Poşetten ayakkabı çıktı

Aile işi olan ambalajda ticareti öğrenir. Çocukluğundan itibaren giyim mağazası açma hayaliyle de tekstil mühendisliğinin yolunu tutar.

Haberin Devamı

Üniversite boyunca harçlığını poşet satışından çıkaran Hakan Solak, okul sonrası da önce aile şirketinde daha sonra tekstil sektöründe profesyonel olarak kariyerine yön verir. Hakan Solak, 16 yılın sonunda da tekstilde işler iyi gitmeyince baba ocağına döner. Ama çek yasası nedeniyle burada da işler isteği gibi gitmez. 2012’de çocukluk hayali olan mağazacılığı çanta ve ayakkabı ikilisiyle hayata geçirir. Bugün Kapshon markasıyla İzmir Karşıyaka’da 4 mağazaya ulaşan Hakan Solak’ın hedefi ise mahallede başlayan hikayesini ulusala duyurmak.

 Poşetten ayakkabı çıktı

HAKAN Solak... İş hayatında yaşadığı zorluklarda her zaman yeni bir kapı açarak ayakta kalmayı başaran bir isim. “Yavaş yavaş, ama emin adımlarla büyüyorum” diyen Kapshon’un kurucusu Tekstil Mühendisi Hakan Solak, hem girişimcilik hikayesini hem de gelecekle ilgili hedeflerini paylaştı. 1974 İzmir doğumlu Hakan Solak, çocukluğundan itibaren ticaretle haşır neşir olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı


HEDEFİ ÇOCUKLUKTAN
“Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren bir ailede büyüdüm. Babam, amcam ve kardeşlerim poşet üretimi yapıyordu. Ben de orada ticareti öğrendim. Edindiğim birikim bende giyim alanında mağaza açma merakı uyandırdı. O yıllarda ‘büyüdüğünde ne iş yapacaksın’ diye soranlara ‘mağazalar açacağım’ diyordum. Giyime ve üretmeye olan ilgi üniversite tercihimde de etkili oldu. Tercihimi tekstil mühendisliğinden yana kullandım. O yıllarda tekstil mühendisliği çok popülerdi. Modaya karşı olan ilgimle tekstil mühendisliği okumak için Bursa’ya gittim. Üniversite boyunca da harçlığımı çıkarmak adına poşet ticareti yaptım. Boş durmadım, kendi müşteri kitlemi yarattım.”

Poşetten ayakkabı çıktı


BABA OCAĞINA GERİ DÖNDÜ
Hakan Solak, üniversitenin ardından tekrar İzmir’e döner ve baba mesleği olan ambalaj sektöründe çalışmaya başlar. Solak, “Küçük bir imalathanede başlayan, daha sonra ise İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne geçen aile şirketimiz Tek Ambalaj’da bir süre çalıştım. 2001 kriziyle ambalaj sektöründe de işler küçüldü. Ben de bu süreçte yeni arayışlara girdim ve eğitimini aldığım işi yapma kararı verdim. Birçok tekstil şirketinde 16 yıl çalıştım. Ailem durumunu düzeltse de ben geri dönmedim. Ama tekstilde üretim Çin’e kayınca sektör küçülmeye gitti. Çalışma sahası daralınca da baba ocağına, bildiğim işe döndüm. Burada da aile şirketinin içinde kendi firmamı kurdum” diyerek Tek Ambalaj içinde Tek Pak’ın ortaya çıktığını paylaştı.

Haberin Devamı


GECELERİ RAHAT UYUMAK İÇİN
“2012’de çek yasası beni çok etkiledi” diyen Hakan Solak, o dönem çekte hapis cezasının kalkmasıyla borçların ödenmemeye başladığını ifade ederek, 1.5 milyon liralık zarara uğradığını aktardı. Çek yasasından ciddi yara alan Solak, riskin daha az olduğu bir alan arayışına girer. Hakan Solak, o süreci şöyle aktardı: “Geceleri rahat uyuyacağım bir iş olsun istiyordum. Bir arkadaşımın da yönlendirmesiyle perakende sektörüne girme kararı aldım. Tabii, burada çocukluk hayalim olan mağazacılığın da payı büyük. İşi bilmediğim için ilk etapta çanta üzerine bir mağaza açtım. Bir süre sonra ayakkabıyı da ürün grubumuza ekledik. Mağazayı aştıktan 4 yıl sonra işi öğrendim ve 2016’de ikinci şubeyi devreye aldık. Bugün itibariyle de mağaza sayımızı 4’e çıkardık.”

Haberin Devamı

 
MAHALLEDEN ULUSALA
ŞU an tüm mağazalarının İzmir Karşıyaka’da olduğunu paylaşan Hakan Solak, önce mahallesinde bilinir ve tanınır bir marka olma hedefiyle çalıştıklarını belirterek, “Emin adımlarla büyümek istiyoruz. Onun için önce mahallede, sonra ilçemizde, ardından İzmir ve en son Türkiye markası olma gibi hedef belirledik. Şu an Karşıyaka’da 2018 yılında iki mağaza daha açarak ilçe büyümemizi tamamlayıp, İzmir’e açılmayı planlıyoruz. Karşıyaka’nın ulusal bir markası yok. Amaç Karşıyaka’dan doğan ulusal bir marka yaratmak. Tüm mağazalar bana ait. Franchise talepleri geliyor, ama şu an buna kapılarımız kapalı” diyor.

 
PAZARLIK PAYI
MAĞAZALARIN cadde üstünde faaliyet gösterdiğini anlatan Hakan Solak, “AVM’lerde yer almak için henüz erken. Tanınır olduktan sonra orada da yer alabiliriz. Biz hala ahilik kültürüyle iş yapıyoruz. Müşteri hala pazarlık yapabiliyor. Müşterimizin gönlünü hoş tutmak adına pazarlık payını bırakıyoruz. Bu yapı, ne kadar büyürsek büyüyelim devam edecek. AVM’de olsak bile bu kültürden vazgeçmeyeceğiz” görüşünü paylaştı.

Haberin Devamı

 
SIRADA İKİ KONSEPT DAHA VAR
EĞİTİMİNİ de aldığı tekstile karşı büyük bir sevgisi olduğunu ifade eden Hakan Solak, “Çocukken hayalini kurduğum giyim mağazalarını da düşünerek markamızın ismini Kapshon koydum. Gelecek planlarımız arasında ayakkabı ve çantanın yanına tekstili de ekleyeceğimiz bir konsept var. Bir diğer konsept ise ayakkabı kafe. Yurtdışında yaygın olan bu konsept üzerinde de çalışmalarımız sürüyor” diyerek gelecekte tüketicinin karşısına farklı konseptlerle çıkmayı hedeflediklerini dile getirdi.

KISA KISA

* Hakan Solak, Kapshon’da çantanın yanı sıra hem erkek hem de kadın ayakkabısının bulunduğunu ifade ederek, 26 markayla çalıştıklarını söyledi, “Fason olarak ürettirdiğimiz kendi markamız da bulunuyor” diye konuştu.
* Bir yandan kendi işi için koşturan Hakan Solak, yönetim kurulu üyesi olarak aile şirketine de katkı koymaya devam ettiğini dile getirdi.
* Perakende de elenenlerin olduğunu dile getiren Hakan Solak, “İşini doğru yapan, iyi fiyatla tüketicinin karşısına çıkanın ayakta kaldığı bir süreci yaşıyoruz. Biz alımlarımızı nakit yaptığımız için uygun fiyatla tüketiciye sunabiliyoruz” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları