Yalçın Tura Altın Madalya’yı alıyor

İYİ besteci Yalçın Tura bu akşam (6 Aralık Pazar) saat 20.00’de Ankara’da MEB Şûra Salonu’nda yapılacak törenle Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın “2015 Yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nı alacak.

Haberin Devamı

Vakıf Yönetim Kurulu, ödülü aşağıdaki gerekçe ile besteciye verdi:“Geleneksel Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nin özünü, yapısı ile uyumlu biçimde çok sesli dokuyarak sunan özgün eserler bestelemiş, yazdığı çok sayıda film müzikleri festival ve yarışmalarda ödüllendirilmiş, geleneksel sanat müziğimizin kuramı hakkındaki derin bilgisini yansıtan eserler vermiş ve bu müziğin tarihsel önemli araştırmalarını günümüz diliyle genç kuşaklara ulaştırmış çok yönlü bir besteci, kuramcı ve eğitimci Yalçın Tura’ya verilmesini oy birliğiyle kararlaştırmıştır.”Gecede, Yalçın Tura’nın besteleri seslendirilecektir.Programda benim de severek dinlediğim birçok beste yer alıyor.Aşk-ı Memnu dizi müziğinden Kürdilihicazkâr Saz Semaisi’ni Hasan Niyazi Tura (keman) ile Özlem Başabak (arp) icra edecekler. Yalçın Tura’nın oğlu Hasan Niyazı Tura, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası keman sanatçısıdır.Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası ve Orkestra Akademi Başkent’i de Hasan Niyazi Tura yönetecek.Faruk Nafiz Çamlıbel’in Gönül şiirinin bestesi de ilk kez Serkan Bodur (tenor) tarafından seslendirilecek.Yalçın Tura, bestelerinde bizim seslerimizi modern bir anlayışla yaşatmıştır. Dinlenmesinin başlıca nedeni; geleneği inkâr etmemiş, ondaki değişmez ses zevkini keşfetmiş, yenilemiş ustalardan biridir.Sanırım bu müzik anlayışı, bir Türk bestecisi için örnek bir yaratma yöntemi sayılabilir.Gecede Orhan Ahıskalı tarafından hazırlanan 2014 Yılı Onur Ödülü Altın Madalyası sahibi Ruşen Güneş’e Armağan, “Viyola Düştü Yola” kitabı gelenlere sunulacaktır. Ayrıca törene katılacaklar bu kitabı yazarına imzalatabilecekler.

 

* * *

 

Haberin Devamı

1989 yılında verilmeye başlanan ödülün gerekçesini okumanızı isterim:“1989 yılında, Vakfımız tarafından, Vakıf kurucularından Cevza And anısına ihdas edilen bir onur ödülüdür. Bu ödül her yıl, Aralık ayı başında düzenlenen bir törenle, Türk müzik yaşamına olağanüstü katkılarda bulunmuş seçkin bir besteci, eğitmen veya bir kuruma verilmektedir.”Şimdiye kadar 26 kişiye ve 2 kuruma verilmiştir.Ödülün niteliğini göstermek amacıyla verilen kişi ve kurumları yazdım.Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası Sahipleri... İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar’a verilen bu ödüle ilerleyen yıllarda Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof. Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü. Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat ve Ruşen Güneş layık görüldü.

 

* * *

 

Haberin Devamı

ÖDÜLLERİN önemini her zaman vurgularım. Ödüle değer olanları takdir ettiğimizin, unutmadığımızın göstergesidir böyle davranışlar. Yalçın Tura’yı kutluyorum. Yeni bestelerini dinlemek arzusunu da belirteyim.   

Yazarın Tüm Yazıları