Ebru Doğdu

Bir haftalık kısa bir ara

15 Nisan 2024
Değerli okurlar... Bayram yoğunluğu nedeniyle bu haftalık kısa bir ara...

Haftaya görüşmek üzere...

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazının Devamını Oku

İnsanlar söylediklerinizi değil hissettirdiklerinizi unutmazlar

8 Nisan 2024
Fotoğraftaki kırmızı pabuçlar eminim hepiniz de bir duygu oluşturmuştur. Kocaman kadın, geçen gün bayram alışverişine çıktım ve kendime bu kırmızı pabuçları aldım.

Fotoğrafını çekip anneme gönderdim çünkü küçükken annem bana bir bayramda kırmızı rugan ayakkabılar almıştı. Şimdi dolabı açıp açıp bakıyorum ve gülümsüyorum.

Çünkü küçükken bayramlarda alınan eşyalar değil de aslında o eşyaları size alıp başucunuza koyanlardır gerçek değerler. Çocuklar aslında hissettirdiğiniz duyguları hatırlarlar, şanslıysanız ve sevgi dolu büyütülüyorsanız kırmızı ayakkabı alamasanız da olur. Ama ayakkabıyı alıp çocuklarınıza sevgiyi hissettiremezseniz işte o maalesef olmuyor.

GURBETTE BAYRAM

Bayramda bir arada olmanın önemini ailem hep yaşattı şükür ama yaş aldıkça hele ki ergenlik çanları çalmaya, kendimizi bir şey sanmaya başladığımızda ‘bu bayramda gitmesem atlasam olur’lar başlar. Ama sonra kavak yelleri esmeyi durdurunca şanslıysanız ve eğer hâlâ hayattalar ise anne ve babanız sizi aynı hasretle oldukları yerde bekler dururlar. Her seferinde yanlarına koşmaya başlarsınız. Ama gurbeti seçmiş hayallerinizin, başarının peşinden koşmuşsanız, mesela biletler çok pahalı gelmiş ise ve ‘amaaan bu bayram da burada olayım’ demişseniz işte o sabah kalktığınızda gün nedense aymaz. Boğazda bir düğüm, ‘yok canım ağlamayacağımdır herhalde’ dersiniz. Yutkundum tamam geçti. ‘Ben bir annemi arayayım’, hayda arayamıyorum. ‘Tamam tamam hazırım şimdi arayayım ağlamayacağım söz kendime’ der ama anne ve babanızın yüzünü video aramanızda görür görmez iniverir yaşlar gözlerinizden. Ve söz verirsiniz kendinize bundan sonra; ‘Her bayram gideceğim yanlarına.’ İşte gurbette bayram böyledir. Yani aslında gurbette bayram bayram tadında değildir.

ÖĞRENCİLER TATİLDE NE YAPMALI?

Çok sıkıcı bir başlık değil mi? Devamında ‘ders çalış, ödev yap’ falan bekliyorsunuz biliyorum ama ben öyle demeyeceğim. ENDORFİN VE DOPAMİN SALGILAYIN ÇOCUKLAR! Endorfin mutluluk hormonudur ve mesela spor yaparken koşarken oynarken salgılarsınız, mutluluk hormonu sadece endorfin değildir. Bilinen 4 hormon aşağıdaki gibidir.

Yazının Devamını Oku

Yükseköğretim Kurulu yürekleri hoplattı

1 Nisan 2024
Tam detaylı bir Yükseköğretim Kurulu (YÖK) denklik yönetmeliği yazmaya hazırlanmıştık ki bu eksik ve mantık hatasının bol olduğu yönetmelik değişikliğinden dönüldüğü kararı açıklandı.

Dolayısıyla bir problem kalmamış gibi görünüyor. Ancak bu tarz düzenlemelerin geleceğine bir ışık tutabilmesi açısından ve mevcut durumu anlatabilmek için birkaç not iletmek isterim yine de. 15 Mart sabahı YÖK’ün düzenleme yaptığı denklik yönetmeliğine göre, öğrenci hangi okulda hangi programda okumuş olursa olsun, dünyanın en iyi üniversitelerinden de kabul alsa YKS barajına tabi tutuluyordu. Sınava sadece 2.5 ay kala ve hatta sınav kayıtları da kapanmışken böyle bir kararın çıkması hem biz danışmanları hem de aileleri fazlasıyla tedirgin etmişti doğal olarak. Bu değişikliği gördüğümde bazı kritik noktalarda çok ciddi bilgi eksikleri olduğu hemen anlaşılıyordu.

Örneğin Türkiye’de artık devlet okullarında bile verilmeye başlanan uluslararası müfredatları (IB, A-level, Abitur gibi) bitiren çocukların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında eğitim alan çocuklarla aynı kefeye konması büyük bir haksızlık oluşturuyordu. Bildiğiniz gibi bu programlar çok ağır üniversite derslerinin, proje ve etkinliklerin merkeze alındığı oldukça yoğun programlar ve buralarda eğitim alan çocuklar zaten yurt dışı üniversiteleri hedefleyen dolayısıyla YKS’yi ön planda tutamayan öğrencilerdi. Diğer bir dezavantajlı grup ise yine dünyanın sayılı üniversitelerinden geçen sene kabul almış ve o üniversitede hazırlık eğitimi alan öğrenciler olmuştu. Zaten birleşik bir eğitimi almaya hali hazırda o ülkede olan (foundation) ve Türkiye eğitim sistemiyle bağını fiilen de koparmış olan öğrencilerin de bu sepete dahil edilmesi, yine kuşlardan yüzmeyi, balıklardan koşmayı beklemek gibi bir beklentiydi. Benzerlerini artırabileceğimiz pek çok örnekte olduğu gibi YÖK’ün aldığı bu kararın doğrudan mağdur ettiği binlerce çocuk adına, sektörümüzün özellikle çok sağlıklı, telaşsız ve işin aslını her platformda anlatarak kısa bir sürede bu yanlıştan dönülmesini sağlamasından dolayı ise çok mutlu oldum. Derdimiz hiçbir zaman çocuklarımızın sırf adı yurt dışı olduğu için kalitesiz eğitimler alması, tabiri caizse YKS’yi by-pass etmesi olmadı, bu tarz okul ve programlar için gerekli tüm kısıtlamaların uygulanmasını da destekledik üstelik. Ancak zaten dünyanın en iyi okullarının çok rekabetçi kabul koşullarını aşıp buralarda öğrenci olabilme hakkı kazanmış çocuklarımızın önüne bir set çekmeye, işlerini zorlaştırmaya da kimsenin hakkı olmadığını düşünüyorum. Başta hepimizi üzse de yapılan hatadan dönülmüş olması ve hızlıca bir telafi yönetmeliği açıklanmış olması bu 10 günlük can sıkıcı sürecin sonunda içimize su serpen bir gelişme olmuş oldu. Emeği geçen, çocuklarımız için mücadele eden herkese ve tabii ki öğrenci ve ailelerimize hayırlı olmasını diliyorum.

YURT DIŞI EĞİTİM DANIŞMANLARI DERNEĞİ ÇEŞME ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Geleneksel YEDAB Çeşme Zirvesi sona erdi. 28-30 Mart 2024 tarihlerinde Çeşme Boyalık Beach Hotel’de gerçekleştirilen YEDAB Summit’de 27 uluslararası okul ve 60’ın üzerinde Türkiye’nin önde gelen acentası buluştu. Yeni sezon planlamaları, güncellemelerle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu. Yakın tarihe kadar yurt dışı dil okulları, liseler ve üniversitelerle görüşmek için dünyanın farklı yerlerindeki fuarlara katılmak zorunda kalan Türk acentalar, son yıllarda sayıları artan bu etkinlikler sayesinde Türkiye ev sahipliğinde en güncel bilgilere ulaşıp, okullarla iş birliklerini güçlendirebiliyorlar.

 

Bu alandaki en önemli çalışmalardan birine imza atan Yurt Dışı Eğitim Danışmanları Derneği de (YEDAB) artık gelenekselleşen ve her yıl tekrar edilen YEDAB Çeşme Summit ile çok faydalı ve verimli bir organizasyonu daha geride bırakmış oldu. İlk gün, katılımcı okulların programları ve ayırt edici özellikleriyle ilgili yaptıkları mini sunumlarla başlayan programda takip eden iki gün boyunca, danışmanlar tek tek tüm okullarla birebir toplantı yapma imkânı buldu. Oldukça yoğun ve bir o kadar da sıcak bir atmosferde geçen bu zirve için YEDAB’ı ve sektöre dair bitmeyen kişisel çabalarından ötürü Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yılmaz hocamı kutluyorum.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’de bir ilk: Yurt Dışı Eğitim Simülasyonu

25 Mart 2024
Geçen hafta sonu İstanbul Taksim’de yapılan ‘Yurt Dışı Eğitim Simülasyonu’ ismini ilk duyduğumda kafamda ihtimaller canlanmaya başladı.

İyi bir fikir olduğundan duyar duymaz emindim ama detaylarını ve nasıl yapılacağını da merak etmedim değil. Özellikle İtalya ve Almanya gibi daha önce köşemde de yer verdiğim, son yıllarda üniversite eğitimi için en çok rağbet gören ülkelere dair ailelerin tüm sorularını giderecek bir etkinlik olduğunu fark etmem ise uzun sürmedi. Sırasıyla önce İtalya sonra Almanya Eğitim Simülasyonu olarak Aktif Yurtdışı Eğitim tarafından 16-17 Mart tarihlerinde organize edilen etkinlikte, şu ana kadar düzenlenen fuar ve eğitim günlerinden farklı olarak, tek taraflı bir bilgi akışından öte, gerçek danışmanların ve yurt dışı eğitimi düşünen gerçek aile ve öğrencilerin ortaklaşa deneyimlediği bire bir modellenmiş bir yurt dışı eğitim serüveni canlandırıldı.

BİZZAT KAYNAĞINDAN DENEYİMLEME FIRSATI

Özellikle Avrupa’daki devlet üniversiteleri söz konusu olduğunda, çok farklı aşamaları olan, zaman zaman korkutucu gelen prosedürlere sahip ve uzun soluklu bir başvuru ve kayıt süreci gözlemliyoruz. Tam olarak bu aşamaların her birinde tek tek neler yapacağımızı düşünmek ailelerin gözünde büyüyebiliyor ve süreçte sağdan soldan duyulan doğru yanlış bilgilerle iş iyice içinden çıkılmaz bir hâl alabiliyor. Ailelerin süreci çok daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla iki gün boyunca devam eden bu etkinlik sayesinde veli ve öğrenciler, süreci bizzat kaynağından doğru ve eksiksiz bilgilerle deneyimleme fırsatı buldular. Neler vardı peki simülasyonda? ‘Başlamak bitirmenin yarısıdır’ derler ya, belki de en önemli adım olan karar verme aşamasından başlayan simülasyon, karar verdikten hemen sonrasında bir dizide izlenen yeni bölümler gibi 8 adımda öğrenciliğimizin başladığı ana kadar tüm köşe taşlarını tek tek tecrübe ettirdi ailelere... Okul ve bölüm seçimi, yol haritası, sınav hazırlığı, prototip bir sınav simülasyonu, kayıt yapılması, burs başvurusu, konaklama temini, vize başvurusu, ilk yolculuk gibi stres kaynağı olan hangi korkutucu durak varsa, bizzat o işlemleri yapan danışmanlarca bir bir işlendi.

HAK ETTİĞİ RAĞBETİ GÖRMESİNE SEVİNDİM

Bu etkinliğin patent kaydı için de başvuru yaptıklarını belirten Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü sevgili dostum Burak Yılmaz’la konuştuğumda, başlangıçta ailelerin programın sağlığıyla ilgili çok ciddi kaygıları olduğunu ancak yaklaşık yarım saatlik simülasyon turu bittiğinde tüm ailelerin özellikle teşekkür ederek ve aslında hedefledikleri sürece dair yoğun bir empati duygusuyla programdan ayrıldıklarını anlattı örnekleriyle. Gerçekten de biz yurt dışı eğitim danışmanlarının sahne arkasında yaptığı çok dikkat ve titizlik gerektiren o kadar çok şey var ki, bazen bunlar fark edilmeyebiliyor sürecin heyecanıyla. Bu emek yoğun mesleğin aslında ne kadar önemli olduğunun aileler ve öğrenciler tarafından anlaşılabilmesi açısından da çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Devamında çok ciddi bir talep aldıklarını belirten Yılmaz, etkinliğin ilerleyen dönemde Ankara ve İzmir gibi şehirlerde de planlandığını ve bu yönde özellikle Türkiye’nin farklı şehirlerinden çok ciddi davetler bulunduğunu söylediğinde, bunca emek verilmiş ve kafa yorulmuş farklı bir etkinliğin hak ettiği rağbeti görmesine ayrıca çok sevindim.

EĞİTİMDEN, BİLİMDEN, BAŞÖĞRETMENİN İZİNDEN AYRILMADIĞINIZ AYDINLIK GÜNLERİNİZ OLSUN.

Yazının Devamını Oku

Sayın Eylem Tok ben sizin gibi anneler yüzünden anne olmadım

18 Mart 2024
17 yaşında sekreterlik ile başladığınız kariyerinizde 19 yaşında yaptığınız ilk imzalı anlaşmanız ile büyük bir sıçrayış yakalayıp, kliniğin patroniçesi olmayı başarmışsınız.

Bize ne değil mi? Tamam bize ne. Sonra kariyerinize bu sefer daha niş bir alanda devam etmeye karar verip kitap yazmışsınız lakin onu da hayalet yazar ile yazdığınız söyleniyor. Ama bu sefer sevgilinize, çünkü boşanmışsınız, tüm kitapları aldırıp ‘Çok Satanlar Listesi’ne girmişsiniz. Bize ne? Buraya kadar da tamam. Sevgili ile kavga edilmiş başka yayınevine gidilmiş orada yazı yazamadığınız anlaşılınca yine kavga edilmiş. Sonra bakmışsınız hiç kimse ile anlaşamıyorsunuz ‘bari kendi yayınevimi kurayım’ demişsiniz bu sefer bastığınız kitapların matbaa borçlarını ödememişsiniz. Ama tabii ‘olan olmayanın’ halinden anlamaz, çünkü milyonluk arabalara binip siz bir matbaacıya olan 20 bin TL borcu yok sayarsınız. Bilirim ben sizin gibileri. 20 bin TL sizin için para falan değildir matbaacıya ödemeyi unutursunuz. Bak aklıma gelmişken sizin o sırt çantanızın fiyatı neydi? Neyse çekirge sıçraya sıçraya bugünlere gelmiş. Bize ne ebeveyn ahlaksız ya da sahtekâr ise ama işte öyle olmuyor. Maalesef sahtekâr annenin sahtekâr çocuğu, yalancı babaların yalancı çocukları, ilgisizlik ve maddiyata düşkünlüğünüz ise insana çarpan evladınızın sizi aradığında ‘affet anne araba pert oldu’ demesine sebep oluyor. Çocuk arabaya odaklanmış çünkü siz de ona odaklısınız. Yani yetiştirdiğiniz evlat artık can yakmaya başlayınca o zaman işte ‘sana ne, bana ne’ olmuyor. Ruhunuzu doğurduğunuza aktardınız, eseriniz adeta sizin suya yansıyan bulanık silüetiniz gibi dolaşıyor ortalıkta. İçimiz kalkıyor onu görünce, ne fena değil mi?

Bu evladı doğurduğunuzda ondan bunu yaratacağınızı kendisine söyleseydiniz sizce sizleri anne ve baba olarak seçer miydi? Sanmam. Hafta sonu anne ve babası evde olmayan bir çocuğa ders vermeye çalışan, yalnızlığını almaya çalışan öğretmenler var hâlâ bu ülkede. Canla başla yokluğunuzu azıcık da olsa doldurmaya çalıştığım yıllarım hep aklımda benim. Paranın yalnızlığı alıp götürdüğünü düşündüğünüz sürece bu çocuklar da işte böyle savrulup duracaklar avukat kapılarında. Size bir şey söyleyeyim mi bu çocuklar sizin başınıza ne açsa yeridir. Öyle hak ediyorsunuz ki. Çünkü ebeveynlik ‘her sorunu türlü pazarlık ve oyunlarla çözebilirsin oğlum’ demek değildir, Ebeveynlik başkası yerde can çekişirken sırıtkan oğluna bavul yapmak değildir, annelik, insanların telefonlarını toplayıp hırsızlık, arsızlık yapmak hiç değildir. Bu çocuklar sizi izlemiyor mu sanıyorsunuz, yalancılığınızı, iş yapış şeklinizi, eşiniz ile ilişkinizi eleştirmiyor mu sanıyorsunuz. Ve sonunda da pes edip sizin gibi olmayı seçmiyor mu sanıyorsunuz. Yetiştirme şeklinizin bedelini ödüyorsunuz şu anda. Keşke sadece siz ödeseydiniz, ama 2.5 yaşında babasız kalan bir çocuk da ödeyecek bu bedeli maalesef. Benim gözümde o arabayı siz kullanıyordunuz Eylem Tok. Cem Garipoğlu olayında kendi babama ‘Baba beni saklar mıydın?’ dedim. ‘Ellerimle götürür teslim ederdim’ dedi. Anneme ‘Anne duvardaki kanları siler miydin?’ dedim kadının kanı dondu. Aynı aile, kızı kestikleri koltukta gülerek poz verdi. Ya sahi siz neye gülüyorsunuz? Ortak bir noktanız mı bu sizin.

ANNE DEĞİLSİN ANLAMAZSIN

‘Anne değilsin anlamazsın’cılara cevabım, ‘anne değilim ama insanım.’ Ayrıca da ben öyle bir noktadayım ki hiçbir varlığı bu kadar sevmek falan istemiyorum. Çünkü içimden bir ses anne olsan oğlunu kaçırır mıydın dediğinde, zihnim, oğlumu kaçırmak başka, çarptığı insanların telefonunu almak ambulans, polis aramamak bambaşka diye kıvırmaya başlıyor. Düşüncenin saniye aklımdan geçmesi bile kendimden tiksinmeme sebep oluyor. Ben anne falan olmak istemiyorum arkadaş. Çocuklarını bilmem kaç yaşına kadar adam edemeyen, her şeyi ölçüsüzce veren, yatağını bile toplatamayan, erkek anneliği kavramınızdan, görmüşlüğüm var 16 yaşındaki çocuğun burnunu silen köleliğinizden, kazık kadar adamların çantalarını taşıyışınızdan, beceriksizliğinizden, lüks arabaları şu çocukların altına verişinizden, sahtekârlığı normalleştiren ve öğreten davranışlarınızdan, ağır düşkünlüğünüz ve yapış yapışlığınızdan bu çocuklar bu haldeler ve ben tam da sizin gibi annelerden dolayı anne olmak falan istemiyorum Sayın anne Eylem Tok.

SORULARIM VAR EY TOK

Karnınız tok mu sizin? Ne geçti en son boğazınızdan? Düğüm var mı orda?

Yazının Devamını Oku

Almanya’da eğitim

11 Mart 2024
Bu haftaki konumuz çoğumuzun yakından tanıdığı, azıcık kurcaladığımızda mutlaka tanıdık birilerini bulabileceğimiz Avrupa’nın bizler için en tanıdık yüzü olan Almanya’da eğitim olacak.

Koşulları nelerdir, nasıl bir eğitim beklemeliyiz, çocuklarımız Almanya’da okumak için neler yapmalı, maliyetleri nelerdir gibi sorularımızın tamamını, özellikle Avrupa’daki devlet üniversitelerine uzunca bir süredir öğrenci hazırlayan ve hem lisans hem de yüksek lisans seviyesinde yerleştirmeler yapan Aktif Yurtdışı Eğitim Akademik Direktörü Burak Yılmaz’a yönelttim. Sizler için de keyifli ve çok faydalı bir söyleşi olacağını düşünüyorum.

Burak Yılmaz

*Burak Hocam bu sefer farklı bir ülkeyle tekrar birlikteyiz. Ülke olarak çok iyi tanıyoruz ama sizden eğitim sistemini öğrenmek isteriz. Nasıl bir lisans eğitim sistemi mevcut Almanya’da ve Türkiye’den temel farkları nedir?

Almanya, eğitim almayı planlayan öğrenciler ve aileleri için biraz araştırınca ‘acaba çok mu zor’ sorusunu sordurtan bir ülke. Farklı kurallar ve tabii ki eğitim yöntemlerine dair temel farklar olduğunu düşünüyorum ülkemize kıyasla. Öncelikle lisans eğitimi diğer tüm Avrupa ülkelerinde de gördüğümüz gibi 3 yıl, yüksek lisans ise bizdeki gibi 2 yıl. Yıllık programları incelediğimizde dönem başı ders adedi olarak Türkiye’ye kıyasla daha az ders aldıklarını ancak bu derslere ayrılması gereken zaman ve eforun ters orantılı olarak yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Öğrencilerin iyi bir kondisyona ihtiyacı var, çünkü yıl boyu katılımcı ve etkin bir öğrencilik geçiriyorlar. Sunumlar, ödevler, projeler. Direkt vize-final sisteminin dışında dolayısıyla aslında çok faydalı ama yorucu bir maraton olduğunu söyleyebiliriz. Aynı dersi üst üste birkaç kez vermememiz durumunda ilişiğimizin kesildiği okulların varlığı da ‘zorluk’ endişesini tetikleyen kurallardan biri olarak görünüyor. Ancak hep söylediğimiz gibi doğru analiz ve iyi bir hazırlık bu riskleri bertaraf etmemiz için hem gerekli hem de yeterli oluyor.

*Almanya’da üniversiteye başvurmak için hangi adımlar takip edilmeli ve bu süreçte aday öğrenciler nasıl hazırlanmalı?

Almanya’nın uluslararası öğrenci kabul şekli, gelecek öğrencilerin kendi ülkelerinde bir üniversite eğitimi almaya hak kazanışı üzerine kurulu. Yani, Türk öğrencilerin yapması gereken şey YKS’de iyi bir puan alarak burada bir bölümü okumaya hak kazanmak. Burada temel belirleyici sıralama ya da kazandığımız okul değil, aldığımız puan oluyor. AOBP eklenmiş yerleştirme puanından bahsettiğimizi hatırlatmak lazım. Türkiye’de kazandığımız bölüm neyse, ya doğrudan o bölümü ya da ona yakın bir bölümü okuyabiliyor çocuklarımız Almanya’da. Klasik söylemimizi burada da tekrar etmeliyim sanki; çocuklar hiç yurt dışı seçeneği yokmuş gibi YKS hazırlıklarına devam ediyorlar, biz ise kesinlikle Türkiye’de kalmayacakları şekilde Almanya için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Net bir takım çalışması yani... Bizim en doğrusu olarak gördüğümüz erken yaşlarda danışmanlık sürecine başlanmasının özellikle Almanca ve diğer ek gereklilikleri tamamlayacakları bir zaman yönetimine imkân vermesi de oldukça önemli iyi okullarda eğitim alabilmemiz için. Çünkü Almanya’daki devlet programlarının neredeyse yüzde 90’ı Almanca eğitim veriyor.

Yazının Devamını Oku

Geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik

4 Mart 2024
Robotik ve kodlama son dönemde oldukça popüler hale geldi. Çünkü bu iki alan artık geleceğin ihtiyaç duyduğu becerilerden.

Bu kapsamda Londra’da da haziran, temmuz, ağustos aylarında robotik ve mühendislik yaz kampı düzenleniyor. Eğitmeni ise ödüllü bir isim olan eğitimci ve yazar Yonca Kurt. Kendisiyle yaptığım röportajda hem kampı hem de robotik alanındaki gelişmeleri konuştum.

Yonca Kurt

*Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Kariyerime Türkiye’de başladım ve uzun yıllar boyunca Türkiye’nin önde gelen okullarında öğretmenlik ve teknoloji eğitimi liderliği yaptım. Öğrencilerimle birlikte birçok uluslararası yarışmaya katıldık ve özellikle Kanada ve Polonya’da düzenlenen uluslararası robotik yarışmalarda ülkemize kazandırdığımız altın madalyalarla başarılarımız taçlandırıldı. 2017 ve 2019 yıllarında Microsoft tarafından iki kez ‘yılın en başarılı teknolojinin kadın liderleri’ arasında gösterildim. Türkiye’nin ilk robotik eğitmen kitabını yazarak, öğretmenlerle robotik ve kodlama eğitimi ile ilgili deneyimlerimi paylaşma fırsatı buldum. Toplamda alana katkı sağlayan dört basılı kitabım bulunmakta. Türkiye’de kendi adımı taşıyan bir teknoloji eğitim şirketi kurarak, yüzlerce öğretmene ve öğrenciye kodlama ve robotik eğitimleri verdim. Türkiye’deki çalışmalarım İngiltere tarafından da başarılı görüldü ve İngiltere’de robotik ve kodlama alanlarında eğitimler sunan Tech Study UK şirketini kurdum. Şu anda İngiltere’de çalışmalarıma devam ediyorum, öğrencilere ve şirketlere bu alanlarda eğitimler veriyorum.

*Robotik ve kodlama eğitimleri almak lise öğrencileri için neden önemli?

Çünkü geleceğin ihtiyaç duyulan becerileri kodlama ve robotik. Hatta bilim kurgu filmlerindeki gibi yıllar sonraki bir gelecek değil yakın tarihli bir gelecek, içinde bulunduğumuz tarihte kodlama ve robotik alanları her bilim dalının ihtiyaç duyduğu bir alan haline geldi. Kodlama ve robotik eskiden sadece matematiğin, mühendisliğin çatısı altında sözü edilen beceriler iken, artık bu alanlar sadece bilim ve mühendislik değil, birçok farklı sektörde de kritik. Artık her bilim dalı altında bu becerilere ihtiyaç duyuluyor. Tıp, ekonomi, mühendislik, tarım ve hatta sosyal bilimlerde teknolojiden bağımsız hiçbir çalışma görmüyoruz. Çok değil bundan 15-20 yıl önce günlük hayattaki işlerimizi kâğıt üzerinde yaparken artık her şeyi cep telefonumuzdaki iki dokunuş ile halledebiliyoruz. Her şey dijitalleşti. En yakın örnek, biliyorsunuz geçtiğimiz haftalarda, yazdığımız bir metinden otomatik olarak video üretebileceğimiz yeni bir uygulama olan ‘Sora’ tanıtıldı. Teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor ve gençlerin geride kalma şansı yok. Bu kadar hızla gelişen ve bu kadar her alanın iç içe geçtiği günümüz dünyasında ve gelecekte artık kodlama, robotik gibi alanlarda bilgi sahibi olmak kaçınılmaz. Kodlama öğrenmek yabancı dil öğrenmek gibi. Ne kadar erken maruz kalırsanız, karşılarsanız, öğrendiğiniz bilgiler çok daha kalıcı olur ve yeni teknolojilere çok daha hızlı adapte olursunuz. Erken yaşta başlamak, öğrencilerin yeni teknolojilere daha kolay adapte olmalarını sağlar.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’nin ilk ve tek İngiltere üniversiteleri eğitim günleri

26 Şubat 2024
Educatıon UK Application Services yani EDUKAS, İngiltere Üniversiteleri Resmi Temsilciliği ve Başvuru Merkezi’dir. İstanbul Avrupa, İstanbul Anadolu, Ankara, İzmir ve Londra’da ofisleri bulunan EDUKAS, 2010 yılından bu yana Birleşik Krallık’ta akademik yaz programları, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi almak isteyen öğrencilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır.

Öğrencilerin hedefleri ve yaşam standartlarına uygun opsiyonları kendilerine sunarak Birleşik Krallık eğitim yolculukları için tam destek sağlayan EDUKAS öğrenciler ve ailelerine, IB koordinatörlerine ve danışmanlara, Birleşik Krallık’ta okul araştırmaları, lisans (UCAS) başvuruları, yüksek lisans başvuruları, vize ve konaklama başvurularında ücretsiz destek sağlıyor. Deneyimli EDUKAS danışmanlarının gerek uzun yıllardır alandaki deneyimleri gerek kendilerinin de Birleşik Krallık’ta lisans, yüksek lisans seviyelerinde eğitim almış olmaları sundukları danışmanlık hizmetini bir üst seviyeye çıkartıyor. Bir başvuru dosyasındaki en önemli noktalara hakim olarak titizlik ile destek olmak ile kalmıyor, heyecanınızı anlayarak size eşlik ederken kabul sevinçlerinizi de paylaşıyorlar. EDUKAS’ı Birleşik Krallık’ta eğitim konusunda ön plana çıkartan en büyük nokta üniversitelerin direkt resmi temsilcisi olmasıdır. 70’ten fazla Birleşik Krallık üniversitesinin resmi temsilcisi olarak başvuru işlemlerinizde üniversitelerin yetkilileri ile olan yakın ilişkileri ve iletişimleri sayesinde başvurularınızda fark yaratıyorlar. Resmi temsilcilik ünvanı sayesinde EDUKAS, öğrencilere verdiği başvuru danışmanlık servisinin yanı sıra herkesin faydalanabileceği birçok etkinlik de düzenliyor. Bunlara örnek olarak üniversitelerin farklı departmanlarının akademisyenlerini Türkiye’deki okul ve öğrenciler ile buluşturmak, Birleşik Krallık üniversitelerine kampüs turları düzenlemek, eğitimlerine başlayacak öğrencilere veda partileri hazırlayarak onları yeni hayatlarına hazırlamak ve en göze çarpan etkinliklerden biri olarak Türkiye’nin ilk ve tek Education UK Days etkinliğini düzenlemek yer alıyor.

BİREBİR GÖRÜŞME FIRSATI SUNUYOR

Education UK Days’in ülkemizde yer alan diğer yurtdışı eğitim etkinliklerinden en büyük farkı sadece Birleşik Krallık özelinde olması ve ülkenin en önde gelen üniversitelerinin yer almasıdır. Hayalinizdeki eğitime adım atmak için Birleşik Krallık’ta eğitim almış, deneyimli ve güler yüzlü EDUKAS ekibi ile iletişime geçmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Türkiye’nin tek birleşik krallık üniversiteleri etkinliği ‘Education UK Days’ 1-9 Mart tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara’da olacak. Birleşik Krallık Üniversite yetkililerini ağırlayarak Türkiye’deki öğrencilerle buluşturan EDUKAS, lisans hazırlık, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarıyla ilgili bilgi almak isteyen herkese birebir görüşme fırsatı sunuyor. Etkinliğe katılarak aklınızdaki tüm soru işaretlerinin yanıtlarına ulaşabilirsiniz. Kabul şartları ve burs imkânlarıyla detaylı bilgi alarak ön kabul imkânları hakkında fikir edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra üniversite temsilcilerinden şehirlerindeki yaşam şartları, kampüs imkânları ve konaklama imkânları hakkında da detaylı bilgi edinerek ait olduğunuz üniversite şehrini kafanızda netleştirebilirsiniz. Temsilciler ve EDUKAS danışmanları ile olan birebir görüşme imkânına ek olarak, etkinlikler boyunca üniversite temsilcileri kendi sunumlarını da gerçekleştirecekler. Sunumlar sırasında üniversiteler özelinde akademik imkânlar hakkında daha da detaylı bilgi edinebilir, daha spesifik sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Education UK Days’e katılarak Birleşik Krallık eğitim yolculuğunuza başlamak için sağlam temeller atabilirsiniz.

ETKİNLİK TARİHLERİ VE SAATLERİ

1 Mart-İstanbul Anadolu Yakası – DoubleTree by Hilton Moda 14.00-19.00
2 Mart- İstanbul Avrupa Yakası – Divan Otel Taksim 13.00-18.00
6 Mart-İzmir-Mövenpick Hotel İzmir 14.00-19.00

Yazının Devamını Oku