Tecavüz tespiti için çocuğa 4 kez muayene!

ERZURUM’da bir kız çocuğu cinsel istismara uğradığını söyleyerek polise başvuruyor.

Haberin Devamı

Genital muayeneye gönderiliyor. Zarda yırtık ve çatlak tespit ediliyor. 

Niyeyse, savcılık çocuğu yeniden muayeneye gönderiyor. Bu kez yırtığa rastlanmıyor.
Mahkeme “Raporlar arasında çelişki var” diyerek iddianameyi iade edince, savcılık çocuğu üçüncü defa muayeneye gönderiyor. O rapor da bir kenara itiliyor; çocuğun dördüncü kez muayeneye gönderilmesine karar veriliyor.
Pes.

 

*

 

DHA’dan Hümeyra Pardeli’nin haberinde çocuğun babası isyan ediyor:
“Kızımın psikolojisi bozuldu. Yemiyor içmiyor, psikolojik tedavi görüyor. Yeniden çocuğumu muayeneye götürmem. Üç kez götürdüm, erkeklerin önünde muayene edildi. Her defasında ağlayarak geri getirdim.”

 

*

 

Haberin Devamı

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği kurucularından avukat Yasemin Öz “TCK, penetrasyon olmasını veya olmamasını iki ayrı eylem olarak değerlendiriyor; penetrasyon odaklı bir suç sistemi kurmuş. Bu, ataerkil bakış açısıyla ilgili. Velev ki bir erkeğin eli kadın istemezken ona değmiş olsun... Hiç kimse kimsenin vücuduna rızası olmadan dokunamaz” diyor.

 

*

 

Avukat Habibe Yılmaz Kayar, bir suçun delilini elde etmek için muayene istenebileceğini ve fakat davanın kaderinin bu muayene sonucuna teslim edilemeyeceğini vurguluyor; “Dosya bir bütün; bunun içerisinde mağdurun beyanları var, tanıklar var, diğer yasal deliller var. Genital muayene onun yalnızca bir parçası” derken, “Mağdur buna razı olmasa ne olacak?” diye soruyor.

 

*

 

Sivil toplum aktivisti Fatma Çiğdem Aydın cinsel istismarın ardından kız çocuğunu defalarca genital muayeneye göndermenin travmayı tekrarlatmak anlamına geldiğini söylüyor: “Bedeninize isteğiniz dışı bir şey olmuş mu diye birileri bakıyor. Bu ağır bir şey. Buna maruz kalan kişi açısından, aslında bu teşhis için yapılan işlemin cinsel saldırıdan farkı yok. Bu muayenenin yapılması şartsa en azından bir psikolog nezaretinde olması gerekir.”

 

*

 

Haberin Devamı

Bu olay özelindeki hataları ise Avukat Hülya Gülbahar şöyle değerlendiriyor: “Yasalara göre muayenenin diğer kişilerin göremeyeceği ve duyamayacağı bir ortamda yapılması esastır. Talebe rağmen bir kadın hekimin bulunmasına olanakların elvermediği durumlarda; muayene sırasında hekim ile birlikte bir başka kadın sağlık personelinin bulundurulmasına özen gösterilir. Bu olayda muayene defalarca, yanlış kişilerce ve yabancılar önünde yapılmış.”
2014’te yapılan yasa değişikliğine atıfla artık ruh sağlığı raporunun istenmediğini ve bunun davaları olumsuz etkilediğini söyleyen Gülbahar “Bu olayda belki de en önemli delil psikolojik rapor olacaktı. AİHM de psikolojik raporu çok önemsiyor” diyor.

 

*

 

Haberin Devamı

Cinsel istismar mağdurlarını defalarca muayeneye göndermek az rastlanan bir durum değil. Onu bırakın, üç yıl evvel, cinsel istismara uğrayan 3 kız çocuğunu istemedikleri için muayene etmeyen doktora hapis istemiyle dava açıldı.
Suçu neydi?
Rızası olmayan çocukların beden bütünlüğüne dokunmamak.
Buyurun buradan yakın.

 

*

 

Konu cinsel istismar olduğunda bu muayene çocuklar ve kadınlar için travmatik. Bunu bilmek, anlamak için illa çocuk veya kadın olmaya gerek yok. Mağduru tekrar tekrar muayeneye gönderdiğinizde, onu tekrar tekrar mağdur ediyorsunuz.
İkincil mağduriyetlerin önlenmesi temel felsefe olamadığı için, ülkemizde yargılama süreçlerinde kadınlar ve çocuklar kapı kapı dolaştırılıyor, defalarca muayeneye zorlanıyor, saldırganla karşı karşıya getiriliyor.
Bir çocuğu defalarca iç beden muayenesine göndermek, en basitinden psikolojik şiddettir.
Bunun bilinmesi, görülmesi ve önüne geçilmesi gerekir.

Yazarın Tüm Yazıları