Ramazan, oruç, beslenme ve duygusal yeme üzerine

RAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:

Haberin Devamı


“Beslenmede Akdeniz diyeti, çok önemli. Türkiyemiz, zengin florası, zeytinyağı, yeşillikleriyle bu tür bir beslenmeye çok uygun. Beslenmede temel kural ise denge... Bedenin iyi olması ve enerji depolaması, yiyeceklerden alınan faydalı besin değerleriyle yakından ilişkili. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin ilk kurallarından biri çeşitli, kaliteli, besin değeri yüksek yiyecekleri öğünlere dahil etmektir. Protein, vitamin, mineral, lif, sağlıklı yağ ve karbonhidrat gibi...
Unutmayalım ki beden ve zihin ancak sağlıklı yakıtla görevlerine devam edebilir. Arabanız benzin almadan yürür mü? Aynı onun gibi... Kahvaltı etmeden okula giden çocukların öğrenme yetenekleri bile azalır. Bu noktada, aşağıdaki besin gruplarını dengeli tüketelim.

* Tahıl ve bakliyatlar
* Meyveler
* Sebzeler
* Hayvansal protein (süt, yumurta, kırmızı ve beyaz et, balık)

Haberin Devamı

Sağlıklı yağlar tüketmeye özen gösterilmeli. Trans yağlar, doymamış yağlar, margarinlerin zararlı olduğunu artık çok iyi biliyoruz. Mümkün olduğunca yağda kızartma yerine buharda haşlama, fırında pişirme ya da bir kaşık yağ ile kızartma yapan sıcak üfleyici moda cihazları kullanmalıyız.
Mutsuz insan her zaman yemeden içmeden kesilmez. Aksine duygusal açlıklarını doyumsuzca yiyerek gidermeye çalışırlar. O nedenle ne zaman kiloya kilo ekleme başladınız, o zamana ait duygusal travmanız nedir? Bunları da değerlendirin ve gerekirse bir uzmandan destek alın.
Elbette tahlillerinizi yaptırmalısınız. Şeker hastalığınız var mı, tiroid bezleriniz çalışıyor mu? Hashimoto dediğimiz tiroid bezine karşı antikorlar ürettiğimiz otoimmunite son yıllarda çok arttı. D-vitamini, B-vitamini, magnezyum, çinko gibi vitamin ve mineral dengeniz nasıl? Takviye gerekiyor mu? Hepsini sıraya koyup yaptırmalısınız. Bu arada internette satılan zayıflama haplarından da uzak durun.

BUNLARA DİKKAT EDİN
İftar ve sahurda badem, ceviz tüketmek iyidir. Sahurda hafif ve sizi tok tutacak gıdalar, yağ oranı düşük, kaliteli protein içeren yoğurt, kefir, yumurta, az yağlı, az tuzlu peynirler, ceviz, fındık ve badem. Sahurda tüketilen yeşillikler ve çiğ sebzeler ise daha uzun süre tokluk ve susuzluk hissi verir. Tam tahıl ekmekler, hele siyez unlu olursa daha da tok tutar.
Örneğin kereviz, bamya sebze olarak en sağlıklılardan. Neredeyse çiğnerken aldığınız kaloriyi yakarsınız. İftar saatinde birden yemeyin, önce orucunuzu açın. Hafif yemeli ve ev içerisinde bile olsa yürümelisiniz. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi gibi) veya meyveli tatlıları tercih edin. Susama hissiniz olmasa bile iftar ve sahur arasında bol su için.
Son bir not da sürekli kullandığınız ilaçlarınız varsa lütfen aksatmayın.

Yazarın Tüm Yazıları