'İstanbul' heykeli Tevfik Fikret’e cevap veriyor

“Küstah, eli belinde, burnu havada. Kendi güzelliği ile büyülenmiş. Kimseye kendini göstermeyen, aldırmayan ama hissettiren, o örtüyü asla kaldırmayan bir İstanbul.”

Haberin Devamı

Bu sözlerle anlatıyor sanatçı Taner Ceylan 2 metre 10 santimetre boyundaki mermerden yaptığı ‘İstanbul’ heykelini. Rönesans döneminin klasik heykellerini andıran, ışık geçirecek denli ince bir işçilik.

İstanbul heykeli Tevfik Fikret’e cevap veriyor

Evini ve atölyesini taşıdığı Olimpos’ta zeytinlikler arasında dolaşırken aklına düşmüş bu heykel ya da görmüş orada Taner Ceylan. Yakın arkadaşı ve öğrencisi Hakan Çınar’la paylaşmış fikrini ve bir Afyon mermerinden oyarak yaratmışlar tül bir örtüyle kapanmış kendini beğenmiş İstanbul’u. Taner Ceylan’ın Kanlıca’daki Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı’nda açtığı ‘Âheste Çek Kürekleri, Mehtâb Uyanmasın’ sergisinin en dikkat çeken eseri bu. Sergi ismini Yahya Kemal Beyatlı’nın ‘Çubuklu Gazeli’ şiirinden alsa da başka bir şiire cevap veriyor adeta bu heykelle.

Haberin Devamı

Yalının bahçesinden Boğaz’a bakarak, karşı kıyıda, Aşiyan’da 120 yıl önce kendisine “Örtün, evet, ey felâket sahnesi... Örtün artık ey şehir / Örtün, ve sonsuz uyu, ey dünyanın koca kahpesi!” diye seslenen Tevfik Fikret’in ‘Sis’ şiirine...

İstanbul heykeli Tevfik Fikret’e cevap veriyor

CEM ADRİAN CANLANDIRDI

İstanbul’u önce mermerden bir heykele dönüştüren Ceylan, onu daha sonra da canlandırdığı bir video hazırlamış. Yalının alt katında gösterilen videoda heykeli ‘Hicaz’ adlı bestesi ve bedeniyle Cem Adrian canlandırıyor.

Bizans’tan Osmanlı’ya ve günümüze uzanan süreçte İstanbul’un kökleriyle ve bugünüyle kurduğu çok özel ilişkiyi eserlerine taşıyor Taner Ceylan, 15 yıl sonra İstanbul’da açtığı bu sergisiyle. Gizli kalmış eski hikâyeleri, görüntüleri hayal ettiği şekilde tamamlayarak aktarıyor izleyicisine.

Sanatçı ‘Kayıp Resimler Serisi’ ile başlayan tarih keşfini Jean-Léon Gérôme, Van Dyck gibi ustaların izinden giderek Osmanlı Devleti’nin anlatılmayan hikâyeleri ile sürdürüyor. Sergiyi 15 Ekim tarihine kadar görebilirsiniz.

SÜRPRİZ NİŞAN

İstanbul heykeli Tevfik Fikret’e cevap veriyor

GEÇEN haftanın yoğun sanat maratonunu sürpriz bir nişan töreniyle kapattık. Hollanda Başkonsolosluğu, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın 50’nci yaşını kutlamak için bir davet düzenledi. Davetin asıl nedeni ya da bir diğer amacı ise sonradan anlaşıldı. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, bu yıl 50’nci yaşını kutlayan İKSV’ye katkıları ve Türkiye-Hollanda arasındaki kültürel işbirliğinin sürekliliğinde oynadığı rol nedeniyle ‘Hollanda Kraliyet Nişanı’na layık görülmüştü. Ve nişan töreni gecenin sürpriziydi. Taner’e nişanı, 21 Eylül akşamı Hollanda’nın Türkiye’de görevine yeni başlayan büyükelçisi Joep Wijnands tarafından takdim edildi. Tören resmi olsa da sonrasında hava canlı müzik sayesinde gerçek nişan eğlencesine döndü. Görgün’ün dördüncü nişanı bu. Kültür sanata adanmış bir hayat için az bile. Nicelerine...

Haberin Devamı

DEVABİL KARA’DAN CAM ALTI SERGİSİ

RESSAM Devabil Kara’nın 32’nci kişisel sergisi Eskişehir Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda açıldı. ‘Ters-Yüz’ ismini taşıyan sergi, 50x50 cm boyutlarında cam üzerine farklı soğuk resim tekniğiyle üretilmiş resimlerden oluşuyor. Kara, zengin halk sanatlarımızdan olan ve kendine özgü karakteristiğiyle ilgi çeken cam altı resimlerini, toplumun kendi öz değerlerinden beslenen, çoklu öğeleri içinde barındıran bir teknik olarak tanımlıyor ve şöyle diyor: “Geleneksel cam altı resimleri, Anadolu insanının renkli imgesel dünyasını yansıtır. Bu tekniğin bir yandan kısıtlayıcı diğer yandan deneysel ve sürprizlere açık oluşu, heyecan verici deneyimleri açığa çıkarır. Renkler üst üste kullanıldığında birbirini örtüğü zaman düzeltme, rötuş yapma olanağı vermez. Aynı zamanda cam altı resimler dış koşullara dayanıklılığı ve camın parlaklığını kaybetmemesi açısından da kalıcılığın sağlanması adına pratik bir yöntemdir. Benim için kendi sanat anlayışımı farklı deneysel yöntemle ortaya koymam açısından cam altı resim tekniği ilgi çekici, yaşayan bir gelenektir.”

İstanbul heykeli Tevfik Fikret’e cevap veriyor

Haberin Devamı

7 Ekim tarihine kadar sürecek serginin geliri ise maddi olanakları kısıtlı olan başarılı Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencilerine eğitim bursu olarak aktarılacak.

Yazarın Tüm Yazıları