kahramanlarının Bursa’da olması nedeniyle ilgili mekanlar ve destinasyonlar izleyenlerde merak uyandıracaktır.
Bursa Bülbülü filminde geçen Deli Ayten’i de Bursalılar bilir. Bursa’da çok ünlüdür, heykeli bile vardır Deli Ayten’in. Sokak sokak dolaşması, Kapalıçarşı esnafıyla diyalogları, kızdığında attığı taşları ama en çok da çantaları, davulu ve cümbüşüyle bilinir. Ayten’in heykeli 2009 yılında doğduğu, büyüdüğü ve öldüğü mahalle yıkıldıktan sonra yapılan parka dikildi. Deli Ayten’in kulaktan kulağa anlatılan Deli Ayten’in hikayesi ise şöyledir :

Haberin Devamı

ADINA TİYATRO YAPILDI

Ayten çok ufak yaşta Cümbüş Hasan’a aşık olur. Hasan istese de annesi Ayten’in Cümbüş Hasan ile evlenmesine izin vermez. Alkoliktir Hasan. Altı yıl aşık kalırlar birbirlerine. Altı yıl sonra Ayten’in annesi rıza verir evlenmelerine. Ayten ile Hasan bir buçuk yıl evli kalırlar. Ama dönem 1950’ler, global kriz var. Hasan iş bulamaz, yine meyhaneye gitmeye başlar. Çok ayrılıp barışırlar ama bir gün Hasan meyhanede ölüverince Ayten delirir.” 2013 yılında ise, Bursa Kültür Sanat Derneği Deli Ayten’in hayatını tiyatroya çevirerek Roman Müzikali bile yaptılar.

HERKES BİR GÜN GİTMİŞTİR

Altın Ceylan... Herkesin bir yakınının ya bir düğünü olmuştur Altın Ceylan’a gitmiştir, ya da bahçesinde gazinosunda misafir olmuştur. Filme konu olan Metin Ceylan ve kardeşi Çetin Ceylan Bursa’nın eğlence ve sosyal yaşamına damga vurmuş insanlardan. Filmi izledikten sonra herkes gibi Altın Ceylan’a, Bongo Bar’a gidesim geldi.
Filmde Mudanya, Kurşunlu sahili bol bol geçiyor. Mudanya’daki Balıkçı Erol da filmin sahnelerinde adıyla çok yerde anılıyor. Filmde Balıkçı Erol adında bir gencin sevdiği kız için yaptığı komiklikler anlatılsa da Bursa’da herkes lezzetli mezeleri ve misafirperverliğiyle tanıyor onu.

Haberin Devamı

HATIRALARDA BURSA

Devekuşu Kabare’nin “Aşk Olsun” müzikalinde Metin Akpınar’ın hayat verdiği bir sahneyi Demirer’in Bursa Açık Hava Tiyatrosu’nda canlandırması hepimizin Açık Hava Tiyatrosu’ndaki hatıralarını gözlerimizin önüne getirdi. Gerçi 1986 yılı Bursa’sında konserler Açık Hava Tiyatrosu’nda mı Taylan Gazinosu’nda mı olmuştu ben de çok hatırlayamadım.
Yine filmde sık sık adı geçen, Çokran Plak ise hepimizin kaset veya plak almak için gittiği, kaset doldurduğu Bursa’nın müzik konusundaki adresiydi.
Aynı şekilde Kaşif Müzik... Kaşif Yılmaz hangimizin açılış, düğün ,nişan organizasyonunda ses sistemleriyle içinde olmamıştır.

KEBAP VE KESTANE ŞEKERİ

Haberin Devamı

Yine filmde geçen Bursa Kebapçı İskender’in mavi dükkanı. Hala yerli yerinde olan mekanda kebap yemeyen Bursalı var mıdır? Filmde birkaç sahnede ziyarete kestane şekeri alarak gidilmesi, Kestane Şekeri ve Bursa ilişkisini koyması adına akılda kalan güzel sahnelerden.
Yine filme yer alan bir dönem Bursa’da Kuş Pazarı diye bilinen Cumhuriyet Caddesi’nin üstündeki pazaryeri de hatıralarımızdaki seksenli yılların adreslerindendi.
Filmde yer alan şarkılar şimdiden listelerde en çok dinlenenler arasına geçti.
Bursa Kızı, Pınarbaşı Ben Olayım şarkıları ile birlikte Beyaz Zambaklar, Dokumacı Kızlar, Dübeş Attım Yek Geldi, Bülbül Kasidesi, Şaka Yaptım, Sıktı Mı Canım, Unutma Beni, I Love You şarklılarını da önümüzdeki günlerde hepimiz tekrar tekrar dinleyeceğiz anlaşılan.

ŞEHRE OLAN VEFA BORCUNU ÖDEDİ

Bursa Bülbülü filmi, 50 sene önceki Türkiye’nin sanat ve eğlence hayatının panoramasını, henüz büyümemiş küçük bir şehrin gözünden kalbe dokunan bir biçimde işliyor. Bir taraftan da Ata Demirer’in bir dönem ona destek olan kişi ve kurumlara ve şehre olan vefa borcunu ödediği bir film olmuş.

TANITIM İÇİN ÖNEMLİ

Filmde bol bol Ulucami, Bursa silueti gösterilse de, filmin içine bir tahinli pide, cantık, Kayhan Çarşısı, Uludağ girebilirdi. Şehirlerin tanıtımı ve turizmi için bir fırsat olan bu tür filmler, diziler daha iyi değerlendirilmelidir. Filme konu olabilecek işbirlikleri, sponsorluklar eklenebilirdi. Göçebe Festivali gibi organizasyonlara harcanan para ile bu filmin bütçesi birbirine ne kadar yakındır bilemeyiz ama filme yapılacak küçük sponsorluklarla Bursa, eminim ki okçulardan daha fazla tanıtılırdı.

TURİZM NE KADAR ETKİLENİR?

Filmin büyük bir galası yapılarak, film Türkiye çapında bir Bursa tanıtımına dönüştürülebilir. Bursa turizmi filmden ne kadar etkilenir bilemiyoruz. Bir Bursa sanatçısı olarak Bursa Bülbülü adında film yaparak şehrine destek olan Ata Demirer’e biz Bursalılar da, Bursa şehrini yönetenler de destek olmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları