Sanat elçisi

ZAFER Yümlü 3 kuşaktır İzmir basınına emek vermiş bir ailenin en küçük ferdi.

Haberin Devamı

Sanat elçisi

Oldukça sosyal bir ilk ve orta öğretim dönemi geçirmiş. Okuyan, düşünen, araştıran ve yargılayan espritüel bir çocukluk yaşamış. İlkokulda ilgi duyduğu müziğe olan ilgi ve yeteneği ortaokul yıllarında tüm derslerin önüne geçmiş. Öğretmenlerinin tavsiyesiyle ailesi konservatuvarda eğitim alması konusunda onu yönlendirmiş. 1990’da Dokuz Eylül Üniversitesi’ne girerek Doç. Ferhat Güneri’nin korno öğrencisi olmuş. 1994-1998 arası Ertuğrul Karamenderes’le Rus ekolü üzerine çalışmış. 1997’de Fransa’da Prof. Charles Lecomte, 2000’de ise İsviçre’de Prof. Gregory Cass’tan eğitim almış. 1995-2001’de İzmir, Çukurova ve Bursa’da senfoni orkestralarında konuk sanatçı olarak görev yapmış. 2002’de İzmir’de bir ilki gerçekleştirerek ‘Çoksesli Dünya Şarkıları Topluluğu’nu kurmuş. 2004’te de ulusal ve uluslararası çok sesli müzik alanında konserler vererek toplumu bilinçlendirmek için çaba harcayan ‘Ensemble Feverish Music Topluluğu’nu hayata geçirmiş. O günden bu yana yaptığı çalışmalarla İzmir’in dünyaya açılan kültür penceresi olmayı başarmış. Günden güne büyümüş. Şu an bünyesinde dünya çapında sanatçılar ve topluluklar olan bir ajansa dönüşmüş. Öğrenciler yetiştirmiş, konserler, seminerler vermiş, kitaplar yazmış. Ve durmaksızın çalışmalarına devam ediyor. İzmir’de doğru bir şeyler için çaba harcıyor. Yaptıklarıyla yetinmeyip hep daha iyisi için çaba harcıyor. Bugün için değil, 50-100 yıl sonrası için çabalıyor, insana yatırım yapıyor. Kültürle yoğrulmuş, alanında kendini kanıtlamış, mütevazı, insancıl bir kişilik. Eminim ki, okuyunca siz de onu seveceksiniz.

 

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ

 

Sevgi en büyük güçtür.

 

OTOMOBİL

 

Hiç araba sevdam olmadı

* Renault Megan’ım var. Ancak şehir içinde trafik ve park sorunu olduğu için mümkün olduğu kadar toplu taşım araçlarını kullanırım. Bence otomobil, kullanacak kişinin özelliklerine uymalı. Örneğin ben araba alırken arazide ve uzun yolda rahat kullanılmasına, motor gücüne, yakıt tasarrufuna ve pratikliğine bakarım.

Haberin Devamı

Sanat elçisi

 

BESLENME

 

Haftada iki gün yemekler benden

* Kahvaltıyı çok önemserim ve genelde ben hazırlarım. Bıldırcın yumurtası severim. Öğlenleri kırmızı et veya sebze tercihim ederim. Akşam yemekleri benim için çok önemli. Deniz mahsulleri ve Anadolu lezzetleri tüketirim. Saat 21.00’den sonra bir şey yememeye dikkat ederim. Yemek seçmem. Deniz mahsulleri, karnabahar ve ot salatalarını severim. Haftada 2 gün akşam yemeklerini de ben yaparım. Balık yemeklerim meşhurdur. Ana yemeği, mezesi, salatası, tatlısı, müziği ve masa dizaynıyla bir konsept oluştururum. Pratik ve sistemliyim.

 

MEKAN

 

Salaş ama samimi olmalı

* Salaş ama samimi ve kaliteli hizmet veren yerleri severim. Foça’da Mavi Greek Restaurant, Bostanlı’da Olta Balık hoşuma gider. Bir mekanda öncelikle temizlik, lezzet ve personel kalitesi ararım.

Haberin Devamı

 Sanat elçisi

SPOR

 

Hayaylim derin su dalgıçlığı

* Spora pek zamanım olmuyor. Ama vakit buldukça bisiklet kullanırım, doğa yürüyüşü yaparım. Fenerbahçelim. ‘En büyük hayalim derin su dalgıçlığı’ diyebilirim.

 

TATİL

 

Kahverengi tabelaların peşinden gitmeyi severim

* 15 günlük tatil programımı yılın başında planlarım. Doğayla iç içe yerleri tercih ederim. Kahverengi tabelalı yerleri keşfetmeyi de severim. İzmir’de Karaburun’u tek geçerim. Meslek gereği sıklıkla çıktığım yurtdışında fırsat buldukça kültür turları yaparım. Yerel lezzetleri tadarım. Benim için tatil ‘stressiz ve kendimi dinlediğim günler’ demek.

 

HOBİ

 

Her ülkeden şapka alırım

* Balık tutmak ve puzzle yapmak en büyük hobilerim. Edebiyat ve tarih de özel zevklerim arasında. Şu günlerde Alim Şerif Onaran çevirisi ile 1001 Gece Masalları’nı okuyorum. Müzik, mesleğim olduğu için hayatımın vazgeçilmez parçası. Korno benim her şeyim. Günde 4 saat korno çalışırım. Klasik müzik dışında Anadolu rock severim. Şapka ve pul koleksiyonu yapıyorum. Gittiğim her ülkeden şapka alırım.

Haberin Devamı

 Sanat elçisi

KARİYER


* Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nı bitirdim. Daha sonra Fransa ve Cenevre’de çalışmalarda bulundum. İzmir, Çukurova ve Bursa Devlet Senfoni’de 6 yıl misafir sanatçı olarak yer aldım. 2004’ten bu yana da Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı’nın başındayım. Yurtiçi ve dışında pek çok ulusal ve uluslararası etkinlikte konserler ve sunumlar gerçekleştirdim. 2009’da Litvanya’da Art Baltica International Summer Academy’de, 2013’te Avusturya’da Dornbirn Horntage’de korno eğitim verdim. İzmir Bayraklı’daki dezavantajlı ilkokul öğrencilerine yönelik ‘Klasik Müzik Enstrümanları Konuşuyor’, üniversitelilere yönelik ‘Maddeyle Değil, Sanatla Yaşa’ projelerinde, 2’nci EgeArt Sanat Günleri’nde, 2’nci İzmir Ulusal Müzik Sempozyumu’nda konserler ve sunumlar gerçekleştirdim. Çeşitli üniversitelerde seminerler verdim. 2014’te Türkiye’nin ilk brass festivalini İzmir Menderes’te gerçekleştirdim. Geçen aralıkta dünyada tek olan, doğuştan kolları olmayıp ayaklarıyla korno çalan Felix Klieser’le beraber Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası eşliğinde konser verdim. Halen Almanya’da yayınlanmakta olan ‘Dört Korno İçin Anadolu Ezgileri’ adlı kitabım var. Bu kitap geçtiğimiz günlerde İskenderiye Kütüphanesi’nin envanterine de alındı. Kurucusu olduğum Anatolia Horn Quartet’le de kitabımdaki eserlerden oluşan bir repertuvarla konserler veriyorum. Dünya çapında pek çok sanatçı ve topluluğun temsilcisiyim. Küçükken pilot olmak isterdim. İlk paramı motosiklet tamircisinde çıraklık yaparak kazandım. 10 lira, bir çocuk için büyük paraydı.

 

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ

 

Güneşin doğuşunu izler kuş cıvıltısı dinlerim

* Eğer bir programım yoksa 23.00’te yatar, 06.00’da kalkarım. Çok soğuk havalar dışında sabahları sahilde yürüyüş ve spor yapıp güneşin doğuşunu izler, kuşları dinlerim. Dönüşte de müzik eşliğinde kahvaltı hazırlarım.

MODA

 

Genelde spor giyinirim

* Bence moda insanın kendine yakıştırdığıdır. Spor giyimi tercih ederim. Canlı renkleri severim. Spor kıyafetlerimi ben, klasikleri eşim seçer.

 

TEKNOLOJİ

 

Evde televizyonumuz yok

* Teknoloji çağımızın bir gereksinimi. Ancak genellikle mesleki olarak kullanırım. Tutsağı olmayı sevmem. Örneğin, evde televizyonumuz yok. Gün boyu pek çok ülkeyle iş görüşmesi yapar, mesleki paylaşımlarda bulunurum.

 Sanat elçisi

SEVİMLİ DOSTLAR

 

Beraber belgesel izliyoruz

* ‘Arif’ adında sarman kedim var. Bir Şeker Bayramı arifesinde doğduğu için bu ismi koydum. 5.5 yaşında. Beraber hayvan belgeselleri izlemeye bayılırız.

 

ASTROLOJİ

 

Organizasyonda iyiyimdir

* Aslan burcuyum. Organizasyon kabiliyeti yüksek, lider, iyi hatip oldukları söylenir. Bana uyuyor.

 

KİMDİR?

 

Adı ve soyadı: Zafer Yümlü
Doğum yeri ve yılı: İzmir Şirinyer, 1974
Eğitimi: Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı
İşi: Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı Genel Koordinatörü
Burcu: Aslan
Medeni durumu: Yerel projeler, AB projeleri ve eğitim uzmanı Pınar Doğan Yümlü ile evli.

Yazarın Tüm Yazıları