H. Canan Yelken

Eğlenceli dikiş etkinliği

28 Ocak 2021
Dikiş dikme çalışmaları Montessori eğitiminde günlük yaşam becerilerini destekleyecek etkinliklerden biridir. Bu çalışmada çocuğumuz sadece ince motor becerisi değil aynı zamanda el-göz koordinasyonu da sağlamış olur.

Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim; okul öncesi dönemde bu tarz etkinliklere yer vermek çocuğumuzu kalem  tutma ve yazmaya hazırladığı gibi öz becerilerini geliştirmesine, kendi kendine yetebilir hale gelmesine zemin hazırlayacaktır. Günlük yaşam becerilerini bir yetişkinden bağımsız halde kendi yapabilen çocuk duygusal açıdan da daha özgüvenli bir birey haline gelecektir.

Bu tarz dikiş çalışmalarına başlarken ilk adım; çocuğumuzun kendine zarar vermesini engelleyecek plastik iğne gibi materyallerin kullanılması ve her çalışmada olduğu gibi çocuğumuza başarısızlık hissi yaşatmadan basitten zora doğru oyunlar hazırlamalı, aynı zamanda çocuğumuzun kolay kavrayabileceği karton ya da köpük tabak gibi materyaller seçilmelidir. Gelelim oyunumuzun hazırlanışına…



Materyaller: Karton parçası, plastik iğne, renkli elişi kağıtları, yün ip, delikli zımba (yoksa delikleri bir tornavida yardımıyla da açabilirsiniz)

Yazının Devamını Oku

Pipet ile yapılan eğlenceli etkinlik: Riddle Cube

25 Ocak 2021
Yapımı zor gibi görünse de aslında çok kolay olan ‘riddlecube’ bir zeka oyunudur. Türkçe’ye çevrildiğinde zaten anlamı da bilmece küpüdür.

Çocuğunuzun yaratıcı düşünme ve akıl yürütme becerisini gerçek deneyimler aracılığıyla kazanmasını sağlayacak bir materyaldir. Aynı zamanda yapması oldukça eğlenceli olan bu oyunda odaklanma ve dikkat becerisi, el göz koordinasyonu ve ince motor becerileri gelişimi de desteklenecektir. Oyunu ilk önce siz birkaç şablonla hazırlayıp çocuğunuzdan aynısını yapmasını isteyebilir, sonrasında çocuğunuzun dilediği gibi şekiller yapmasını isteyerek hayal gücünü de destekleyebilirsiniz. Emin olun çok yaratıcı şekiller ortaya çıkaracaktır. Sonra çocuğumuzun bulduğu yeni şekilleri de şablona çizebilirsiniz. Hatta daha büyük yaştaki çocuklarımızla 2 tane hazırlayıp zamanla yarışarak daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz. Gelelim oyunumuzun yapımına…

Materyaller: 12 adet aynı boyda pipet, yün ip.

Sunum: ilk önce 6 adet pipeti ipe geçiriyoruz.  Altıgen şekli veriyoruz, 2'şer tane pipeti de iplere geçirip fotoğrafta gördüğünüz şekilde bağlıyoruz. İpe 1 pipet geçirip onların ortasına bağlıyoruz, en son kalan pipeti de küpün boş kalan kısmına bağlıyoruz.

Evet yazarken biraz karışık gibi duruyor ama yapım fotoğraflarını takip ederek ilerlediğinizde  ne kadar basit olduğunu göreceksiniz. (İpleri bağlarken ne çok sıkı ne de gevşek olmalı.)

Yazının Devamını Oku

Evdeki malzemelerle ve çok basit: Çoraptan kardan adam yapımı

14 Ocak 2021
Henüz siz de bizim gibi kar görmediyseniz kardam adamı çoraptan yapmaya ne dersiniz? Üstelik çok pratik ve sadece evdeki malzemeleri kullanarak!

Gerekli malzemeler: Beyaz bir çorap, pirinç, gözleri için düğme ya da boncuk, bunları yapıştırmak için sıcak silikon, bağlamak için ip.



Yapılışı

Çorabı parmak kısmından kesiyoruz, bu kestiğimiz parça kardan adamımızın beresi olacak. Uzun parçanın tersini çevirip kestiğimiz yerden iple sıkıca bağlıyoruz, tekrar düzünü çevirip içine pirinç dolduruyoruz.

Uç kısmını da iyice bağladıktan sonra kafa ve gövdesini ayırmak için yine iple bağlıyoruz. Şimdi gözlerini yapıştırıyoruz.

İsterseniz benim gibi minik keçe parçalarından ağız burun çizip yapıştırabilirsiniz. Ya da sadece boncuk da kullanabilirsiniz. Ben atkısını da kırmızı keçeden yaptım, onun yerine siz ip, kurdele gibi evinizde ne varsa uyarlayabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Kendin yap - Dekoratif şömine

6 Ocak 2021
Evde olduğumuz bu soğuk kış günlerinde şömine karşısında oturup kahvenizi yudumlayıp, kitabınızı okuduğunuzu hayal edin. Ne iyi gelirdi değil mi? Eğer siz de benim gibi gerçeğine sahip değilseniz en azından dekoratif bir şömine yaparak evinizin atmosferini güzelleştirebilirsiniz.

Bunun için ihtiyacınız olan;

Malzemeler: Büyük karton kutular, koli bandı, kaplamak için eli şi kağıdı (Ben büyük boy resim defterinin yapraklarını kullandım ama A4 sayfaları da işinizi görür), stick yapıştırıcı, bulaşık süngeri (baskı yapmak için), parmak boya. İçini aydınlatmak isterseniz  led.

Yapılışı

Elimde olan boş kutuları fotoğraflarda gördüğünüz gibi koli bandı kullanarak  birleştirdim.

Beyaz kağıtlara stick yapıştırıcı sürerek her yerini kapladım. Ben taş görüntüsü vermek için kırmızı parmak boya kullandım ve bunu sünger baskısı yaparak uyguladım.

Yazının Devamını Oku

Tuz seramiğinden yılbaşı süsleri yapımı

30 Aralık 2020
Sadece un, tuz ve su kullanarak birbirinden güzel süsler yapabilirsiniz. Ve çok uzun yıllar saklayabilirsiniz. Bütün hatıralar kıymetlidir ama öellikle çocuğunuzun el izi mükemmel bir anı olacaktır.

Her yıl oğlumun el izini çıkarıp ne kadar büyüdüğüne beraber şahit olmak inanılmaz bir tecrübe bizim için! Ben bu sefer yılbaşı temalı hazırladım ama bu malzemelerle çocuğunuz için meyveler, sebzeler, hayvan figürleri gibi aklınıza gelebilecek birçok şey yapabilir ve oyun kurabilirsiniz. Gelelim yapılışına;

Gerekli malzemeler: 1 bardak un, 1 bardak tuz, yarım bardak su.

Ben gördüğünüz tüm bu süsleri 2 ölçüden elde ettim. Renklendirmek için akrilik boya ya da sprey boya da kullanabilirsiniz. Işıl ışıl olması için sim şahane bir seçenek.



Yazının Devamını Oku

Yılbaşı temalı kapı süsü yapımı

29 Aralık 2020
Oğlumla beraber çıktığımız doğa yürüyüşlerinde oyunlarımızda kullanmak için kozalak toplarız. Baktım epey birikmiş, hemen değerlendirmeye karar verdim.

Ben dışardan hiçbir malzeme satın almadım. Sadece evde olanları değerlendirdim. Tabii ki daha süslü de olabilirdi ama bu görüntü beni ziyadesiyle mutlu etti. Umarım sizler de beğenirsiniz. Üstelik yapımı da oldukça basit…

Gerekli malzemeler: Karton, dilerseniz üzerine sarmak için tül, bolca kozalak, yapay çam dalları (ben yılbaşı ağacımızdan kestim) sim. Yeni yılın en bilindik süsü kokina çiçekleridir ama ben bulamadığım için etkinlik malzemelerimizden kırmızı ponponları kullandım. Hepsini yapıştırmak için ise sıcak silikon gerekiyor.

Ben fiyongu kırmızı keçeden yaptım, eğer varsa kurdele de kullanılabilir. Kapı süsümüzü asmak için ise herhangi bir ip ya tül gerekiyor.

Yapılışı

Kozalakları 2-3 saat çamaşır suyu döktüğüm suda beklettim. Bu işlemi temizlenmeleri için yapıyoruz. Suda bekleyen kozalaklarımız haliyle kapanacaktır. Bu da çocuklarımız için ilginç bir deney ve gözlem aşaması olacaktır.

Yazının Devamını Oku

Kendin yap: El yapımı kar küresi

28 Aralık 2020
Yeni yıl yaklaşıyor ve benim için yeni yılın olmazsa olmazlarındandır kar küresi. Galiba hiç kar yağmayan bir şehirde doğmuş olmam ve sonrasında da yine hiç kar yağmayan bir ülkede yaşadığımdan hep çok sevmişimdir kar kürelerini.

Baktım kimse de hediye etmiyor, 3 sene önce oğlumla beraber kendim yapmaya karar verdim ve her yeni yılda kendimize özel bir kar küresi yapıyoruz artık.

Üstelik yapımı da çok basit! Sadece eczaneden gliserin almanız gerekecek, onun dışında evdeki malzemeleri kullanarak çocuklarımızın da çok seveceği bir kar küresi yapabiliriz.



Gerekli malzemeler: Boş bir kavanoz, su, gliserin, sim, içine koymak için dilediğiniz minyatür oyuncak (ağaç, ev, kardan adam, penguen, araba, bebek vb). Ben evde olan noel baba figürü ve oğlumun oyun setlerinin birinin içinden çıkan çam ağacını kullandım. Kavanoz kapağına zemin olarak yuvarlak strafor köpük keserek yapıştırdım ki hem oyuncaklar daha net görünsün hem de daha sağlam olsun. Eğer evde köpük yoksa zemin olarak yine oyuncak setlerinden çıkan yapay çim gibi şeyler de kullanabilirsiniz. Daha önce denemiştim çok güzel görünüyor o da. Ve bütün malzemeleri yapıştırmak için sıcak silikon gerekiyor.


Yazının Devamını Oku

Bebeklerin ince motor gelişimini desteklemeye yönelik harika aktivite

9 Aralık 2020
Bebeğimiz yürümeye başladıktan sonra ulaşabildikleri her şeye dokunmak, incelemek ister yani merak ve keşif dönemi başlamıştır. Evin içinde onlar için tehlike oluşturabilecek nesneleri kaldırıp özgürce gezinmelerine olanak sağlamalıyız. Bu dönemde gelişimlerine uygun oyuncaklarla ince motor ve kaba motor becerilerini desteklemek oldukça önemlidir.

Daha önceki yazılarımda kaba motor ve ince motor becerileri nelerdir, ayrıntılı olarak yazmıştım. Bebeklerin ince motor ve kaba motor gelişimlerini desteklemek için oyuncaklar satın alabilir aynı zamanda evdeki malzemelerle bu oyuncakları kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Bugünkü oyun önerim küçük yaş grubundakilerin ince motor gelişimlerini destekleyecek ve özellikle ilgilerini çekecektir. Malum bu dönemde bir şeyleri söküp takmaya ayrı bir ilgileri oluyor :)

Üstelik bu tür etkinlikler bebeklerin duygusal gerilimlerinin azalmasına ve sakinleşmesine yardımcı olur, ilk zamanlar dikkat ve odaklanma süreleri oldukça kısadır, panik yok! Her çocuğun gelişimi farklı olduğu gibi ilgi alanı da farklı olacaktır. Eğer hazırladığımız oyun dikkatini çekmediyse ısrar etmiyoruz, kaldırıp başka bir zaman tekrar sunuyoruz. Önemli olan bebeğimizi gözlemleyip gelişimine uygun oyun ve oyuncaklarla desteklemek ve tabii en önemlisi huzurlu ve sevgi dolu bir ortamda bol bol vakit geçirmek. Gelelim oyunumuzu hazırlamaya;

Materyaller: Ayakkabı kutusu, kulak temizleme çubuğu, boya, mantarların üzerindeki benekler için beyaz nokta sticker (yoksa beyaza boyayarak da yapabilirsiniz)

Yazının Devamını Oku