Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Kurduğunuz düşlere yaraşmaya çalışın!”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

10. Selen Özel Bilgi Yarışması, 20 Mayıs Cumartesi günü Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde yapılacak. Yarışmanın düzenleyicisi olan Engelsiz Erişim Derneği, “Bilgiyi paylaşmak, daha engelsiz, eşit ve erişilebilir bir hayat için birbirimize destek olmak, heyecanı ve coşkuyu doyasıya yaşamak için düzenlediğimiz yarışmamıza hepiniz davetlisiniz.” diyerek sesleniyor bizlere.

Engelsiz Erişim Derneği, 2007 yılından beri, birlikteliği ve kaynaşmayı sağlamayı olduğu kadar, eğlendirmeyi de amaçlayan bir bilgi yarışması düzenliyor. Bu yarışmanın sunumundan puanlamasına kadar tüm aşamalarında evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda en erişilebilir çözümlerin ortaya konması esas alınıyor. Geleneksel olarak her yıl ilkbaharda düzenlenen bu bilgi yarışmasına 2010 yılından itibaren  “Selen Özel Bilgi Yarışması” adı verilmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

Yarışma 16 kategoride çoktan seçmeli ve tek yanıtlı sorulardan oluşuyor ve dört ana oturumda gerçekleştiriliyor. İlk üç oturumda birinci ve ikinci olan gruplar, son oturumda (final oturumu) ise yarışmanın kazananları belirleniyor.

2017 Selen Özel Bilgi Yarışması’nda üçer kişilik 21 grup yarışacak. Her grupta en az iki engelli öğrenci yarışıyor olacak. İlk üç oturum, her birine 7 grubun katılımı ile gerçekleştirilecek. Final oturumu ise ilk üç oturumun birinci ve ikincileri olan 6 grup arasında yapılacak.

Yarışma sonunda birinci olan grup üyeleri 1000’er TL., ikinci olan grup üyeleri 700’er TL., üçüncü olan grup üyeleri ise 400’er TL. kazanacaklar. Ancak, Engelsiz Erişim Derneği Yöneticileri’nin söyledikleri gibi: “Ödül bahane; bir arada olmak, erişilebilirliği sonuna dek tatmak şahane. Yeter ki eşit, erişilebilir, engelsiz bir hayat için bir şeyler yapalım.”

Yarışmaya adını veren Selen Özel, adı gibi özel bir kişilik taşıyor. 31 yıllık kısacık hayatından geriye pek çok değer bırakmış sevenlerine.

Bu özel insanın sorunları henüz iki buçuk yaşındayken gözlerindeki kayma ile başlamış. Sonraki yıllarda görme sorununa optik atrofi tanısı konulmuş. “Kurduğunuz düşlere yaraşmaya çalışın”Görme sorunu okumasını etkilemiş olmasına karşın başarı ile sürdürmüş eğitim hayatını. 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görmeye hak kazanmış. Üniversite yıllarında görme sorununun yanı sıra işitme sorunu da yaşar olmuş. Karşılaştığı tüm olumsuz koşullara rağmen 2003 yılında Hukuk Fakültesi’nden mezun olmayı başaran Selen, lisansüstü eğitim için American University Washington College of Law’a kabul edilmiş. Burada insan hakları hukuku ağırlıklı uluslararası hukuk alanındaki yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönmüş ve 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ‘İnsan Hakları ve Ayrımcılık’ konulu doktora çalışmasına başlamış.

Haberin Devamı

Zorlukların yıldıramadığı bu başarılı genç kızın sorunları, ne yazık ki, görme ve işitme ile sınırlı kalmamış. Selen, doktora eğitimi sırasında bağışıklık
bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bir durum olan Guillain-Barre Sendromu’na yakalanmış. Hastalığı 2008 yaz aylarında ağırlaşmış. Sürekli yatar duruma gelmesi doktora çalışmalarını aksattığı için 2009 yılı başında okuldan izin almak zorunda kalmış. Ancak düşüncelerini, deneyimlerini ve gözlemlerini yazıya dökmekten hiç vazgeçmemiş. Bu dönemde yazdıkları Radikal Gazetesi’nde yayımlanıyormuş. Bir arkadaşına gönderdiği mektupta “Eğitimime geri dönmekten gayri bir isteğim yok. Öyle özledim ki, anlatamam.” diyen Selen 12 Mart 2010 tarihinde, ne yazık ki bu özlemini gideremeden yaşamını yitirmiş.

Haberin Devamı

Selen Özel’in kısacık hayatının mottosunun Nobel edebiyat ödüllü Meksika’lı şair-yazar Octavio Paz’ın o çok sevdiği “Kurduğunuz düşlere yaraşmaya çalışın!” sözleri olduğunu söyleyebiliriz. Adının, O’nun nefesinin yettiği süre içine sığdırmaya çalıştığı çalışmalarını ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarabilmek için, her yıl düzenlenen geleneksel bir bilgi yarışmasına verilmiş olması da bunu kanıtlıyor. İnanıyorum ki, O’nun hayata karşı dirençle verdiği umut dolu mücadele ardından gelenlere ışık olmayı sürdürecek…

Sevgili Selen’i bir kez daha rahmetle anıyor, adını taşıyan yarışmaya katılacak olan gençlere başarılar diliyorum.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Haberin Devamı

“Kurduğunuz düşlere yaraşmaya çalışın”

 

 

Yazarın Tüm Yazıları