Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

Tam detaylı bir Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denklik yönetmeliği yazmaya hazırlanmıştık ki bu eksik ve mantık hatasının bol olduğu yönetmelik değişikliğinden dönüldüğü kararı açıklandı.

Haberin Devamı

Dolayısıyla bir problem kalmamış gibi görünüyor. Ancak bu tarz düzenlemelerin geleceğine bir ışık tutabilmesi açısından ve mevcut durumu anlatabilmek için birkaç not iletmek isterim yine de. 15 Mart sabahı YÖK’ün düzenleme yaptığı denklik yönetmeliğine göre, öğrenci hangi okulda hangi programda okumuş olursa olsun, dünyanın en iyi üniversitelerinden de kabul alsa YKS barajına tabi tutuluyordu. Sınava sadece 2.5 ay kala ve hatta sınav kayıtları da kapanmışken böyle bir kararın çıkması hem biz danışmanları hem de aileleri fazlasıyla tedirgin etmişti doğal olarak. Bu değişikliği gördüğümde bazı kritik noktalarda çok ciddi bilgi eksikleri olduğu hemen anlaşılıyordu.

Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

Haberin Devamı

Örneğin Türkiye’de artık devlet okullarında bile verilmeye başlanan uluslararası müfredatları (IB, A-level, Abitur gibi) bitiren çocukların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında eğitim alan çocuklarla aynı kefeye konması büyük bir haksızlık oluşturuyordu. Bildiğiniz gibi bu programlar çok ağır üniversite derslerinin, proje ve etkinliklerin merkeze alındığı oldukça yoğun programlar ve buralarda eğitim alan çocuklar zaten yurt dışı üniversiteleri hedefleyen dolayısıyla YKS’yi ön planda tutamayan öğrencilerdi. Diğer bir dezavantajlı grup ise yine dünyanın sayılı üniversitelerinden geçen sene kabul almış ve o üniversitede hazırlık eğitimi alan öğrenciler olmuştu. Zaten birleşik bir eğitimi almaya hali hazırda o ülkede olan (foundation) ve Türkiye eğitim sistemiyle bağını fiilen de koparmış olan öğrencilerin de bu sepete dahil edilmesi, yine kuşlardan yüzmeyi, balıklardan koşmayı beklemek gibi bir beklentiydi. Benzerlerini artırabileceğimiz pek çok örnekte olduğu gibi YÖK’ün aldığı bu kararın doğrudan mağdur ettiği binlerce çocuk adına, sektörümüzün özellikle çok sağlıklı, telaşsız ve işin aslını her platformda anlatarak kısa bir sürede bu yanlıştan dönülmesini sağlamasından dolayı ise çok mutlu oldum. Derdimiz hiçbir zaman çocuklarımızın sırf adı yurt dışı olduğu için kalitesiz eğitimler alması, tabiri caizse YKS’yi by-pass etmesi olmadı, bu tarz okul ve programlar için gerekli tüm kısıtlamaların uygulanmasını da destekledik üstelik. Ancak zaten dünyanın en iyi okullarının çok rekabetçi kabul koşullarını aşıp buralarda öğrenci olabilme hakkı kazanmış çocuklarımızın önüne bir set çekmeye, işlerini zorlaştırmaya da kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum. Başta hepimizi üzse de yapılan hatadan dönülmüş olması ve hızlıca bir telafi yönetmeliği açıklanmış olması bu 10 günlük can sıkıcı sürecin sonunda içimize su serpen bir gelişme olmuş oldu. Emeği geçen, çocuklarımız için mücadele eden herkese ve tabii ki öğrenci ve ailelerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLARI DERNEĞİ ÇEŞME ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

Geleneksel YEDAB Çeşme Zirvesi sona erdi. 28-30 Mart 2024 tarihlerinde Çeşme Boyalık Beach Hotel’de gerçekleştirilen YEDAB Summit’de 27 uluslararası okul ve 60’ın üzerinde Türkiye’nin önde gelen acentası buluştu. Yeni sezon planlamaları, güncellemelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Yakın tarihe kadar yurt dışı dil okulları, liseler ve üniversitelerle görüşmek için dünyanın farklı yerlerindeki fuarlara katılmak zorunda kalan Türk acentalar, son yıllarda sayıları artan bu etkinlikler sayesinde Türkiye ev sahipliğinde en güncel bilgilere ulaşıp, okullarla iş birliklerini güçlendirebiliyorlar.

Haberin Devamı

 Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

Bu alandaki en önemli çalışmalardan birine imza atan Yurt Dışı Eğitim Danışmanları Derneği de (YEDAB) artık gelenekselleşen ve her yıl tekrar edilen YEDAB Çeşme Summit ile çok faydalı ve verimli bir organizasyonu daha geride bırakmış oldu. İlk gün, katılımcı okulların programları ve ayırt edici özellikleriyle ilgili yaptıkları mini sunumlarla başlayan programda takip eden iki gün boyunca, danışmanlar tek tek tüm okullarla birebir toplantı yapma imkânı buldu. Oldukça yoğun ve bir o kadar da sıcak bir atmosferde geçen bu zirve için YEDAB’ı ve sektöre dair bitmeyen kişisel çabalarından ötürü Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yılmaz hocamı kutluyorum.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

Günün Sözü: “Hayatın boyunca üzerinde en çok çalışacağın proje sensin!” (Anonim)

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazarın Tüm Yazıları