Kalorisi düşük kahkahası bol sofralar kuralım

Yılbaşı sofrası için ayvalı pancar mezesinden mısır unlu çıtır kabağa, yeşil mercimek dolgulu kapya biberlerden narlı kereviz salatasına nefis önerilerim var. Uzun saatler geçirdiğimiz yeni yıl yemeğinde tokluk sinyallerine kulak vermeyi unutmayın, tıka basa doymamaya çalışın. Aslında masadan sağlıkla kalkmanın sırrı basit: Yemeği odak noktası yapmadan, sevdiklerimizle geçirdiğimiz vaktin keyfini çıkarmak... Yeni yıl sağlık, mutluluk ve bol bereketiyle gelsin.

Haberin Devamı

Birbirinden nefis tatlarla bezeli, ışıl ışıl sofralara kurulmak, yeni yılın gelişini neşeli sohbetlerle kutlamak şahane... Ben bu akşamki yemek için planlamamı çoktan yaptım. Neler hazırlayacak, gecenin sonunda sofradan sağlıkla kalkmak için neler yapacağım, sizlere de ilham olsun istedim.

Yemek saati gelmeden açlığınızı bastırmak için tam tahıllı minik ekmeklerle somon fümeli veya ton balıklı kanepeler hazırlayabilirsiniz. Fırında kızarmış baharatlı nohut cipsi de çok pratik... Ama dikkat, karnımızı bu atıştırmalıklarla doldurmayalım; mezelere, salatalara ve ana yemeğe midemizde yer bırakalım...

Dengeli bir yemek için önerim benim gibi çorbayla başlamanız. Balkabağı veya köz biberli domates çorbası şahane olur. Hem hafif hem de verdiği tokluk hissiyle gecenin devamında kendimizi kontrol etmemize yardımcı. Uzun saatler geçirdiğimiz kutlama sofralarında bol bol salata olmasını da çok önemsiyorum. İnce kıyım maydanoz, dereotu, kapya biber ve rokayı nar taneleri, haşlanmış Meksika fasulyesi ve ufak ufak doğranmış yarım avokadoyla harmanlayabilirsiniz mesela... Limon suyu, zeytinyağı ve çok az soya sosunu güzelce karıştırıp üzerine gezdirdiniz mi tamamdır. Narlı kereviz salatası da bence nefis... Kerevizleri soyup rendeleyin, süzme yoğurt ve çörekotuyla karıştırın, bolca nar tanesiyle süsleyin.

Kalorisi düşük kahkahası bol sofralar kuralım

BİRAZ ÇÖREKOTU, BİRAZ KEKİK

Haberin Devamı

Dilerseniz 1 demet roka, 1.5 su bardağı lor peyniri, 4 yemek kaşığı kabak çekirdeği içi, biraz tuz ve karabiberi blender’dan geçirip servis tabağına alabilir, üzerini nar ve zeytinyağıyla süsleyebilirsiniz. Çıtır kabakları veya tam buğday kıtırlarını bu rokalı mezeye batırarak yiyebilirsiniz. Çıtır kabaklar için 3 kabağı ince halkalar şeklinde doğrayın. 3 yumurtayı biraz tuz ve karabiberle çırpın. 1 su bardağı mısır ununa da az tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kabakları önce yumurtaya, sonra mısır ununa batırıp yağlı kâğıt serili tepsiye dizin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirip hemen sıcak fırına... 200 derecede çıtır çıtır olana kadar... Fırından çıkınca üzerine rendelenmiş peynir ve kıyılmış dereotu serpip sunabilirsiniz. Tam buğday kıtırları içinse 2 su bardağı tam buğday unu, 3/4 su bardağı ılık su, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam tuz, biraz çörekotu ve kekikle hamur yoğurun. Üzerini örtüp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Sonra hamuru inceltip dilediğiniz şekilde kesin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında ortalama 10-12 dakikada hazır oluyor. Bu akşam için menümde pancarlı ve ayvalı bir meze de var. 1 pancarı soyup bütün halde, çok yumuşamadan haşlıyorum. Soğuyunca rendeliyorum. 750 gr süzme yoğurt, yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir kâsede çırpıyorum. 3 ayvayı da soyup rendeliyorum. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıyorum. Benim gibi sebze sevenler fırında pişmiş kapya biberin içine haşlanmış yeşil mercimek doldurabilir veya kök sebzeleri baharatla tatlandırıp fırında pişirebilir. Seçenekler sınırsız.

Haberin Devamı

Ana yemekte tercihiniz ne olur? Yılbaşında hindili sofralar meşhurdur. Bana kalırsa iyi bir tercih çünkü hindinin yağ oranı düşük, protein oranı yüksek. Hindi, tavuk veya kırmızı eti ızgara sebzelerle birlikte tüketin ki sindirimi kolaylaşsın. Yanına benim gibi buğday risotto pişirebilirsiniz. Geniş ve derin bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı alın. Ufak ufak doğranmış 1 soğan ve 2 diş sarımsağı ekleyip soğanlar yumuşayana kadar pişirin. Üzerlerine 4 su bardağı haşlanmış buğdayı ilave edin. Buğdaylar hafif diri kalmış olsun ama... Üzerine çıkacak kadar sıcak su... Sebze suyunuz varsa daha da leziz olur... Buğdaylar biraz daha yumuşayınca ufak ufak doğranmış 1’er kapya ve sarı biberi, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Buğdaylar suyu iyice çektiğinde 1/4 demet doğranmış maydanoz, yarım limonun suyu ve kabuğunun rendesiyle tatlandırıp etin yanında servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

LİMONLU SODAYLA BAŞLAYIP...

Tatlı tercihim balkabaklı toplar olacak. Az haşlanmış balkabağı, Trabzon hurması, Hindistan cevizi tozu ve cevizi blender’da çekiyorum; top şekline getirip kakaoya buluyorum. İçecek de önemli. Geceye limonlu sodayla başlayıp içkiyi 2-3 kadehte sınırlandıralım derim. Tokluk sinyallerine kulak vermeyi unutmayın, tıka basa doymamaya çalışın, gece uzun... Canımız kızartma ve hamurişi çekiyorsa yiyelim ama tadımlık olsun. İşin sırrı ne, biliyor musunuz? Yemeği odak noktası yapmadan, sevdiklerimizle geçirdiğimiz vaktin keyfini çıkarmak, güzel anılar biriktirmek ve ruhumuzu doyurmak... Yeni yıl sağlık, mutluluk ve bol bereketiyle gelsin.

 

Yazarın Tüm Yazıları