İş dünyasının Afrodisias tutkusu

AŞK ve bereket tanrıçası Afrodit’e adanmış olan, dünyanın ilk heykeltıraşlık okulunun açıldığı antik çağların önemli şehri Afrodisias için iş dünyası seferber olmuş durumda.

Haberin Devamı

Afrodisias, Efes’i ayrı tutarsak diğer antik şehirlere göre azıcık daha şanslı.

 

Zira Sevgi Gönül’ün öncülüğünde 30 yıl önce kurulmuş olan, bugün başkanlığını Ömer Koç’un yaptığı Geyre Vakfı’nın koruyucu kanatları altında.

 

Geyre Vakfı, Afrodisias’taki muhtelif projelere yaklaşık 15 milyon dolar aktarmış.

 

Antik şehirlerin gün ışığına çıkması öyle kolay olmuyor.

 

Uzun yılların yanı sıra yüklü bütçeler gerekiyor.

 

Arkeolojik kazıların can damarı sponsorluk.

 

Haberin Devamı

İş dünyasının Afrodisias tutkusu

 

2008 yılında açılışına katıldığım, Afrodisias Müzesi’ne ek “Sevgi Gönül Salonu” ndaki rölyefler sponsorlar sayesinde restorasyondan geçmişti.

 

Koç ailesinin fertleri başta, iş dünyasının önde gelen isimlerinin sahiplendiği, Sebasteion Tapınağı’nın kabartma heykellerin her biri birer sanat şaheseri .

 

Aradan sekiz yıl geçtikten sonra iş dünyasından kalabalık bir ekiple yeniden Afrodisias’tayız.

 

Ömer Koç’un katılamadığı gezide gözler Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel’de.

 

İş dünyasının Afrodisias tutkusu

 

SEVGİ GÖNÜL’ÜN TUTKUSU

 

Arsel, Afrodisias’ın 1958 yılında Ara Güler tarafından nasıl tesadüfen bulunduğunu, New York Üniversitesi’nden Prof. Kenan Erim’in 1961 itibaren kazıları nasıl bir tutkuyla sürdürdüğünü anlatıyor.

 

Haberin Devamı

Kazılar için büyük paralar gerektiği için Geyre Vakfı’nın kurulduğunu anlatan Arsel, bir dönem vakfın başkanlığını üstlenen Sevgi Gönül’ün da aynı şekilde tutkuyla çalıştığını söylüyor.

 

Prof. Erim’in 1990 yılında zamansız ölümünden sonra kazıları bugün New York Üniversitesi himayesinde, Oxford Üniversitesi’nden Prof. R.R.R Smith sürdürüyor.

 

Smith, Afrodisias’ta 170 metrelik, palmiye ağaçlarıyla çevrilmiş bir havuzun ortaya çıkartılması için destek arayışında.

 

Ömer Koç ve Ahmet Ertegün’ün destekleriyle bir kısmı ortaya çıkan havuzun eski günlerine kavuşması için gereken miktar yılda 200 bin dolar.

 

YERLİ, YABANCI SPONSOR

 

Önceki gün Semahat Arsel ile Prof. Smith’i can kulağıyla dinleyenler arasında.

 

Haberin Devamı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, STFA Yönetim Kurulu üyesi Alp Taşkent,  Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan vekili İdil Yaşar Yiğitbaşı, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Canan Edipoğlu gibi isimler var.

 

Taşımacılıkta bir dünya devi olan Mearks’in, İzmir Ayazağa’da APM Terminals olarak  yıl sonunda hizmete sokacağı limanın genel müdürü Mogens Wolf Larsen, Rahmi Koç’un yakın dostu Yunanistan Odalar Başkanı Nicholas Vernicos da Afrodisias’a gelenler arasında.

 

Yeni rölyeflerin restorasyonu için, 2009 yılında Unesco’nun geçici Dünya Miras listesine giren Afrodisias’ın geleceğe taşınması için hem yerli, hem yabancı sponsorlara ihtiyaç var.

 

Haberin Devamı

Geyre Vakfı’nın Yönetim Kurulu üyeleri Sennur Hamamcıoğlu, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın başındaki Tülay Güngen gibi gönüllü elçilere de.

Yazarın Tüm Yazıları