15 tatildi 15 öneri

ÖNLEMİNİ almazsan zırt diye geçiverir tatil. Hayat gibi. “E hani dün 18’dik? Kolamıza ilaç attınız da o yüzden mi 60’ımıza geliverdik?” misali.

Haberin Devamı

Son pazar günü gelip de çattığında çocuğunla göz göze gelir “Bak nasıl yine heba ettik, aslanlar gibi yeleli, efeler gibi heybetli tatili” diye iç geçirir, hüngür hüngür ağlarsın. Kolalanacak yakalar, ütülenecek siyah önlükler, odunla tutuşturulacak termosifonlar arar, bulamazsın.

Onlar geçmişte kaldı, sen önüne bakmalısın. Ve son 5 gününde tatili ayaklarından yakalamalısın.
Benim Cem 11 yaşında. Ve tam bir tatil heba etme ustası. Onun için evde ve bilgisayar başında geçirilmeyen zaman, zaman değil. Hayatsa 1 adet bozuk para.

Mesela al onu, dolaştır dünyanın çemberinde, tut kolundan çıkar Kaf Dağı’nın en tepesine, kuş sütünün en hasını ser önüne yaranmaz, yaranamazsın.

İlle de evde oturacak, bilgisayarı her daim elinin altında olacak.


Ancak yılma ey çocuğundan bile daha çocuk, daha inatçı okur!
Yumurcağa yenilme. Ben de boş durmadım. Tatilin son gününde pişmanlık yaşama, evinin baş köşesinde kurum kurum kurul, kuğular gibi gururla süzül diye sana listeler hazırladım.

Haberin Devamı


EGE’DE ÇOK ŞANSLISIN
* Arkanda Çeşme, önünde Sığacık, ötende Kuşadası, sağında Efes, solunda Foça, yamacında Urla. Bu nasıl bir şımarıklıktır, hepsi de taş çatlasın 1 saat uzaklıkta. Bak güneş de açtı. Sen de aç ruhunun kapılarını, yazın kasabalarına. Seç içlerinden birini, atıl kollarına.


* New York’ta Central Park, Londra’da Hide Park varsa, bizim de Kültürpark’ımız var. Farkına var. Koş, yürü, çimlerine seril. Tadını çıkar.
* Balçova’daki Teleferik’e çocukken amma da bayılırdık. Bizi götürsün diye anneme yalvarırdık. Binmeyeli yıllar yıllar oldu. Emin ol, Cem de bayılacak. Kendisini Minecraft ya da Growtopia oyununun içinde dolaşıyor sanacak.

15 tatildi 15 öneri


* Sakın çocuklar müzelerden, sanat galerilerinden sıkılır sanma. Ön yargılı olma. Sonucuna şaşıracaksın. İzmir Arkeoloji Müzesi’nden başla tura, TCDD Müzesi ve Kordon’daki Atatürk Müzesi’yle devam etti. Resim ve Heykel Müzesi, Tarih ve Sanat Müzesi’ni de sakın unutma.

Haberin Devamı


* Sasalı’daki Doğal Yaşam Parkı’na gidin, hayvanları ellerinizle besleyin. Seneler önce götürdüğümde Cem’i “İzmir” adında yavru bir fil vardı parkta. Önünden ayrılamamış, saatlerce gözlerimizle sevmiştik onu. Büyümüş mü haber et bana.


* Kuş Cenneti: Hala bir kez bile gitmedim. Cem’i de götürmedim. Kızıyorum kızıyorum kendime. Alıyorum listemin en tepesine.


MICHAEL JACKSON DEĞİLSİN
Seneler önce bir gezi programı için Almanya’da galiba Rust’da kocaman bir eğlence parkını çekiyorduk. Bizi gezdiren görevli birkaç ay önce Micheal Jackson’ın geldiğini ve bütün parkı tüm gün sadece kendisi için kapattığını ve o trenden bu roller coster’a koşup çılgınlar gibi eğlendiğini anlatmıştı. Minnettar olmuştuk böyle tatlı bir dedikodu verdiği için dedikoducu görevliye.

Haberin Devamı


Şimdi unutma sen bir Michael Jackson değilsin, koskoca parkları kapatamazsın kendin için ya da çocuğun hatırına. Ama çok az para harcayarak yaşadığı şehrin güzelliklerini önüne serebilirsin.


Bak, 130 karısı olan Nijeryalı vaiz Baba Masaba da 93 yaşında ölmüş. Öyle diyor bugünkü gazeteler. 130 karısı olan adamın kaç çocuğu vardır acaba? 15 tatilde neler yaptırırdı onlara? Düşünmek bile kararttı içimi. Senin de karartmayayım kalbini. Ama giderayak hani 15 öneri yazacaktın, 15’e tamamlamadın diye de hesap sorma bana.


Yeterince tere sattım tereciye. Ege “yapılacak şeyler listeleri”nin en zengini. Sağına soluna bak, üstünü sen tamamla.

Yazarın Tüm Yazıları