Diyet değil, niyet önemli

Kilo verme sürecini de, sonrasını da “kalıcı” ve “sürdürülebilir” alışkanlıkları ve de vazgeçilmezler yapmaya niyet edin ve bunlardan asla vazgeçmeyin.

Haberin Devamı

Keyifli bir hafifleme yolculuğunu yürütmek, kimi zaman zevkli kimi zaman da stresli bir süreçtir. Eğer keyifli bir süreç olsun ve öyle kalsın istiyorsanız Niyetin diyetten daha önemli olduğunu unutmayın. 

Kilo verme sürecini de, sonrasını da “kalıcı” ve “sürdürülebilir” alışkanlıkları ve de vazgeçilmezler yapmaya niyet edin ve bunlardan asla vazgeçmeyin. Bu nedenle de “diyet listeleri”nden ziyade “beslenme ve aktivite tavsiyeleri”ni dikkate alın.
Bunları mucize listeler filan da sanmayın, size uygun mu, ekonomik mi, karın doyuruyor mu, lezzetli ve keyifli besliyor mu bunlara bakın.
Listeler her zaman değişebilir ama doğru beslenme tavsiyeleri kalıcıdır. Ayrıca daha iyi ve daha aktif bir hayatın sadece sağlıklı beslenme ile başarılamayacağını, aktif hayat ve egzersizin vazgeçilmez olduklarını unutmayın.
Son söz şu olmalı: Diyetler geçici, niyetler kalıcıdır!

Haberin Devamı

Diyet değil, niyet önemli


UNUTMAYIN


Kilo kontrolünün 3 vazgeçilmezi

Varan 1: İyi çiğneyin
Diyet yapsanız da yapmasanız da güne bir bardak ılık suyla başlamayı prensip haline getirin. Suyu uyanır uyanmaz kahvaltıdan yarım saat önce için. Prensip olarak erken kalkmayı da alışkanlık haline getirin ve güne mutlaka kahvaltıyla başlayın.
Kahvaltıdaki ilk lokmanız sindirim sisteminize göndereceğiniz ilk yolcudur ve o lokma çok önemlidir. Her lokmayı uzun uzun çiğneyerek lokmanın içindeki besinlerin neredeyse moleküllerine kadar parçalanmasına izin verin. En az 20-30 çiğneme olmadan lokmaları yutmayın, 40’ı hedefleyin.
Çiğnemek sadece mide ve bağırsaklardaki hazım faaliyetlerinin kolaylaşmasını sağlamıyor, çiğnemenin beyinle de bağlantısı var. Sindirim sistemi adeta ikinci bir beyin gibi çalışıyor.
Lokmayı ne kadar uzun çiğnerseniz beyin doyma hissini o kadar net ve açık algılıyor. Ayrıca bir besinin tadına varmak için de onu iyi uzun uzun çiğnemek lazım. Tat alma duygusu yalnızca ağızda yeterince tükürük salgısı olduğunda ve besin kimyasal parçalanma sürecine girdiğinde ortaya çıkıyor.
Özeti şu: Çiğneme meselesi çok ama çok önemli bir ayrıntı. Bu nedenle her öğüne en az yarım saat ayırmanız lazım.

Haberin Devamı

Varan 2: Suyu zamanında için / WE051491
Diyet yaparken de sonrasında da geleneksel Türk çayından da faydalanabilirsiniz, bitkisel çaylardan da. Aralarda lezzetli bitkisel çayları afiyetle midenize indirin ama şeker ilave etmeden! Diyet yaparken de sonrasında da yemek yerken asla su içmeyin.
Yemekte içilen su sindirim enzimlerini sulandırır, etkilerini azaltarak sindirim ve hazım fonksiyonlarını sekteye uğratır. Prensip olarak yemekten 15 dakika önce su içmeyi bırakın, yemek süresince ve yedikten bir saat sonraya kadar içmeye dikkat edin.
Öğün aralarında ise istediğiniz kadar su içebilirsiniz. Günde 8-10 bardak su idealdir. Bitkisel çaylar su ihtiyacınızı gidermede de destektir.

Haberin Devamı


VARAN 3: Akşam hafif yiyin / A93-860945
Elimizde net bir bilimsel kanıt yok ama bana göre de akşam yemeklerini azaltmayı ve mümkün olduğu kadar da erken tamamlamayı alışkanlık haline getirmek lazım. Erken yenen yemekler daha kolay ve net hazmedilir.
Ayrıca hazım işlemlerinin geceye sarkmasını önler. Sindirim sistemi ve karaciğeriniz siz uyurken kan ter içinde çalışmak zorunda kalmaz.
Kısacası erken yenen akşam yemeği ertesi sabaha sindirim sisteminizin de karaciğerinizin de daha dinlenmiş kalkmasını garanti eder. Erken yemek yiyenlerde reflü sorununa, gece terlemelerine ve uyku problemlerine de daha az rastlıyoruz.


OKUR SORUSU


Metformin herkesi zayıflatır mı?

Haberin Devamı


Metformin bırakın “herkesi” zayıflatmayı, “kimseyi” tek başına zayıflatmaz, zayıflatamaz. Metformin yalnızca hiperinsülinemisi (insülin fazlalığı) ve “insülin direnci” olan kişilerde insülin ekonomisi sağladığı için işe yarayabiliyor.
Metforminin bağırsak probiyotik dengesi üzerindeki bazı etkileri nedeniyle de insülin direnci olanlarda işe yarayabileceğini de düşünüyoruz.
Özeti şu: Açlık ve tokluk insülinleriniz ve insülin direnci değerleriniz bilinmeden rastgele metformin yutmayın. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Onun da diğer ilaçlar gibi toksik etkileri olabiliyor.


OKUR SORUSU

Posa hapları etkili olabilir mi?


Mide ve bağırsağa girince su çekerek şişen bu nedenle de tokluk hissi veren, daha da önemlisi acıkmayı geciktiren posa içerikli ürünlerin kilo vermede de, verilen kiloları geri almayı önlemede de işe yarayabileceğini gösteren kanıtlar var.
Özellikle ilaç kalitesinde üretilmiş patentli ve klinik etkinliği kanıtlanmış posa bazlı ürünler usulüne uygun kullanıldıklarında acıkmayı geciktirerek ve/veya erken doyma hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olabiliyor. Bunlar yemeklerden 30-40 dakika önce alınıyor, midede şişerek tokluk hissi yaratıyor. Dolayısıyla erken doymaya ve daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olabiliyor. İçlerinde kabızlığa iyi geldiği, kanda şeker ve kolesterol dengesini desteklediği bilimsel olarak da gösterilmiş olanlar da var ve bu gibi “tok tutan” ve “geç acıktıran” desteklerden faydalanabilirsiniz ama bunların da asla “zayıflama hapı” olmadıkları unutmayın.

Haberin Devamı


Yedi günlük bahar diyeti 


6. Gün
Kahvaltı: Yulaflı omlet; 1 tam yumurta + 2 adet yumurta akı ile maydanozlu omlet (pul biber ve karabiber ekleyin), yumurtaları çırptıktan sonra içerisine 1 çorba kaşığı yulaf unu ekleyin. Az süt ile sulandırın. Yarım demet kıyılmış maydanoz ilave ederek tavada pişirin.

Öğle Yemeği: 2 kepçe hafifleten çorba,
1 porsiyon probiyotik soslu hindi.

Ara Öğün: Elma + tuzsuz, çiğ badem veya fındık + 1 kutu probiyotik yoğurt.

Akşam Yemeği: 1 su bardağı ayran
Ispanaklı gözleme (Yarım kepekli yufka içine bol soğanla hazırlanan ıspanak kavurmasını ekleyin, ısıtılmış tavayı hafifçe yağlayın gözlemeyi üzeri kızarana kadar pişirin)

 

BİR TARİF


Probiyotik soslu hindi
500 gr ince dilimlenmiş hindi fileto, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı peynir suyu, 1 su bardağı yoğurt, karabiber, kişniş
Sarımsakları ezin, yoğurdun içerisine baharatlar, elma sirkesi ve peynir suyu ile birlikte ekleyerek iyice karıştırın. İçerisine hindi filetoları her tarafı karışımın içerisinde kalacak şekilde yerleştirin. En az 6 saat dolapta sosta bekletin ve yağlı kağıt üzerinde fırında pişirin.

7. Gün
Kahvaltı: Acılı cevizli sürme, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 adet ceviz içi, 1 tatlı kaşığı yoğurdu ,1 adet etimeği blenderdan geçirin. Karışımı ekşi mayalı esmer ekmek dilimleri üzerine sürün. Yanına 1 adet haşlanmış yumurta ve bol maydanoz ile salata yapın.

Öğle Yemeği: 2 kepçe hafifleten çorba, 1 porsiyon ızgara balık.

Ara Öğün: Armut +tuzsuz, çiğ badem veya fındık + 1 kutu probiyotik yoğurt.

Akşam Yemeği: Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilaveli), kıymalı pırasa yemeği ve yoğurtlu patates salatası (tarife bakınız)



BİR TARİF 


Yoğurtlu patates salatası (2 kişiliktir)
2 orta boy patates, 1 orta boy soğan, 2 diş sarımsak, 500 gr yoğurt, pulbiber, kuru nane maydanoz, dereotu, 10 adet zeytin, 1 çorba kaşığı zeytinyağı
Patatesler, kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Soğan ayrı bir yerde rondodan geçirilir. Birlikte zeytinyağında patatesler yumuşayıncaya kadar sotelenir. Ateşten alındıktan sonra soğumaya bırakılır. Maydanoz ve dereotu ince kıyılır, soğuyan karışıma eklenir. Yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsak ve baharatlar eklenir. Patatesli karışım cam bir tepsiye alınır, üzerine yoğurt eklenir. Zeytinler in çekirdekleri çıkarılarak ikiye ayrılır ve karışımın en üzerine yerleştirilir. Dolapta en az yarım saat bekletilerek servis edilir.

Hafifleten Çorbalar
Bahar detoksu: Beyaz ve karalahana çorbası
2 adet orta boy havuç, 2 kase doğranmış beyaz lahana,2 adet doğranmış soğan, 2 kase doğranmış kara lahana, 2 adet limon suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 3-4 diş doğranmış sarımsak, taze zencefil rendesi, 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal, pul biber, 2 litre su
Zeytinyağı ısındıktan sonra doğramış olduğunuz sarımsak, karalâhana ve kuru soğanı soldurun. Üzerine küçük küçük doğramış olduğunuz havucu ekleyip, zerdeçal tozu ve rendelemiş olduğunuz bir parça taze zencefili de ekleyip karıştırın. Lahanayı da karışıma ekledikten sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyin. 45 dakika kadar pişirin. En son limon suyu ve pul biberi ile tatlandırıp, blenderdan geçirin.

Eski bir lezzet: Sebzeli tarhana çorbası Yarım kilo brokoli, 4 çorba kaşığı tarhana, 1 su bardağı süt, kırmızı pul biber, 1 diş sarımsak, tuz.
4 çorba kaşığı tarhanayı ve sarımsağı 1 su bardağı su ile yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Üzerine 1 su bardağı süt ve haşlanmış brokoli ekleyin. Karışımın kıvamına göre üzerine azar azar su ekleyebilirsiniz. Bir taşım kaynadıktan sonra blendrdan geçirin. Servis ederken pul biber ekleyin.

Yazarın Tüm Yazıları