Kurban ve Bayram -1-

Kelimenin tam anlamıyla ‘ahir zamanı’ yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Her gelen bayram, geçen bayramı aratıyor. Halbuki geçen bayram da buruk geçmişti, şimdiki bayram ondan da hüzünlü.

‘Her gelen yeni gün geçeni arattığına göre, hiç mi iyi günümüz olmayacak?’ diye soruşunuzu duyar gibiyim. Elbette olacak, hem de çok güzel günlerimiz olacak lakin gelecek tüm bu güzelliklerin, adeta şimşek gibi yanması ile sönmesi bir olacak.

Tıpkı boğazı sıkılan insanın, ölmemesi için biraz gevşetilip nefes almasına müsaade edilmesi gibi. Biraz nefeslendikten sonra, sıkma işlemi tüm şiddetiyle devam edecektir.

İnsanlar arasındaki münasebetlere (ilişki), meydana gelmekte olan tabiat olaylarına (deprem, sel, yangın vb.), yine insanın çevre ile olan ilişkilerine ve hepsinden önemlisi insanın bizzat kendisine yapmakta olduğu kötülüklere bakın; bindiğimiz (bindirildiğimiz) bu alametle, hızla kıyamete gittiğimizi siz de görürsünüz.

Haberin Devamı

Ne demişler: ‘Kendine acımayana acınmaz!’ Günümüz insanı kendine acımıyor ki başkalarına acısın. Saygısız ve merhametsiz toplumdan ne beklenebilir?

Kesilen kurbanların etleri elbette Allah’a ulaşmaz; Allah’a ulaşan, ‘o’nun emrini üstün bilip saygı göstermek ve emrini ihlasla yerine getirip ‘o’na yakın olmaktır.

İşte bu denli kurbanın (yakınlık kazanmak) nasıl olması gerektiğinin en güzel örneğini sevgili Peygamber Efendimizde görüyoruz. Günümüzde kimi nasipsizler, ‘Peygamber’siz Kuran diyerek, şeytanın yolunu tutup başkalarını da yoldan çıkarmaya gayret etmektedir.

Halbuki Hz. Peygamber (aleyhisselam) bizzat vahye muhatap olan ve onu en iyi anlayan ve yaşayandır. Diğer bir ifadeyle sevgili Peygamberimiz, yaşayan Kuran’ın ta kendisidir.

Neymiş efendim, illa kurban kesmekle yakınlık kazanılmazmış. Bunun sayısız, bir sürü yol ve yöntemi de varmış. Onları yaparak (mesela hastaya ilaç almak vb.) da pekâlâ yakınlık kazanılırmış.

İlla da hayvan kesmenin ne manası varmış?

Hayvan kesmenin dışında yakınlık (kurbiyet) kazandıran tüm ibadet ve taatler için kimsenin elini tutan yok. İsteyen istediği hayrı ve hasenatı yapabilir. Peki, bunları yapan veya yapmayan kimilerinin, kurban kesilmesine karışmaları, kurban kesmek isteyenlerin ellerini tutmak istemeleri nedendir?

Haberin Devamı

Hangi sebeple bu işe karşıdırlar? Her gün yüz binlerce hayvan kesilip kasaplarda, marketlerde teşhir edilirken kimseden ses çıkmıyor. Müslüman, ibadet kastıyla kestiği zaman, sözüm ona ‘katliam’ ve ‘vahşilik’ oluyor.

Hadi oradan!

Kurban ibadetindeki kardeşliğin, paylaşmanın ve hepsinden önemlisi Cenabıhak’ın emrine uymanın ve ‘o’nun sevgili Resulüne tabi olmanın hazzını tatmamışlar ki ondaki yakınlık lezzetini nereden bilecekler?

Bilmedikleri için de düşman oluyorlar. Zira insan bilmediğinin düşmanıdır diye boşuna söylememişler.

Sevgili okuyucularımın Kurban Bayramlarını en içten duygularımla kutluyor ve hayırlara vesile olmasını diliyorum.    F. B.

Yazarın Tüm Yazıları