Gönderen ve alıcı farklıysa da ‘varlık barışı’ndan yararlanılabilecek

KAYIT dışı varlıklarını beyan edenlere-getirenlere ‘herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacağı’ güvencesinin verildiği varlık barışı yasasında, şahıs veya şirketlere iki farklı başvuru şekli tanınmıştı.

Haberin Devamı

İlki;  31 Temmuz 2018 tarihine kadar başvuranlara vergi ödemeden başvuru hakkı tanınmıştı. İkincisi; 30 Kasım’a kadar başvuracaklara, varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 oranında vergi ödeme koşuluyla başvuru hakkı tanındı...

Bu arada; bayram tatili başlarken, varlık barışı başvurusunda bulunacaklara bir esneklik daha tanındı. Uygulamayı açıklayan ilgili tebliğde (7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği Seri No: 3) iki değişiklik (ilave) yapıldı. (18 Ağustos 2018 tarihli Resmi Gazete) Yurtdışından yurt içine gelecek varlıkların, göndericisi ve alıcısı aynı kişi olmasa da barıştan yararlanılabileceği açıklandı. Tebliğde bu konu “bildirimde bulunan hesap sahibi ile yurtdışından varlığı transfer edenin farklı kişiler olmasının söz konusu hükümden faydalanılması açısından herhangi bir önemi bulunmamaktadır” şeklinde ifade edildi.

Haberin Devamı

18 Ağustos’ta yayımlanan (3 no.lu tebliğe ilave) değişiklikle; “şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar için de şirket adına bildirim veya beyana konu edilerek barış yasasından yararlanılabileceği” açıklandı. Aynı şekilde; gerçek kişilere ait olduğu halde bu kişilerin ortağı veya kanuni temsilcisi oldukları yurtdışındaki şirketlerce tasarruf edilen varlıkların da ilgili gerçek kişiler adına bildirim veya beyana konu edilmesi halinde barıştan yine yararlanılabilecek. Ancak, bildirim veya beyan dışındaki nedenlerle yapılacak inceleme esnasında söz konusu varlıkların, şirket veya şirket ortaklarına ya da gerçek kişilere ait olduğunun ispat edilmesi gerektiği de tebliğde ayrıca belirtilmekte.

VARLIK TÜRLERİ

varlık barışı kapsamında; yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ülkeye getirilebiliyor. Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildirilen söz konusu varlıkları gerçek ve tüzel kişiler serbestçe tasarruf edebilecekler.

Bildirilen varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi de gerekiyor.

Haberin Devamı

Yurtiçinde; (yurtdışı için sayılan varlıklara ilaveten) taşınmazlar da barış kapsamına dâhil edilebiliyor.

İNCELENMEME GÜVENCESİ

Varlıkların Türkiye’ye getirilmesi nedeniyle ve bu varlıklar nedeniyle ‘hiçbir suretle vergi incelemesi yapılmayacak’ ‘vergi tarhiyatı yapılmayacak’ şeklinde yasada güvenceler veriliyor. Ancak bu güvence hakkı ortadan kalkabiliyor da... Yüzde 2 oranındaki hesaplanan vergi eğer vadesinde ödenmezse incelenmeme güvencesi ortadan kalkıyor. Varlıkların bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi şartları ihlal edilirse de incelenmeme güvencesi ortadan kalkıyor.

BARIŞ TAKVİMİ

Haberin Devamı

18 Mayıs’da Resmi Gazete’de yayımlanan Barış Yasası’nın (7143 sayılı yasa) dört ana başlığı öne çıkmıştı: 1- Devlete olan borçların –gecikme zam ve faizlerinin silinerek- üç yıla kadar yapılandırılması. Geçtiğimiz pazartesi başvuru süresi doldu. 2- Matrah-Vergi artırımı ve stok-kasa affı: İki gün sonra (31 Ağustos Cuma) başvuru süresi doluyor. 3-  İmar Barışı için başvuru süresi 31 Ekim’de dolacak. 4- varlık barışı: Vergi ödemeden varlıkları beyan edecekler- bildirecekler için başvuru süresi 31 Temmuz’da dolmuştu. Varlıkların değeri üzerinden yüzde 2 oranında vergi ödeyerek başvuracaklar için süre 30 Kasım’da dolacak. Yüzde 2 oranında hesaplanacak verginin son ödeme tarihi ise 31 Aralık 2018.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları