Depremzedelere ücretsiz Ankarakart verilecek mi?

Başkent Ankara, Türkiye’nin yüreğinde derin yaralar açan deprem felaketi sonrası 10 ilden gelen binlerce aileye kucak açtı. Kimisi yurtlara, kimisi evlere, kimisi misafirhanelere yerleşen aileler ve çocukları için artık Ankara günleri başladı.

Haberin Devamı

Öncelikle depremzedelerin çoğunluğunun Ankara’yı tercih ettiğini belirteyim. Bunu hem sokaklardaki deprem bölgesindeki illerin plakasının olduğu araçlardan hem kapasitesi dolan yurtlardan hem de zor bulunabilen kiralık evlerden anlamak mümkün. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda afet bölgesinden diğer illere nakil yaptıran öğrenci sayısının 18 Şubat Cumartesi günü itibarıyla 48 bin 457 olduğunu açıkladı. Bakan Özer’in paylaştığı nakil verilerine göre de en çok tercih edilen il 6 bin 622 öğrenciyle Ankara oldu. Bu rakam da afet bölgesinden göç edenlerin Ankara’yı tercih ettiklerinin bir göstergesi.

Depremzedelere ücretsiz  Ankarakart verilecek mi

***

Haberin Devamı

Başkentte kamu ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Kıyafetten ev eşyasına, gıdadan oyuncağa kadar herkes için her şey temin edilmeye çalışılıyor. Depremzedelerin şu anda bu kentte ihtiyaç duydukları bir konu da ücretsiz ulaşım imkânı. Çoğunun kent içinde bir yerden başka bir yere gitmek istediklerinde kullanabilecekleri tek alternatifleri toplu taşıma araçları ancak yaşadıkları afet nedeniyle maddi imkânları hepimizin malumu...

Depremzedelere ücretsiz  Ankarakart verilecek mi

‘SINIRSIZ BİNİŞ HAKKI’ MESAJLARI YAYILDI

Binlerce depremzedenin Ankara’ya gelmesinin ardından geçtiğimiz günlerde şöyle bir durum yaşandı; özellikle WhatsApp gruplarında, 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlara 40 TL’lik kart ücreti karşılığında sınırsız biniş hakkı veren uygulamanın sanki tüm depremzedeler için geçerli olduğu yönünde mesajlar yayılmaya başladı. Mesajlar yayıldıkça bu tür talepler arttı ve EGO Genel Müdürlüğü şu açıklamayı yapmak zorunda kaldı:

‘EGO’NUN BÖYLE BİR UYGULAMASI BULUNMAMAKTA’

“Kuruluşumuza, bazı WhatsApp gruplarında Ankara’da bulunan depremzede vatandaşlarımızın Akköprü ve Kızılay metro istasyonlarından, nüfus cüzdanları veya TC numaralarıyla, 40 TL karşılığında sınırsız binişi olan ANKARAKART alınabildiğine dair bazı bilgiler iletilmektedir. EGO Genel Müdürlüğü’müzün böyle bir uygulaması bulunmamaktadır. Ancak sadece 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımızın, web sitemizde de belirtilen başvuru koşullarını taşımaları ve 40 TL kart ücreti ödemeleri halinde, sınırsız biniş hakkı bulunmaktadır. Sanki tüm vatandaşlarımızın 40 TL karşılığında sınırsız biniş hakkı olabileceğine ilişkin paylaşılan bilgilerin doğru olmadığını belirtir, değerli vatandaşlarımızın kuruluşumuz internet sitesi ya da sosyal medya hesaplarında yer alan bilgiler dışında, başka bir açıklama ya da bilgilere itibar etmemeleri hususunu önemle rica ederiz.”

***

Haberin Devamı

Bu arada EGO Genel Müdürlüğü’nün Çubuk’taki öğrenci yurtlarında konuk edilen depremzede vatandaşların, Çubuk Kaymakamlığı’na ulaşımlarını sağlayabilmeleri amacıyla ücretsiz otobüs seferleri başlattığı detayını da belirteyim.

***

‘Peki depremzedelere yönelik Ankara genelinde ulaşım anlamında nasıl bir kolaylık sağlanacak?’ Bu sorunun yanıtını sosyal medyada arayanlar vardı. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ABB Başkanı Mansur Yavaş ve EGO Genel Müdürlüğü’nü de ekleyerek depremzedelere ücretsiz Ankarakart talebinde bulunanların bazı paylaşımları oldu.

Depremzedelere ücretsiz  Ankarakart verilecek mi

DEPREMZEDELERE ÖZEL ABONMAN SİSTEMİ ÖNERİSİ

Örneğin Ankara’da yaşayan Ege Şanlı depremzedeler için ABB’ye, “Depremzede olarak şehrimize yerleşen vatandaşlara ücretsiz Ankarakart temin hakkı, onlar için özel hazırlanmış bir abonman sisteminin kendilerine ilk ay ücretsiz, sonraki iki ay da uygun fiyatla teminini sağlayabilir miyiz?” önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

‘DEPREMZEDE OLDUĞUNU BELİRTEN ÜCRETSİZ YARARLANABİLİR’

Başkent 153’ten bu öneriye yönelik dikkat çeken bir yanıt geldi: “Sayın yolcumuz, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın talimatı ile toplu taşıma araçlarımızda (EGO otobüsleri, metro, teleferik, Ankaray) depremzede olduğunu belirterek ulaşım hizmetlerinde ücretsiz yararlandırılması hususunda personellere gerekli bilgilendirme işlemleri yapılmıştır.” Öneri sahibi Ege Şanlı da bu yanıt üzerine, “Bu şekilde her seferinde depremzede olduklarını görevlilere dillendirmelerindense onlara özel Ankarakart’lar oluştursak?” diye sordu. Başkent 153 bu talebin de değerlendirileceği yönünde bir cevap verdi.

Haberin Devamı

‘KALDIĞIMIZ SÜRE BOYUNCA ÜCRETSİZ HAK TANINSIN’

Ankara’ya gelen depremzedelerden Hilal Özbay, “Sayın Başkan’ım (Mansur Yavaş) bir depremzede olarak sizden bir ricam var. Şu an Ankara’dayım ve belediyenin bizlere yaptığı yardımlar icin çok teşekkür ediyorum. Kaldığım süre boyunca ben ve benim gibi depremzedelere bu konuda daha yardımcı olmanızı arzu ediyorum. EGO koordinesinde biz depremzedelere Ankara’da kaldığımız süre boyunca veya sizlerin belirlediği süre boyunca ücretsiz ulaşım hakkı tanınsın” talebinde bulundu.

EGO: GEREKLİ GÖRÜŞMELER YAPILMAKTADIR

EGO Genel Müdürlüğü bu talep için, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mızın talimatı ile toplu taşıma araçlarımızda (EGO ve raylı sistemler (metro, teleferik, Ankaray) depremzede olduğunu belirterek ulaşım hizmetlerinde ücretsiz yararlandırılması hususunda personellere gerekli bilgilendirme işlemleri yapılmıştır. Ücretsiz ulaşım Ankarakart’ları 4736 sayılı kanun maddesinde yer alan kişilere verilmektedir. Bu nedenle, ücretsiz ulaşım Ankarakart’ı verilmesi şu anda mümkün olmayıp gerekli görüşmeler yapılmaktadır” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘VELİLERİN CEBİNDE 200 LİRA BİLE YOK’

Sosyal medyada bu konuyla ilgili paylaşılan başka örnekler de vardı. İşte onlardan birkaçı:

@hokkanursel: “Dün Kızılay metro alt çarşıda birçok depremzede EGO danışma bankosuna gelip ‘ücretsiz seyahat edebilmemiz mümkün mü?’ diye sordu. Ankara’ya gelen depremzedeler için ücretsiz ya da indirimli seyahat kartı hazırlamanız mümkün mü?”

@bendedimzatenn: “Dün depremden gelen depremzede bir öğrenci kuruma kaydoldu. EGO kartı yoktu 153’ü aradık. Kart için 40 TL istemişler henüz depremzede öğrenciler için ücretsiz bir ulaşım ağı sağlanmamış. Bu konu da önemli bence çünkü gerçekten cebinde 200 lira bile yok velilerin.”

@VMorutan: “Ankara’da bir sürü depremzede var EGO kartlarını depremzedelere ücretsiz verin lütfen.”

@senayozel46: “Keşke Ankara’daki depremzedelere ücretsiz EGO kartı çıkarsanız...”

@KatranDurmus: “Başkanım depremzedeler olarak ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz Ankarakart ile ilgili bir kolaylığınız var mı?

***

Depremzede olduğunu belirtenin EGO’ya ait toplu taşıma araçlarında ücretsiz taşınması ilk başta olumlu bir adım gibi gelse de afetzedeler için bunu her defasında metrodaki görevlilere ya da otobüs şoförlerine söylemek gerçekten zor olabilir. Ayrıca bu durum suistimalleri de beraberinde getirebilir. En azından geçici olsa da özel bir Ankarakart tanımlamasıyla bu konuda kolaylık sağlanabilir... Umarım ABB bu konuda bir adım atar ve depremzedelere ücretsiz Ankarakart ile ulaşım imkânı da verilir...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları