Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

Türkiye, dünyada çocuk hakları konusunda çalışmalar yapan ilk ülkelerden biri... Öyle ki, Türkiye Cumhuriyeti kurulur kurulmaz ilk bayram çocuklara armağan edilmiş. Dünyanın ilk ve tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı işte böyle doğmuş. Devamında çocuk hakları mitingleri, çocuk dergileri ve kitapları, çocuk bahçeleri, çocuk oyun alanları, çocukları esirgeme kurumları kurulmuş. Erken Cumhuriyet dönemi, yeryüzünün çocuk haklarına en saygılı olunan dönemlerindendir ve hepimiz için gurur kaynağıdır.

Haberin Devamı

 Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

Günümüzde ise, çocuk hakları konusunda daha da güçlü olmamız gerekirken, maalesef hâlâ çocuk hakkı ihlâlleriyle, çocuk işçiliğiyle, çocuk sömürücülüğüyle, ihmâl ve istismarıyla karşı karşıyayız. Oysa bu sorunları çoktan çözmemiz gerekirdi. İşte bu çerçevede geçtiğimiz günlerde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir konferans düzenlendi. Üniversite bünyesinde 15 yıl önce kurulan Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) ile ilgili olan konferansta üniversitenin rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan çarpıcı bir konuşma yaptı ve “Çocuk haklarına ve eğitim konusuna daha geniş perspektiften baktığımız zaman çocukların yetişkinlerden farklı olarak, özel bir şekilde muamele edilmesi gereken bireyler olduğunun anlaşılması oldukça geç bir zamana tekabül ediyor. Çocuk eğitiminde zorbalığın, şiddetin, baskının kalkması da bir hayli uzun zaman almış durumunda. Demokrasinin yeşerdiği, insan haklarının çok önemli olduğu toplumlarda bile sistematik olarak çocukların eğitiminde şiddetin yer aldığını çok yakın zamanlara kadar biliyoruz” dedi. Bu cümleler gerçekten önemli, çünkü çocukları korumak için daha çok çalışmamız gereken bir süreci işaret ediyor.

Haberin Devamı

ÇOÇA Koordinatörü Gözde Durmuş ise çocuk hakları eğitimi, çocuğun iyi olma hali, çocuk katılımı, toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk işçiliğinin önlenmesi alanında yapılan çalışmaları ifade ederken “Ne yazık ki çoklu krizler dönemindeyiz. Çocukların ihtiyaçları değişiyor, dönüşüyor. Pandemi, iklim krizi gibi bir sürü krizin içinde çocuklar aslında en çok etkilenen ve en az sesi çıkan gruplar arasında yer alıyor. Biz hep yolculuğumuzu dalgalı bir denizde sandalla yol almak gibi tanımlarız. Deniz çok durgun değil, ancak çocuk haklarının hayata geçmesi için paydaşlarımızla birlikte yol almaya devam edeceğiz” dedi. Yani çocukların refahı için daha çok çalışmamız gerekiyor.

Biz, tarihimizden feyz alarak, çocuk duyarlılığını artıran bir ülke olmalıyız ve bu konuda toplumsal çalışmaları artırmalıyız. Birçok üniversitede çocuk haklarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yapıldığını ifade etmekte yarar var. Bu elbette ülkede çocuk duyarlılığının artması için çok önemli. Bunun topluma yayılması için en büyük görev anne babalara düşüyor. Çünkü hiçbir anne baba, kendi çocuğunun kötülüğünü istemez. Ancak çocuğu için ‘iyi’ veya ‘kötü’ olanın farkında olmayabilir. Bu sebeple tüm kurum ve kuruluşların çocuk duyarlılığı konusunda iş birliği yapması hayati önemde. 

Haberin Devamı

KOMEDİDEN MÜZİKLİ OYUNLARA...

İstanbul Komedi Festivali birbirinden komik ve eğlenceli etkinliklerle sizi bekliyor. 12 Aralık’a kadar sürecek festivalde her gün farklı bir program var. Ankara’dan Adana’ya çeşitli şehirlerimizdeki müzikaller de çocukları eğlendirecek.

Tüm aileye göre

Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

‘Lıkır’ın Doğum Günü’ adlı oyunda çocuklar sorgulamanın ve hayal kurmanın gücünü keşfediyor. Çocuklar neleri merak eder? Ebeveynler hem merak duygusunu teşvik etmeyi hem de sınır koymayı aynı anda nasıl başarabilir? Kelebek olmak istemeyen, sürekli oyundan oyuna koşan küçük tırtıl Lıkır’ın hikâyesi anlatan oyundan sonra da eğneceli bir atölye çalışması var.

Yer: İstanbul-UNIQ Lounge

Haberin Devamı

Tarih: Bugün

Saat: 12.00 tiyatro,

13.00 atölye

Yaş: 4+

İletişim: (0850) 850 86 47

Fiyatı: 101 lira

YENİ MACERALAR

Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

‘Harika Kanatlar’ yepyeni müzikaliyle maceralarına devam ediyor. Kahramanlarımız Jet, Donnie ve Dizzy bu kez kutupta yaşayan dostlarımızla birlikte, karşılarına çıkan olayları çözmeye çalışacak. Bakalım başarılı olabilecekler mi?

Yer: Ankara-Panora Sanat Merkezi

Tarih: Yarın

Saat: 13.00/15.00

Yaş: 3+

İletişim: (0312) 491 91 92

Fiyatı: 111 lira

‘Rafadan Tayfa MÜZİKALİ’

Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

‘Rafadan Tayfa’ sinema filmlerinin kahramanı Kâzım Amca yeni bir televizyon programına başlar, ilk konuğu ‘Rafadan Tayfa’nın sevilen kahramanı Hayri’dir. Bu ikilinin programında günümüzden geçmişe ‘Rafadan Tayfa’nın maceraları konuşulur, eğlenceli anlar ve bol müzik bu müzikal şovda seyirciyi bekliyor.

Haberin Devamı

Yer: Mersin-Yenişehir AKM Barış Salonu

Tarih: Yarın

Saat: 13.00/15.00

Yaş: 4+

İletişim: (0324) 290 53 10

Fiyatı: 133.50 lira

‘Şirinler’le buluşun

Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

Bir yanda Şirin Baba ve şirinler, diğer yanda kötü kalpli Gargamel ve kedisi Azman... 7’den 77’ye herkesin çok sevdiği küçük mavi yaratıklar, teması iyilik olan danslı, müzikli, eğlenceli bir oyunla sahnede.

Yer: Adana-01 Burda

PGM Sahne

Tarih: Yarın

Saat: 15.00

Yaş: 3+

İletişim: (0322) 880 00 01

Fiyatı: 56.50 lira

 HAFTANIN KİTABI

‘Gülücük Tohumları’ birbirine saygılı ve gülümseyen bir toplum için farkındalık yaratıyor.

Çocuk eğitiminde zorbalık, şiddet ve baskı olmamalı

Yayınevi: YKY Yayınları

Yazan: Çiğdem Kaplangı

Resimleyen: Burcu Yılmaz

Haberin Devamı

Tür: Öykü

Yaş: 6+

Sayfa: 23

Fiyatı: 32 lira

 

Yazarın Tüm Yazıları