Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleri

Bu yıl İtalya tatilimde yediklerimle beni en çok etkileyen yer Capri oldu. Sizlere de adanın benzersiz malzemelerini ve geleneksel lezzetlerini anlatmak istedim. Özellikle deniz ürünlerine âşıksanız ve limonlu tatlıları seviyorsanız burada çok mutlu olursunuz. Mini rehberime buyurun...

Haberin Devamı

Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleri
Bu ay tatil için memleketim İtalya’yı karış karış gezdim, nefis yemekler yedim. Mutfak açısından beni en büyüleyen yerse Capri oldu. Nefes kesici manzarası ve büyüleyici minik köyleriyle ünlü bir İtalyan adası burası... Bana sorarsanız Capri’nin yemek kültürü, yerel halk kadar gezginlerin de damak tadına hitap ediyor.

Capri mutfağının kalbi, yerel malzemeleri... Adanın toprağı çok verimli; olgun domatesleri, etli etli patlıcanları ve aromatik otları çok leziz. Ancak Capri mutfağının en ünlüsü kesinlikle limon! ‘Sfusato amalfitano’ limonu çok değerli, limonlu tatlıların ve meşhur Limoncello likörünün yapımında kullanılıyor.Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriInsalata Caprese, ikonik yiyeceklerden biri.

Haberin Devamı

Bir adadan bahsetmişken deniz ürünlerini konuşmadan olmaz tabii ki! Burada geçirdiğim birkaç gün boyunca deniz mahsüllerinden tatlılara neler yediğimi sizlere de anlatacağım. Salatayla başlayalım. Insalata Caprese... Tüm dünyanın bildiği ikonik yiyeceklerden biri bu. Adanın mutfak kimliğini mükemmel bir şekilde temsil ettiğini düşündüğüm bu salata hem çok basit hem çok lezzetli. Halka halka dilimlenmiş taze mozzarella peyniri, olgun domatesler ve tazecik fesleğenlerle yapılıyor, üzerine sızma zeytinyağı gezdiriliyor.Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriKalamar ve patatesle yapılan ‘totani e patate’.Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriDeniz mahsulleriyle yıldızlaşan linguine...

Linguine ai frutti di mare, adanın deniz mahsullerinin zenginliğini sergileyen bir makarna. Linguine, beyaz şaraplı domates sosunda pişirilmiş istiridye, midye, karides ve kalamar gibi taze deniz ürünleriyle adeta yıldızlaşıyor.
Adaya gidip totani e patate yemeden olmaz! Hem yerliler hem de turistlerin bayıldığı bir yemek... Kalamar ve patates yahnisi şeklinde özetleyebilirim. Bu yemekte kalamarlara, domates sosunda pişirilmiş patates ekleniyor. Domates sosunun sarımsak, maydanoz ve bir miktar da acı biberle tatlandırıldığını da belirteyim. Oldukça doyurucu bir deniz ürünü yemeği... Capri mutfağının tadını sonuna kadar çıkarmak istiyorsanız spaghetti alle vongole yani istiridyeli spagetti’yi de denemelisiniz bence.Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriRavioli Caprese’de mantılar peynir dolgulu.

Haberin Devamı

Sırada Ravioli Caprese var. Ravioli’yi biliyorsunuz. Bu geleneksel İtalyan mantısı, caciotta ve parmesan gibi yerel peynirlerle yapılan bir karışımla dolduruluyor, basit bir domates sosuyla servis ediliyor.Adanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriBar Alberto Capri’nin limon tatlısı sunumuAdanın kalbi, tazecik yerel malzemeleriSfogliatella

Yemekleri anlattım, biraz da mekânlardan bahsedeyim size. Aurora, ünlü ve tarihi bir restoran. Çok samimi bir ortamı var. Dünya yıldızlarının da burayı tercih ettiği aklınızda olsun. Özellikle deniz mahsülleri konusunda çok iyiler, benim gibi deniz ürünlerine âşıksanız burada çok mutlu olursunuz. Villa Margherita’da ricotta peyniri dolgulu kabak çiçeğini ve kızarmış karidesi mutlaka deneyin isterim. La piazzetta di Capri’yse çok ufak ama bir o kadar şirin kafelerin olduğu bir meydan... Burada dilerseniz bir yere oturup soğuk bir içecek yudumlayabilir veya Napoli usulü tatlıları yiyebilirsiniz ki benim favorim ve ilk önerim babà tatlısı olur. İtalyan dondurması veya içi dolgulu hamurişimiz sfogliatella’yı da kaçırmayın. Dönelim az önce bahsettiğim o ünlü limonlara...

Haberin Devamı

Yiyebileceğiniz en güzel limonlu tatlılar ve sorbeler bence burada. Hatta sunumları da çok şık... Biz Bar Alberto Capri’de limon kabuğu içine doldurulmuş limon kremalı bir tatlı yedik, çok sevdik. Umarım sizler için hazırladığım bu mini rehber faydalı olur.

Yazarın Tüm Yazıları