Uzun yol ‘yolluk’ olmadan geçer mi hiç!

Ege’ye doğru çıktığımız seyahat boyunca bir benzin istasyonundaki falafel dürüm dışında hiç bitkisel yiyecek bulamadık. Böreklerde süt, hamurişlerinde yumurta, çorbalarda tereyağı vardı… Bu yüzden kumanya hazırlamayı asla ihmal etmiyorum. Eskiden annemin pişirdiği kek ve börekleri, mis gibi kurabiye ve poğaçaları bitkisel hale getirdim, tariflerini sizinle de paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Geçen hafta Ege Gastronomi Zirvesi için İstanbul’dan İzmir’e doğru yola çıktım. Malum, veganlık eski yıllara göre çok daha fazla bilinen bir kavram. Artık az az da olsa bazı zincir marketlere ve benzin istasyonlarına vegan seçenekler de geldi üstelik. Ben de bu yüzden yol boyunca pek çok kez mola verip farklı vegan yemekler tatmak için hevesliydim. Tamamen bitkisel beslenmeye geçtiğim dönem, en zorlandığım şeylerden biri uzun yolculuklar olmuştu. Her molada durup keyifle bir şeyler yemeyi seven biri olarak neredeyse hiçbir vegan alternatif bulamamak, uzun araba yolculuklarını benim için aniden çok keyifsiz hale getirmişti.

Bitkisel yaşam eskiye göre daha çok biliniyor ama hâlâ pek çok kafa karışıklığı var. Bir üründe hayvansal gıda olup olmadığını sorduğumda “Bu yemek vegan değil, içinde un var”, “Bu vegan! Tereyağıyla yaptık” gibi cevaplar aldığım oluyor mesela. Üretim şefim Alara (Can) ve vegan peynir üreticisi Ayşenur (Yıldırım) Hanım’la çıkacağım bu İzmir yolculuğu için epey heyecanlanmış olsam da yine de tecrübelerime güvendim ve ‘yolluk’ hazırladım.

Haberin Devamı

VEGAN ETİN GELECEĞİNİ KONUŞTUK

İyi ki de hazırlamışım. Bir benzin istasyonundaki falafel dürüm dışında hiçbir vegan yemek bulamadık. Ya böreklerde süt ya poğaçalarda yumurta ya da çorbalarda tereyağı vardı! Tabii ki yoldan ayrılıp şehir içlerine girsek durum değişebilirdi. Ancak rotada kalanlar için durum böyle. Kısa zamanda vegan alternatiflerin artmasını umarak yola bir süre daha evde hazırladığımız yollukla devam edeceğiz gibi görünüyor.

Eskiden annemin uzun yola gideceğimiz zaman hazırladığı kekleri, börekleri, ev yapımı mis gibi kurabiye ve poğaçaları veganlaştırmak istedim bu hafta. Bitkisel peynirler üreten Ayşenur Hanım’ın peynirleriyle oluşturduğumuz tariflerde biraz kolaya kaçtık. Ama evde kendi bitkisel peynirinizi hazırlamanın da kolay olduğunu bu sayfalarda tarifler vererek paylaşmıştım. Bitkisel süt yaptıktan sonra badem, fındık veya kajunun posasıyla bitkisel peynirler yapabilir, bu peynirleri sandviç ve poğaçalarınızda kullanabilir, besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu arada Ege Üniversitesi’ndeki zirveden de bahsedeyim. Veganlığı ve bitkisel etin geleceğini konuşmak için bir araya geldik. Böyle bir kalabalığın bitki temelli yaşama ilgisi, öğrenme isteği o kadar güzeldi ki... Öğrencilerin merakı beni çok mutlu etti.

VEGAN PEYNİRLİ EV POĞAÇASI

Uzun yol ‘yolluk’ olmadan geçer mi hiç

(4 kişilik)

NE LAZIM?

1 büyük patates (haşlayıp ezilmiş)

1 su bardağı vegan peynir

1/2 demet dereotu

1/2 paket yaş maya

1 tatlı kaşığı kuru maya

2 tatlı kaşığı şeker

6 su bardağı un (elenmiş)

2 su bardağı ılık su

1 su bardağı sıvıyağ

2 çay kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı pekmez

Susam, çörekotu 

NASIL YAPARIM?

Mayaları şeker ve suyla birlikte bir yoğurma kabında karıştırın.

Haberin Devamı

Sıvıyağ, un, tuz, patates ve ince ince doğranmış dereotundan bir tutam katıp iyice karıştırın. Oluşan hamuru yoğurup üzerini örtün, yarım saat kadar iyice kabarması için bekletin.

Vegan peynirleri ve kalan dereotunu karıştırıp iç harcı hazırlayın.

Dinlenmiş hamuru 1-2 dakika kadar yoğurun, poğaça büyüklüğünde bezelere ayırın. Sonra da avcunuzla açıp arasına harçtan koyun, kenarlarını kapatın. Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. Pekmezle sıvıyağı karıştırıp fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürün. Susam ve çörekotu serpin.

10 dakika dinlendirip önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin.

MİNİK, TUZLU KURABİYELER

Uzun yol ‘yolluk’ olmadan geçer mi hiç

(5-6 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

3 su bardağı un

250 gr vegan tereyağı (oda sıcaklığında)

1/4 su bardağı ayçiçeğiyağı

2 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı elma sirkesi

1 paket kabartma tozu

Üzeri için;

Sıvıyağ, çörekotu, susam

NASIL YAPARIM?

Yoğurma kabında tereyağı ve ayçiçeğiyağını karıştırın. Üzerine şeker, tuz, sirke ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayın.

Yavaş yavaş unu ekleyerek ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin.

Hamur hazır olunca ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayın, sonra da ince uzun hale getirip halka gibi şekil verin. 

Yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp (dilerseniz yağı pekmezle de karıştırabilirsiniz) çörekotu
ve susamla süsleyin.

Haberin Devamı

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, kontrollü şekilde pişirin.

TARÇINLI KEK

Uzun yol ‘yolluk’ olmadan geçer mi hiç

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

4 yemek kaşığı nohut suyu 

780 gr un (4 su bardağından biraz az)

1. 5 su bardağı şeker 

1 su bardağı sıvıyağ

2 su bardağı su

1 paket vanilin

1.5 çay kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı ceviz içi

NASIL YAPARIM?

Karıştırma kabına nohut suyu ve şekeri koyun. Köpürene kadar 2-3 dakika çırpın. Vanilin ve sıvıyağı ekleyip tekrar çırpın.

Homojen hale geldikten sonra 2 su bardağı su ekleyin ve tekrar çırpın. Son olarak tarçın, çok ince çekilmiş ceviz, un ve karbonatı ekleyip karıştırın.

 Kek kalıbını azıcık sıvıyağla yağlayın, harcı dökün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında, ilk yarım saat fırının kapağını hiç açmadan yaklaşık 40 dakika pişirin.

Fırından çıktıktan sonra biraz dinlendirin. Üzerini pudra şekeri ve tarçınla süsleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları