Kanseri kendi ellerimizle mutfağımıza taşıyoruz

Adını duyduğumuz zaman bile bizleri endişelendiren kanser hastalığı, maalesef ki tüm dünyada dalga dalga yayılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Kanseri kendi ellerimizle mutfağımıza taşıyoruz

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 2000-2020 yılları arasında açıkladığı verilerin değerlendirmesini yaptığımız zaman, kanser vakalarının yüzde 100 artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Ancak DSÖ, çok ilginç ve umut verici bir orana da dikkat çekiyor. O da, eğer sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturulabilirse kanserin görülme sıklığının yüzde 30-35 oranında azaltılabileceği. Peki, her gün mutfağımıza aldığımız hangi besinler kansere neden oluyor? Kansere yakalanma riskimizi azaltmak için nasıl beslenmeliyiz? Bu iki sorunun cevabını bilmiyorsanız, hadi gelin birlikte öğrenelim.
Her yıl kanser vakalarının ne kadar artış gösterdiğine dikkat çekiyor ve bu azılı düşmanla nasıl savaşılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Veriler, 20 yıl içinde kanserin yüzde 100 arttığını gözler önüne seriyor. Özellikle de dirençli kanser diye nitelendirdiğimiz ve zor tedavi edilen sorunlu kanser vakalarının ciddi bir şeklide artacağı endişesi yaşanıyor. Tüm istatistikler değerlendirildiğinde ise dünyada her 5 kişiden 1’inin kansere yakalanacağı gibi endişe verici bir tablo ortaya çıkıyor. Ancak DSÖ, yaptığı açıklamalarda çok ilginç bir oran daha verdi. O da, eğer sağlıklı bir beslenme tarzı oluşturulabilirse kanserin görülme sıklığının yüzde 30-35 azaltılabildiği. Bu inanılmaz önemli bir oran. Çünkü yüzde 35’lik bir azalma demek, her 3 kanserden 1’inin olmayacağı anlamını taşıyor. Artık net bir şekilde biliyoruz ki, kanserlerin çoğu beslenmeyle de alakalı. Bu nedenle kansere neden olan gıdaların neler olduğunu bilmek ve sağlıklı bir beslenme tarzını benimsemek, hayati bir önem taşıyor.

Haberin Devamı

KANSERE NEDEN OLAN YİYECEKLER

Kansere neden olan besinlerin ilk sıralarında beyaz unla yapılan yiyecekler ve trans yağlar yer alıyor. Özellikle katı hale getirilmiş margarin tarzı yağlar ve fast food satan yerlerde sürekli tekrarlanarak kullanılan yağlar, sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bunların dışında dondurulmuş ürünler, cipsler,mikrodalgada patlatılmış mısır, paketlenmiş ve konserve gıdalar da listede başı çekenler arasında. Ayrıca şunu da özellikle belirtmek istiyorum. Bir besinin raf ömrü ne kadar uzunsa bilin ki, artık o besin, sağlıklı değildir. Çünkü ürünün raf ömrünü uzatabilmek için içerisine sağlığımıza zarar veren birçok madde koyuluyor. Bu tarz ürünleri lütfen tüketmeyin.

Haberin Devamı

UCUZ TAVUKTAN UZAK DURUN

Tütsülenmiş etler ve maalesef ki oldukça sık karşılaştığımız çiftlik somonları da kansere neden olan yiyecekler arasında. Çiftlik somonu yerine hamsi, sardalya, çinekop, sarıkanat ve kefal tüketebilirsiniz. Et ve tavuk alırken de dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer alacağınız etler, çok ucuza satılıyorsa, bu üründe bir sıkıntı olduğu düşünülmelidir. Bu nedenle sizlere etlerinin sertifikasyonunu sunabilen satıcılardan alışveriş yapmanızı öneriyorum. Asitli içecekleri ve alkol tüketimini de azaltmanızda fayda var. Aşırı ısıtılmış yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Özellikle mangalın üzerinde kömürleşmiş hale gelen etler oldukça zararlıdır. Salam ve sosisi de güvendiğiniz yerden alın. Çünkü bunlarda çok sıkıntı yaratan ürünler arasındadır.

Haberin Devamı

GDO’LU ÜRÜNLERE DİKKAT!

GDO’lu ürünlerin de kanseri tetiklediği biliniyor. GDO, en çok mısır, buğday ve soya fasulyesinde kullanılıyor. Kansere neden olan diğer bir şey ise fruktoz şurupları. Bu şurupların kanserojen etkisi olduğu kanıtlamış durumda. Ancak bunların bir özelliği daha var. O da kanserin yayılma hızını da artırmaları. Paketlenmiş yemeklerin içinde de çok fazla fruktoz kullanılıyor. Bir ürün fazla tatlıysa bilin ki, içinde fruktoz vardır.

Kanseri kendi ellerimizle mutfağımıza taşıyoruz

KANSERE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Kalın kabuklu çerezler ve özellikle ceviz, kansere iyi gelen kuru yemişlerden biridir. Günde 3 tane ceviz içi yemeniz sizlere oldukça fayda sağlayacaktır. Siyah üzüm de kansere iyi gelen besinlerin başında gelir.
Günde bir avuç kurutulmuş çekirdekli kuru üzüm tüketebilirsiniz. Soğan ve sarımsak tam bir mucizedir. Bu ikili, özellikle bağışıklık sistemini uyararak, kanserleşen hücrenin yok edilmesinde etkili oluyor. Haftada iki sefer bir orta boy soğanı ve 4 diş sarımsağı, çiğ çiğ yemenizi öneriyorum. C vitamini kaynağı olarak mandalina, portakal, greyfurt ve limon da beslenme listenizde yer almalıdır. Lahana, kara lahana,brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar da kanserle savaşan besinlerdir. Yaban mersini, böğürtlen ve çilek gibi kırmızı meyvelerin de günlük olarak tüketilmesi gerekir. Nar da birçok kanser türüne karşı faydalıdır. Günlük 1 çay bardağı nar suyu içebilir ya da 1 narı tüketebilirsiniz. Domates ise özellikle prostat kanserinden korunmada çok önemlidir. Ahududu ve dut da kansere karşı etkili meyvelerdir. Yeşil çay ya da beyaz çay da tüketmeniz fayda sağlar. Zerdeçal ve zencefil de kansere karşı etkili önemli iki baharattır.

Haberin Devamı

Kanseri kendi ellerimizle mutfağımıza taşıyoruz

YÜKSEK DOZ C VİTAMİNİ GÜVENLİ BİR TEDAVİDİR

Yüksek doz C vitamini tedavisi, artık dünyada oldukça güvenle kullanılan ve kanserde de etki mekanizması ispatlanmış bir tedavidir. Etrafınızda kanser hastası veya kemoterapi alan ya da kanser olma riski taşıyanlar varsa, yüksek doz C vitamini tedavisi yaptırabilirler. Çünkü bu tedavi, kanserin oluşmasını ve yayılmasını engellemeye destek olmasının yanı sıra kemoterapinin etkinliğini de artırabiliyor.

‘BAĞIŞLA BENİ’ ANKARA’DA SAHNELENDİ

Başkan vekilliğini yürüttüğüm Ankara Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Derneği (ANSADER) ve Bursa Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Derneği (BUSADER), geçtiğimiz hafta organ bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Bağışla Beni’ adlı tiyatro oyununu Ankara’ya getirdi. Tamamen amatör ve organ bağışı sonrası sağlığına kavuşan oyuncuların sahnelediği oyun, gerçekten muhteşemdi. Şu an ülkemizde binlerce hasta, ikinci bir hayat şansı için organ bağışı yapılmasını bekliyor. Organ bağışı yaparak,hastalara yaşama umudu vermek ise bizim elimizde.

Yazarın Tüm Yazıları