Onun tadı, dokusu, rengi bir başka!

Panna cotta’yı genelde narenciye çeşitleri veya kırmızı meyveyle lezzetlendiririz ama bence Trabzon hurmasıyla da nefis oluyor. Peki, eskidenTrabzon’da hemen her evin bahçesinde yetişen bu özel meyvenin hikâyesini benim gibi merak ettiniz mi siz de hiç?

Haberin Devamı

Hayranı olduğum Asya kültürüne ait en eski bitkilerden biri olan ‘Diospyros kaki’ Türkiye’de cennet ya da Trabzon hurması olarak biliniyor. Son derece leziz bir meyve bu... Animelerinden yemek ve bitkilerine her yönüyle Asya kültürü benim için ayrı bir merak konusu. Bizler şef olduğumuz için artık her yemeğin geçmişini, her bitkinin ortaya çıkışından soframıza geliş hikâyesini tutkuyla inceliyoruz. Peki, siz de hiç benim gibi Trabzon hurmasının hikâyesini merak ettiniz mi? Hadi gelin, birlikte sonbaharın özel ama yeteri kadar tanınmayan bu lezzetini inceleyelim.

Şimdilerde pazarlarda, raflarda görmeye başladığımız Trabzon hurmasının tadını özellikle gençler pek bilmiyor. Aslında balkabağıyla birlikte sonbaharın tanınmış tatları arasında... Dokusu, rengi ve tadıyla mutfakta kullanmayı çok sevdiğim bir ürün...

Haberin Devamı

Çin’den tüm dünyaya yayılan bu meyve, geçmişte Trabzon’daki hemen her evin bahçesinde olurmuş. Kervanlar yoluyla Türkiye’ye gelen bu bitkinin üretiminde bugün Akdeniz illeri de ön planda... Ağacı dikildikten sonra üç-dört yıl içerisinde meyve vermeye başlıyor. Meyvenin iriliği yaklaşık 50 ile 300 gram arasında değişebiliyor. İyi bakılan genç ağaçlar tek başına 40 kilo civarında meyve verirken olgun ağaçlarda bu sayı 150 kiloyu bulabiliyor. Trabzon hurmasının faydaları da saymakla bitmiyor. Bolca potasyum, kalsiyum ve magnezyumu içinde bulunduran gizli bir hazine gibi çünkü... Göz ve diş sağlığına çok yararı bilinen A vitamini yönünden de zengin üstelik.

Sizlere daha önce köşemde panna cotta tatlısını anlatmış ve tarifini vermiştim. Bu vitamin deposu meyveyle çocuklarınızın ve misafirlerinizin seveceği bir versiyonunu anlatmak istedim bu hafta: Trabzon hurması sosuyla lezzeti katlanmış bir panna cotta!

Onun tadı, dokusu, rengi bir başka

TRABZON HURMALI PANNA COTTA

NE LAZIM?

* 2 Trabzon hurması

* 80 gr toz şeker

* 40 gr pudra şekeri

* 500 ml krema

* 1/2 vanilya çubuğu (yoksa 1 paket vanilin de olur)

* 8 gr jelatin yaprağı

* 1/2 su bardağı limon suyu

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

* Jelatin yapraklarını 10-15 dakika kadar soğuk suda bekletin.

* Krema ve toz şekeri tencereye koyun. Vanilya çubuğunu ekleyin, ara sıra karıştırarak kaynamaya bırakın. Krema kaynamaya başladığında ocaktan alın, vanilya çubuğunu çıkarın.

* Yumuşayan jelatinin fazla suyunu elinizle sıkın ve kremalı karışıma ekleyin. İyice eriyene kadar karıştırın.

* Panna cotta karışımını kâselere bölüştürün. Önce oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Sonra 4 saat buzdolabında bekletin.

* Hurmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Pudra şekeri ve limon suyuyla birlikte pürüzsüz hale gelene kadar rondo’da çekin.

* Dolapta soğuttuğunuz panna cotta’ların üzerine bu sosu paylaştırıp tekrar soğutun.

Yazarın Tüm Yazıları